Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Orrenius

Johan Orrenius: Lolo Chanko om sitt hemliga nattliv

HAR LUGNAT NER SIG. Hammarbys Louay Chanko har skaffat familj och blivit lugnare. Nu drömmer han om ett nytt SM-guld - med Hammarby. I så fall blir det hans tredje guldklubb.Foto: Mikael Sjöberg
Han har en stukad fot men ett granithårt självförtroende.
Lolo Chanko vet att han är den bäste defensive mittfältaren i Sverige. Det gäller bara att få alla andra att förstå det också.
- När tränaren säger: "Lolo, plocka bort den spelaren i dag" - då tycker jag synd om den spelaren.

FAKTA

LOUAY CHANKO
Född:
29 november 1979.
Bor: Södertälje.
Familj: Fru, son och ett till barn om en månad.
Klubb: Hammarby.
Favoritfilm: Gladiator.
Favoritmusik: När min son sjunger.
Drömmer om: SM-guld med Hammarby, EM och att bli proffs igen.
Position: Defensiv mittfältare.
Styrka: Frisparkarna.
Svaghet: Täcka boll.
Viktigast i Hammarby: Petter Andersson.
Tuffast i Hammarby: Suleyman Sleyman.
Roligast i Hammarby: Erkan Zengin.
Bäst i allsvenskan: Erkan Zengin ("han ger mig pengar om jag säger det").

En gång tog Louay "Lolo" Chanko jobb som brevbärare i Södertälje. Han behövde nåt vettigt att göra. Ljumskarna krånglade, han funderade på att lägga ner fotbollen och var ute och festade för mycket på nätterna. På posten i Södertälje fanns en gubbe som, enligt Chanko, var "Kung brevbärare". Kungen kunde varje hus, varje port, varje brevinkast.

Utmanade brevbäraren

- Hans utdelarteknik var fantastisk. Bodde det en arg hund i lägenheten hade han en särskild teknik för att inte bli biten. Men en dag utmanade jag honom.
Utmaningen gick ut på att dela ut post till en hel gård på så kort tid som möjligt. Kungen tog som vanligt hissen upp till sjunde våningen och jobbade sig neråt. Lolo Chanko litade på sin snabbhet och kondition. Han sprang som en dåre i trapporna. Och besegrade kungen.
- Vilken seger. Än i dag tror han att jag fuskade med breven. Men det gjorde jag inte. Sen: jag sa inte heller att det var gården jag bodde på.

"Jag knäckte alla"

Lolo Chankos uthållighet och löpstyrka har alltid varit nåt alldeles extra. Kanske att Max von Schlebrügge kunde hota honom nån gång i Hammarby, annars har Chanko alltid legat i topp. Han minns sin andra träning med Djurgården, i januari 2001, då det var beeptest.
- Jag knäckte alla. Det gjorde att jag vågade ta för mig. Tidigare hade jag varit blyg och haft... vahetere...
Prestationsångest?
- Exakt. I Syrianska gömde jag mig. Jag var rädd för fansen, jag kände många av dem och ville inte göra dem besvikna. Sen: perioden kom med dåliga ljumskar och för mycket nattliv. Jag höll på att tappa fotbollen då.
Hur mycket festade du?
- Alltså, jag har aldrig gillat att dricka. Jag dricker inte för att det är gott utan för att bli full. Men nu händer det kanske en gång per år. Då: det var mer att man var ute för mycket. I Södertälje eller på Kickis, du vet: Kungsgatan i Stockholm.
Det ändrades när du gick till Djurgården?
- Nej... det var ju lite hemligt alltså. Vi var ett gäng: jag, min brorsa, Abgar Barsom och Stefan Bärlin. Men numera är jag väldigt lugn. Man blir det när man får fruga och barn, du vet.

"Det häftigaste jag sett"

Hammarbys viktigaste spelare flyttade från Syrien till Södertälje när han var tre år. Han spelade fotboll hela dagarna. Var duktig men behövde hjälp med att inse sin talang. Självförtroendet han äger i dag fanns inte då. I ungdomen spelade han för Södertälje FF, Assyriska och Syrianska. Men favoritlaget var Hammarby.
- När jag var typ 14: jag åkte till Söderstadion för att kolla. Och jävlar, det var det häftigaste jag sett. Den stämningen! Jag stod två matcher med klacken och sjöng. Men jag kunde inte sångerna så jag fick skrika bara. "Jensa" Gustafsson var min favorit.
Chanko ville se fler matcher på Söderstadion men det kostade pengar. Därför gick han med i Hammarbys ungdomslag. Med resultatet att han fick gå in gratis på matcherna.
- Skriv gärna det: Hammarby har bästa fansen. Men de får mest skit. Min dröm är att ta SM-guld med Hammarby. Då har jag ett guld med tre olika klubbar.
Vill du inte ut i Europa igen?
- Självklart. Kanske nu i sommar. Men jag kan komma tillbaka och ta guld sen i såna fall.

