Jonas Esbjörnsson

Ett helvete väntar för AIK

Publicerad

Första matchen är avklarad, första målet gjort, första poängen bärgad.

I kväll smäller det - också för första gången i allsvenskans historia - i Norrlands inland, vid foten av de snöklädda Jämtlandsfjällen.

Men jag tror inte att Östersunds FK kan överraska AIK.

Jag tror att guldfavoriten vet vilket helvete som väntar.

På väg ut från Tele 2 arena i Stockholm i måndags kväll var de 500 Östersundssupportrarna på plats stolta - men ändå inte nöjda:

– Vi rullade ju ut dem, sa någon bakom mig.

– Vi skulle ha vunnit, sa någon framför mig.

 

++ Så typiskt jämtländskt att aldrig vara riktigt belåten, inte ens efter 1–1 på bortaplan! mot Hammarby i en historisk premiär som för inte särskilt länge sen kändes som en utopi…

För bara några år sen, våren 2009, låg jag i grässlänten bakom ena målet på Brunna IP i Norsborg och led.

Det var match i division 1 Norra, Arameisk-Syrianska mot Östersunds FK.

Det var… ärligt talat inte mycket till match. De små, kvicka, spelarna i Arameisk-Syrianska sprang ifrån och rullade ut trögfotade östersundare efter konstens alla regler - och skaffade snabbt en trygg 20-ledning.

När matchklockan tickade upp mot 90 minuter lyckades ÖFK till slut få iväg ett vettigt inlägg mot straffområdet som Bobo Sollander kraftfullt nickade i mål till reducering, 2–1. Under de tre-fyra stopptidsminuter som därefter följde fick vi se en vild forcering i jakten på en kvittering.

Förgäves.

Dessbättre.

++ Jag minns att jag tyckte att det hade varit ett rån om ÖFK hade lyckats få med sig en poäng.

++ Jag minns att jag inte direkt brydde mig när ÖFK året efter, 2010, åkte ner i tvåan.

 

När Östersunds FK under sina 45 första allsvenska minuter spelade ut Hammarby - inför nästan 32 000, på deras egen hemmaplan! - och Saman Ghoddos slog in den allsvenska premiäromgångens vackraste mål sände Jämtlands stolthet en chockvåg genom svensk fotboll.

++ Jag kan förstå att den breda fotbollspubliken blev förvånad.

++ Jag har svårare att förstå att alla så kallade experter blev lika tagna på sängen jag menar, det är ju så här ÖFK spelat fotboll i några år nu.

 

Den där degraderingen till division 2 var det bästa som kunde ha hänt.

Det blev startskottet på ett projekt vi (s)urjämtar länge betraktat med viss skepsis men som nu inte längre känns helt orealistiskt: frispråkige ordföranden Daniel Kindbergs galna vision om att göra Östersunds FK till svenska mästare.

Det var Kindberg som värvade Graham Potter, som i premiären i måndags fick Nanne Bergstrand att framstå som föråldrad. Det är Potter som sjösatt den framtidsfotboll, som på Tele 2 arena fick Hammarby att se ut som en kvarleva från stenåldern och som nu får experter att jämföra ÖFK med Barcelona och Bayern München.

Vi ska naturligtvis sansa oss… men jämförelsen är inte helt fel.

Och vem vet vad som händer i ett längre perspektiv om man fortsätter spela så här? Om man blir en ännu attraktivare klubb för lovande spelare som vill uppåt och framåt i karriären? Om Potter väljer att nobba de anbud från större klubbar som garanterat kommer att komma…?

++ Det mest intressanta av allt: jag tror inte ett ögonblick på att Nanne Bergstrand och Hammarby blev lika överraskade som alla experter i måndags - de har ju för f-n mötts ett antal gånger sen ÖFK vann först division 2 (2011) och sen division 1 (2012) och gick upp i superettan.

++ Jag är övertygad om att Hammarby visste förbaskat väl vad som väntade precis som Andreas Alm och AIK gör i kväll – men att man helt enkelt har samma respekt för denna spelskickliga nykomling som för… ja, Champions League-laget Malmö FF.

 

I kväll skrivs nästa kapitel i sagan:

Fotbollshistoriens första allsvenska match på jämtländsk mark. Inför nya publikrekordet på närmare 8 500 åskådare dubbelt så många som såg den snöskotercrosstävling (!) som fram till för bara två år sen var rekordnotering på Jämtkraft arena framför tv-tittare som redan tagit Fouad Bachirou, Brwa Nouri, Saman Ghoddos & Co till sina hjärtan.

++ Jag tänker inte utlova något mot guldkandidaten AIK, men tror att Östersundssupportrarna också den här gången kommer att gå hem stolta…

++ …ja, kanske till och med nöjda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag