Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jonas Esbjörnsson

Esbjörnsson: Det osannolika har hänt

Foto: Maja Suslin/Tt

Det osannolika har, till slut, inträffat.

Östersund – vinterstaden! – har fått ett lag i högsta serien i...fotboll.

Och jag lovar: allsvenskan har aldrig sett något liknande!

3 SAKER SOM TALAR FÖR ÖSTERSUND I ALLSVENSKAN

+ TRUPPEN

Flera år av framgångsrik scouting, där man hittat billiga men utvecklingsbara pärlor som David Accam (nu i MLS) och Modou Barrow (nu i Premier League), har gett en mångkulturell spelartrupp där Bobo Sollander är ensam om att ha fyllt 30. Här vimlar av unga 20-plussare som tidigt i karriärerna varit lovande, men som inte fått ut hela sin talang – förrän de landat i Östersund.

+ TRÄNAREN

Åge Hareide, Jörgen Lennartsson, Janne Andersson... frågan är ändå om inte svensk fotbolls hetaste tränare heter Graham Potter. Med sin Barcelonainspirerade spelfilosofi och sitt sätt att behandla spelarna har 40-åringen på fem år tagit ÖFK från fjärdedivisionen till allsvenskan. Och han lär inte tacka ja till en större klubb (bud har inte saknats) förrän han nått toppen där också...

+ TRYCKET

Under Potters första säsong såg i snitt 766 åskådare ÖFK:s hemmamatcher, den här säsongen kommer publiksnittet att landa på nästan 4 000. Jämtarna har tagit ÖFK till sina hjärtan – och ÖFK har lyft av stödet. När Stockholmslagen, IFK Göteborg och Malmö FF nästa år kommer på besök behövs den utbyggnad av Jämtkraft arena till drygt 10 000 åskådare som är på gång.

Matchfakta, superettan:

Syrianska FC–Östersunds FK 1–1 (1–0)
1–0 självmål (39), 1–1 Jamie Hopcutt (71).
Publik: 903.

Det hade kanske varit roligare att få göra det inför drygt 6 000 hemmasupportrar på Jämtkraft arena i sista omgången, på söndag eftermiddag.

Men nu tog Östersunds FK klivet upp i allsvenskan genom att ta den poäng man behövde på Södertälje fotbollsarena, mot Syrianska, inför en busslast fans från Jämtland och många till Stockholmsregionen utflyttade östersundare. Och jag tror inte ens den suraste jämte är det minsta besviken. Inte med tanke på att ett jämtländskt fotbollslag aldrig varit i närheten av allsvenskt avancemang – och att ingen av oss normalt funtade fram till i år trott att det någonsin skulle hända.

Möjligen rynkar klubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg, Norrköping och Malmö FF på näsan; åt vad som nästa säsong blir årets längsta resa, åt vår- och höstmatcher i låga temperaturer, åt ännu en konstgräsplan – och åt en motståndare som kan komma att bli en riktigt obehaglig överraskning.ÖFK liknar nämligen inget annat allsvenskt fotbollslag.För inte nog med att man på fem säsonger klättrat från Sveriges fjärde (!) högsta serie till allsvenskan med en engelsk trollkarl till tränare – Harry… förlåt, Graham Potter – med en Barcelonainspirerad fotboll som inte borde vara möjlig, inte på de breddgraderna, inte med så små resurser.

Man har samtidigt brutit ny mark också utanför planen.

o I ett lag där nästan alla spelare har utländska rötter har man uttalat sitt tydliga stöd för mångfald, lika tydligt tagit ställning mot SD och aktivt engagerat sig för nyanlända flyktingar.

o I en organisation som redan håller allsvensk klass har man dessutom gjort en kultursatsning som måste vara unik i svensk elitidrott och fått spelarna att föreläsa för ungdomar om hur viktigt det är att läsa böcker.

Det ska sägas att klubbens kulturcoach Karin Wahlén inte hade det helt lätt när hon 2011 drog igång det första projektet som ÖFK-spelarna enligt sina kontrakt är skyldiga att delta i. Men med tiden har intresset bland spelarna för att lämna sin ”trygghetszon” växt – och efter att ha satt upp en teaterföreställning, ställt ut konst och till och med ha skrivit en bok (”Min resa till ÖFK”) har spelarna på eget initiativ startat en bokklubb (!) den här säsongen.

Det finns säkert de som tycker att man borde ägna sig åt att träna i stället, men jag tillhör de som tror att kulturprojekten – precis som klubben är övertygad om – gjort spelarna lite modigare och därmed också lite bättre.Och när det allsvenska avancemanget på söndag firats klart inför hemmapubliken har ÖFK-hjältarna bara två veckor på sig inför nästa stora uppgift; en dansföreställning på en Storsjöteater som, precis som Jämtkraft arena på söndag, lär bli utsåld… Allsvenskan är förstås någonting helt annat än superettan, men Östersunds FK är förmodligen den bäst förberedda nykomlingen i mannaminne (etablerade allsvenska klubbar som bara varit nere och vänt undantagna).

Hur tror du att det kommer gå för Östersund i allsvenskan nästa år?


Med tanke på hur man spelmässigt dominerat i stort sett varje match i superettan den här säsongen – ja, de tre senaste säsongerna – har man stora möjligheter att klara sig kvar i högsta serien med det material man har. Men ordförande Daniel Kindberg, som ju på fullt allvar fastslagit att ”Vi ska bli svenska mästare!”, kommer nog inte att få några problem att vässa truppen till nästa säsong.

Med någon förstärkning i backlinjen och framför allt framåt – i allsvenskan har man inte råd att missa så många chanser som man missat den här säsongen – kan ÖFK mycket väl bli…tja, ett mittenlag.Till att börja med…