Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Orrenius

Orrenius: Briljansen slåss mot dumheten

GÖTEBORG. Det krävs inget större utrymme för att slå fast att en präktig domarmiss låg i vägen för IFK Göteborgs första seger i årets allsvenska.

Så jag tänkte använda rätt mycket av mitt åt Tobias Grahn i stället.

Fredrik Lindström borde ägna ett helt avsnitt av sin programserie "Svenska dialektmysterier" åt Tobias Grahn. På sin besynnerliga norsk-dansk-svenska stod Grahn i går och försökte förklara varför hela IFK Göteborgs bänk velat göra pyttipanna av honom i 2-2-matchens slutskede.

- De kanske var sura för att jag la upp en boll i krysset, föreslog Grahn.

Hade han själv någon skuld i bråket?

Självklart inte. Tobias Grahn har aldrig någonsin gjort fel. Åtminstone inte om man frågar honom själv.

En alldeles riktig taktik

Jag är oerhört ambivalent när det gäller Tobias Grahn. Ibland tycker jag mest att han är barnslig och retar upp mig på bristande självinsikt. Samtidigt finns det en del av mig som gillar hur han står upp för sig själv och (ursäkta uttrycket) vägrar att ta någon skit.

Det är som om det pågår ett ständigt krig inuti Tobias Grahn. Briljansen slåss mot dumheten och ganska ofta blir det oavgjort. Efter ett lysande år i Mjällby 2010 ägnade Grahn nästa säsong åt att spela vacker men rätt meningslös gåfotboll. Därför var jag också tveksam till hur han skulle fungera i Örebros 4-3-3-modell, där fart och offensiva löpningar är ett krav.

Efter matchen mot IFK Göteborg tvivlar jag inte längre.

Grahn var riktigt, riktigt bra på Gamla Ullevi och gjorde dessutom årets hittills vackraste mål i allsvenskan.

- Vi hade tankar om hur vi skulle anfalla när det blev vår tur, sa ÖSK:s tränare Sixten Boström efter matchen.

Vilket förstås betydde: "Vi ville kontra sönder Blåvitt!"

Det var en riktig taktik.

Offside på Stiller? Nej, nej, nej

IFK Göteborg är, när spelarna blir otåliga och tar dåliga beslut, enormt sårbart bakåt. Och har motståndaren då kvicka och bollskickliga spelare som Grahn, Valdet Rama och William Atashkadeh avslöjas trögheten i Blåvitts försvar på ett närmast brutalt sätt.

Ändå skulle IFK Göteborg ha vunnit den här matchen.

Trots att spelet emellanåt var energifattigt och slarvigt hade Blåvitt ett klart chansövertag. Och hur Tobias Hysén kunde lämna planen mållös fattar jag bara inte.

Men Hysén missade trots allt sina möjligheter.

Värre är det för den som gör mål och ändå inte får jubla.

Hur den assisterande domaren kunde hitta en offside på Hannes Stiller på tilläggstid är ett mysterium.

Han stod perfekt placerad och Stiller var på rätt sida med minst en meter innan han bökade in det mål som kort senare dömdes bort.

- Det är för dåligt, tyckte IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre.

Stahre hade rätt i det.

Mittförsvaret är för långsamt

Det var ett riktigt dåligt beslut som kostade IFK Göteborg två poäng.

Och Stahre, han fortsatte:

- Hade domaren gjort sitt jobb hade ingen pratat om våra problem. Då hade alla bara pratat om hur starkt vi kom tillbaka och vann.

Där håller jag däremot inte med Stahre. För även om Stiller hade fått sitt 3-2-mål godkänt skulle jag ändå ha påtalat bristerna i försvaret.

Att flera av de nya spelarna fortfarande inte riktigt har lärt känna varandra offensivt är inte så konstigt. Därför kan jag stå ut med slarv och missförstånd när Blåvitt anfaller.

Åtminstone ett tag till.

Mer oroande är att ett så offensivt balanserat lag har ett så långsamt mittförsvar.

Kjetil Waehler och Hjalmar Jonsson är inte nödvändigtvis fel mittbackar, men om Stahre ska köra med dem får han helt enkelt säga åt spelarna längre fram att ta färre risker.

Det var typiskt att Grahns 2-1 kom efter att Nordin Gerzic bjudit sin gamla lagkamrat Valdet Rama på en omställning.

"Blåvitt spelar primitivt"

Innan Tobias Grahn lämnade Gamla Ullevi hann han med att dela ut några fler kängor till IFK Göteborg. Grahn tycker att Blåvitt "spelar primitivt" och att laget "inte är någon guldkandidat."

Så långt vill jag inte gå.

Man kommer inte ifrån att IFK Göteborg har drabbats hårt av felaktiga domslut och därmed redan har bestulits på några poäng.

Däremot skulle ett riktigt bra IFK Göteborg inte ens behöva jaga ett segermål på tilläggstid hemma mot Örebro.