Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Zlatan vet vad han riskerar – är hans största utmaning

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: IMAGE PHOTO / ICON SPORT BILDBYRÅN
Foto: IMAGE PHOTO / ICON SPORT BILDBYRÅN

Bereden väg för Zlatan, berg sjunken, djup stån opp.

Han kommer, han som sen länge, är sedd som Milans

hopp.

Milano, klä dig till fest, åren av längtan och väntan är

över. 

Det är tid för Konungens återkomst.

Minnet är en lustig sak, hur det skyddar oss mot saknad, lindar in det vi inte mäktar med i en glömskans barmhärtiga dimma. Så många minnen sveper över mig nu, som vågor invid den vackraste italienska strand.

Allt från tiden med Zlatan i Milan: alla matcher, segrar, triumfer. Alla intervjuer, alla våra möten. Supercupen i Peking, träningslägret i Dubai. 

Scudetto-natten där vi satt och pratade i festlokalen på Hotel Parco dei Principi i Rom, vid tretiden på natten medan Gattuso, Nesta och Inzaghi dansade runt med italienska flaggan och Galliani utbringade skål på skål.

En magisk natt i livet och ändå är mitt starkaste minne ett annat, det av en marskväll i Palermo, våren därpå, 2012. 

Zlatan är frälsaren – ljuset i mörkret

Zlatan hade gjort äkta hattrick, vi stod vid Milans buss och pratade. Över bergen runt stadion skimrade en siciliansk stjärnhimmel men ännu mer glittrade Zlatan. Hur väl jag minns hans ord: ”Jag vill stanna i Milan, jag vill avsluta min karriär här”. 

Några månader senare var han såld till PSG.

Nu, snart åtta år senare, kommer han tillbaka, som en annan spelare och till en helt annan klubb. Silvio Berlusconi är borta, makten och härligheten likaså.

Förväntningarna på Zlatan är därefter, mer än enorma.

Han är frälsaren, ljuset i mörkret.

På Milanello väntar Zlatans rum och chefskocken Michele, i klubben sen 1987, har redan försäkrat mig om att älskade Ibra ska få sin favoritpasta. Paret Ibrahimovic har kvar sin lägenhet och sina stamställen, hela Milano väntar med utbredd famn.

Att Helena skulle bestämma klubbvalet är nonsens

Att Helena Seger skulle bestämma Zlatans klubbval är nonsens. Att man trivs i Milano är däremot sant och familjen kommer att mötas av en stad som blomstrar och nu växer ännu mer i väntan på OS 2026.

För Milan ser det dystrare ut och så har det också tagit månader för Zlatan att bestämma sig. Han närde en dröm om Napoli, tvekade att återvända.

Frustrationen hos klubbledningen, inte minst Paolo Maldini och Zvonimir Boban, har vuxit dag för dag, liksom oron för hur man ska få Zlatan spelklar innan halva vårsäsongen gått. Vältränad eller ej, han är 38 år och har inte spelat sen i slutet av oktober och då i MLS.

Men efter 0-5 mot Atalanta var både Maldini och Boban under desperat hård press från såväl fans som media. Än värre blev det när bilder spreds i sociala medier på flera unga spelare festande på nattklubb direkt efter det svidande nederlaget. Maldini lyfte luren till Zlatan igen och flyttade skickligt fokus från kaos och kritik. 

Zlatan, han valde pengarna och chansen att åter få pröva sina vingar på högsta nivå. 

Väl medveten om vad han riskerar. 

Med stor kärlek kommer enorma krav och förhoppningar från fansen, långt bortom det realistiska.

Zlatan kommer att vara Milans härförare

Milans ledning förväntar sig dock inte mängder av mål, man har värvat Zlatan för att få en ledare, en symbol, nytt hopp, arbetsro och vinnarvilja. Efter den första tidens smekmånad kommer den stora utmaningen för Zlatan att vara just detta. Inte visa frustration mot sämre medspelare. 

Få ordning på dem som är stökiga utan att skrämma dem. Inte tappa humöret – någonsin. Aldrig, aldrig tjafsa med oss journalister utan hantera media med totalt lugn och full professionalitet.

Zlatan kommer nu att vara Milans härförare, inte bara på planen utan i omklädningsrummet - och utåt.

Han måste bli en Maxiumus, en Aragorn, den mogne urstarke ledare och kung han kan vara – bara han vill.

Det har varit en stormig senhöst för Zlatan men nu har han chansen att vända blad, bryta ny mark, växa. 

Kärlek vänds lätt i vrede hos besvikna fans. 

Skulle Milan krisa ännu mer kan det bli en mycket stormig italiensk vår. Utan tvekan är detta Zlatans största utmaning hittills och han är modig som antar den.

Om han bara bestämmer sig för att möta den på rätt sätt, med glädje och utan vrede, då kan han bli en historisk ledargestalt och både erövra nya hjärtan och återvinna dem han förlorat på vägen.