Foto: Maja Suslin/Tt
 Foto: Maja Suslin/Tt
Jonas Esbjörnsson

Det osannolika har hänt

Publicerad

Det osannolika har, till slut, inträffat.

Östersund – vinterstaden! – har fått ett lag i högsta serien i...fotboll.

Och jag lovar: allsvenskan har aldrig sett något liknande!

Det hade kanske varit roligare att få göra det inför drygt 6 000 hemmasupportrar på Jämtkraft arena i sista omgången, på söndag eftermiddag.

Men nu tog Östersunds FK klivet upp i allsvenskan genom att ta den poäng man behövde på Södertälje fotbollsarena, mot Syrianska, inför en busslast fans från Jämtland och många till Stockholmsregionen utflyttade östersundare. Och jag tror inte ens den suraste jämte är det minsta besviken. Inte med tanke på att ett jämtländskt fotbollslag aldrig varit i närheten av allsvenskt avancemang – och att ingen av oss normalt funtade fram till i år trott att det någonsin skulle hända.

Möjligen rynkar klubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg, Norrköping och Malmö FF på näsan; åt vad som nästa säsong blir årets längsta resa, åt vår- och höstmatcher i låga temperaturer, åt ännu en konstgräsplan – och åt en motståndare som kan komma att bli en riktigt obehaglig överraskning.ÖFK liknar nämligen inget annat allsvenskt fotbollslag.För inte nog med att man på fem säsonger klättrat från Sveriges fjärde (!) högsta serie till allsvenskan med en engelsk trollkarl till tränare – Harry… förlåt, Graham Potter – med en Barcelonainspirerad fotboll som inte borde vara möjlig, inte på de breddgraderna, inte med så små resurser.

Man har samtidigt brutit ny mark också utanför planen.

o I ett lag där nästan alla spelare har utländska rötter har man uttalat sitt tydliga stöd för mångfald, lika tydligt tagit ställning mot SD och aktivt engagerat sig för nyanlända flyktingar.

o I en organisation som redan håller allsvensk klass har man dessutom gjort en kultursatsning som måste vara unik i svensk elitidrott och fått spelarna att föreläsa för ungdomar om hur viktigt det är att läsa böcker.

Det ska sägas att klubbens kulturcoach Karin Wahlén inte hade det helt lätt när hon 2011 drog igång det första projektet som ÖFK-spelarna enligt sina kontrakt är skyldiga att delta i. Men med tiden har intresset bland spelarna för att lämna sin ”trygghetszon” växt – och efter att ha satt upp en teaterföreställning, ställt ut konst och till och med ha skrivit en bok (”Min resa till ÖFK”) har spelarna på eget initiativ startat en bokklubb (!) den här säsongen.

Det finns säkert de som tycker att man borde ägna sig åt att träna i stället, men jag tillhör de som tror att kulturprojekten – precis som klubben är övertygad om – gjort spelarna lite modigare och därmed också lite bättre.Och när det allsvenska avancemanget på söndag firats klart inför hemmapubliken har ÖFK-hjältarna bara två veckor på sig inför nästa stora uppgift; en dansföreställning på en Storsjöteater som, precis som Jämtkraft arena på söndag, lär bli utsåld… Allsvenskan är förstås någonting helt annat än superettan, men Östersunds FK är förmodligen den bäst förberedda nykomlingen i mannaminne (etablerade allsvenska klubbar som bara varit nere och vänt undantagna).

 

Med tanke på hur man spelmässigt dominerat i stort sett varje match i superettan den här säsongen – ja, de tre senaste säsongerna – har man stora möjligheter att klara sig kvar i högsta serien med det material man har. Men ordförande Daniel Kindberg, som ju på fullt allvar fastslagit att ”Vi ska bli svenska mästare!”, kommer nog inte att få några problem att vässa truppen till nästa säsong.

Med någon förstärkning i backlinjen och framför allt framåt – i allsvenskan har man inte råd att missa så många chanser som man missat den här säsongen – kan ÖFK mycket väl bli…tja, ett mittenlag.Till att börja med…

Till Expressens startsida

Mest läst i dag