Hittade sin roll i Grekland

Första gången Lolo Chanko testade Europa blev det ett år med AEK Aten. Det var där han utvecklades till en defensiv mittfältare. Tidigare - i Djurgården och Malmö - hade han offensiva uppgifter och placerades ofta på kanten.
- Jag hittade min roll i Grekland. Men det var jobbigt när jag gick dit. Först blev det tjafs i Malmö och sen fick vi barn. Jag var med på förlossningen, men var tvungen att åka till Aten efter tolv timmar. Sen: jag såg inte min son eller fru på två månader. Mycket tufft.
Hur var AEK-fansen?
- Hur de var? Herregud... där är det inte folk med halsdukar man ska vara rädd för - det är folk med kostym. Derbyna i Aten är nästan otäcka. Men jag gjorde ju ett fint mål mot Panathinaikos och då blir man rätt populär.
Stockholmsderbyna är lugna i jämförelse?
- Verkligen. Men det är inte kul att få mynt på sig. Du vet, jag kan fortfarande inte släppa AIK-derbyt. Jag gör en grym match och ett grymt frisparksmål. Sen: de kastar mynt på mig. En kille råkar slå in en straff och stjäl alla rubriker jag borde ha fått.
- Jag ångrar en sak med den matchen. Du vet, innan domaren bröt matchen tog han bara en paus. Då var det två killar på långsidan som skrek åt mig. När jag gick tillbaka för att slå hörnan slog jag ut med armarna och retade upp dem ännu mer.
Vad borde du ha gjort?
- Skitit i dem. Sen: lånat en av brandmännens hjälmar och satt på huvudet för att skydda skallen mot mynten. Sen: slagit hörnan och vunnit matchen.

Trivs med mycket ansvar

Lolo Chanko är osäker på spel till morgondagens match mot Göteborg. I mötet med Kalmar fick han César Santins stjärt på vänsterfoten och ådrog sig en stukning. Hammarbytränaren Tony Gustavsson håller tummarna. Han vet att hans lag inte är ett topplag utan Lolo Chanko på mittfältet.
- Lolo, se till att bli frisk nu, säger därför Tony när han går förbi vår intervju.
Chanko lovar att göra sitt bästa. Numera trivs han med mycket ansvar. Under fjolåret fann han en perfekt position bakom Sebastian Eguren på Hammarbys mittfält. Säsongen tog honom till landslaget.
Ändå var han inte nöjd.
- Förra året: jag måste såga mig själv där faktiskt. Jag kom inte fram tillräckligt. Jag tycker inte att en defensiv mittfältare bara ska ligga och täcka och spela i sidled. Han måste kunna sticka upp också.
Finns det nån bättre defensiv mittfältare i allsvenskan än du?
- (Blixtsnabbt) Nej. Inte när jag är som bäst. Ta Daniel Andersson: tränaren kan lita på honom, viker aldrig ner sig. Ta Anders Svensson: jag trodde inte han kunde vara så bra defensivt och springa så mycket.

Då är det synd om motståndaren

Men?
- Men när jag får mitt självförtroende, då är jag bäst. När tränaren säger: "Lolo, ta bort den spelaren" - då tycker jag synd om den spelaren. Plus att jag har frisparkarna. Spelar ingen roll vilket lag vi möter. Får jag frispark, då är det mål. Det är en bra värvning att köpa mig.
Vad är nyckeln till en bra frispark?
- Man ska inte bara få den över muren. Man måste slå med fart. Sen vill jag inte att målvakten ska se mig. När jag lägger upp bollen: jag tror alltid på mål. Jag får upp bilder i skallen på andra frisparkar jag gjort mål på.
Mot Göteborg...
- Mot Göteborg, mot Halmstad... Du vet: jag gjorde mål på mina två första frisparkar i Bajen. Den tredje var mot Kalmar, den tog i kryssribban. Så den var inte så bra slagen.