Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Esbjörnsson

Esbjörnsson: Ronaldo har varit ostoppbar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Jag måste erkänna att jag blev lite rörd av Cristiano Ronaldo.

Av hans tårar, av hans tacktal – av hans fullständiga glädje över att, efter fyra år i skuggan av Leo Messi, få lyfta Ballon d'Or igen.

Jag känner också en lättnad över att Messi inte vann guldbollen.

Efter att ha följt både La Liga och Bundesliga på nära håll i många år hade jag nog helst sett Uefas vinnare Franck Ribéry ta hem även Fifas Ballon d'Or, men vafan... Cristiano Ronaldo har verkligen förtjänat priset. Inte bara för alla sina mål, utan också för allt det där andra. Han har ju varit i stort sett ostoppbar under 2013.

Från början till slut. I match efter match.

Därför stör det mig lite att Leo Messi fick fler röster (24,72 procent) än Ribéry (23,36) och inte alls var långt ifrån att blåsa Ronaldo (27,99) på hans andra guldboll – och själv ta sin femte raka.Jag fick en hel hög ilskna mejl i går om min egen inkompetens när jag tyckte att juryn – framför allt alla förbundskaptener och landslagskaptener – visat brist på kompetens när de röstat fram Messi som en av de tre finalisterna, och inte Zlatan Ibrahimovic (som blev fyra i omröstningen, men nog ändå var rätt nöjd med att ta plats i världselvan och få priset för årets mål).

Men jag står fast vid min åsikt.


Det är förvisso sant att La Liga och Bundesliga är klasser bättre än Ligue 1, liksom att Messi gjort fler mål än Zlatan fast han spelat färre Champions League- och ligamatcher 2013.

Men det är ju just det som är poängen: Messi har inte spelat mycket 2013. Medan Ronaldo, Ribéry och Zlatan spelat mellan 85 och 92 procent av sina lags matcher har Messi bara deltagit i 68. Fyra skador har förstört hans år, och räknar vi bort de tre matcher där han tidigt byttes ut skadad har han bara startat i 52 (!) procent av sitt lags matcher.


Jag tycker i alla fall att man, om man ska utses till världens bäste, bör vara mer delaktig än så.Jag tycker därför att Cristiano Ronaldo är en värdig vinnare 2013 – men har ingenting emot att se en hel och frisk Messi ta tillbaka titeln nästa år.