Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Töntigt och trött – de skämmer ut sig

Laziosupportrar inför söndagens premiärmatch mot Napoli.
Foto: RICCARDO DE LUCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICCARDO ANTIMIANI / EPA ANSA

Inga kvinnor på läktarens tuffaste del.

Det låter töntigt, trött, urmodigt.

Men fortfarande finns det många, för många, som gärna ser fotbollen som en exklusiv herrklubb.

Lazio förlorade serie A-premiären mot Napoli.

En del av de mer hårdföra fansen förlorade också ansiktet, som man gärna säger i Italien.

För att tala klarspråk: de skämde ut sig. 

Flygblad delades ut på Olympiastadion med ett budskap värdigt 1800-talet och inte 2018:

”Curva Nord representerar för oss en helig plats. Ett ställe med oskrivna regler som ska respekteras”.

På flygbladen, undertecknade med gruppen Diabolik Plutos signatur, stod sen att kvinnor inte är välkomna att vistas på de första tio raderna i Curva Nord, bland de mer hårdföra fansen.”Ett dumt skämt”

Det har väckt upprörda känslor och Lazios ledning har tillsatt en utredning. I dag kom beskedet att även Figc, det italienska fotbollsförbundet, gjort det, för att försöka ta reda på vilka som ligger bakom kampanjen. Man kommer att använda stadions övervakningskameror för att kunna identifiera de skyldiga som skriver att ”fruar, fästmör och andra kvinnor” inte är välkomna annat än bakom rad 10.

”Ett dumt skämt”, säger förbundsordförande Roberto Fabbricini.

Han menar att personerna bakom kampanjen reagerat på förbundets nya målsättning; att göra italienska arenor mer familjevänliga. 

Reaktionerna har varit starka. 

”Det är som att återvända till medeltiden, de här sakerna kan inte längre ursäktas eller accepteras”.

Orden är Carolina Moraces, tidigare italiensk landslagsstjärna och förbundskapten, numera tränare för Milans damlag. Morace spelade en gång i tiden i just Lazio, tillsammans med bland andra en viss Pia Sundhage.

Men en sak är bråksökande fans med dålig attityd, den typ av rara gossar som drömmer om kvinnor, men inte har stake nog att möta oss som jämlikar.

Värre är att föreställningarna om kön och sport sitter så djupt inom oss, även här i Sverige.

***

Betydelsefulla män har mellan skål och vägg på fotbollsgalor rent ut sagt till mig att de gärna skulle behålla fotbollen som en skön herrklubb. Jag har fått ta emot sexskämt i allsvenska omklädningsrum. Jag har tvingats gå på sunkiga herrtoaletter på pressläktare där det inte funnits damtoa. Jag har fått höra att allt för många tjejer på stadion devalverar statusen.

Fotbollen har länge varit, och är i viss mån ännu, en männens bastion. 

Med detta sagt: hundratusentals män världen över tränar kvinnor och flickor i fotboll. Och de män som välkomnar oss på läktarna är betydligt fler än de som inte gör det. Många av mina största och bästa ögonblick i livet har jag genom fotbollen, i sällskap av sköna, bra män.  

Även i Lazio-miljö ska jag tillägga, under de år då jag i tjänsten punktmarkerade laget. På den tiden var Laura Zaccheo presschef i klubben och hon har behållit en ledande position där. Ingen skulle kunna sätta henne bakom rad 10, det kan jag lova.

För att inte tala om en av Lazios mest hängivna och välkända supportrar, nunnan Paola.

”Nästa match kommer jag att vara på plats i Curva Nord. Jag ska sitta på första raden”.

Det lovar syster Paola i italiensk tv.

Så även om det finns mycket kvar att jobba med, där som här, är Tuffa Tuffingars påstådda ensamrätt till hjärteplats på stadion och till fotbollen som helhet förbi. Det finns plats för alla.


LÄS MER: Serie A 2018/2019 – allt du behöver veta