Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Lögnaktiga matcher – så brukar de kallas

Cristiano Ronaldo.
Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT / IMAGO/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: FILIPPO VENEZIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En förväntad vinst.

Men en allt annat än förväntad matchbild.

Juventus besegrade Chievo i en match som gav mycket och lovar mer.

Lögnaktiga matcher. Så brukar de kallas i folkmun, de första matcherna i serie A. 

När säsongsinledningen diskuteras i tidningar, fotbollsprogram och vid bardiskar tillmäter man ligastarten en viss vikt, men inte mer. Transferfönstret är inte stängt, de nya spelare som värvats ska hitta sin plats i hierarkin och de nya tränarna måste få sina spelsystem att sitta. 

Allt är ovisst, allt är möjligt. Det är i det ljuset man ska se ligapremiären Chievo-Juventus. 

En seriestart som gav det väntade resultatet, med seger för Juventus med 3-2. Och, som så många gånger genom åren, på övertid. Matchbilden var kanske däremot mindre förväntad, åtminstone för den som förväntat sig att se Juve dominera från start till mål. För att inte tala om förväntningarna på Cristiano Ronaldo. Inte bara Juventus nye storstjärna utan också den spelare vars namn viskar och ropar om fornstora dagar, då så många av de största spelade i Italien – och om en nystart för hela calcion.

Cristiano Ronaldo gjorde en diskret första match, som man säger i Italien. Bra, väl godkänt, utan att skina ikapp med augustimånen. 

Ungefär som hela Juventus. Laget dominerade starkt från start och tog ledningen programenligt. 


LÄS MER: Serie A 2018/2019 – allt du behöver veta 

Jag minns hösten 2001

Men man måste älska Chievo, på något vis. Ända sen laget slog igenom, kom från ingenstans och bet sig kvar, har jag haft en svaghet för klubben. Jag minns den hösten 2001, mina besök på den vackra anläggningen Veronello, öppenheten och enkelheten hos det lilla laget som ville växa, charmen och viljan. Det är 17 år bort men ännu här och nu: Chievo ska aldrig underskattas, aldrig räknas bort.  

Publiken tog emot Juventus och Cristiano Ronaldo med entusiasm och stolthet, som alltid. Visst, här kom de mesta mästarna, den klubb som vunnit sju scudetti i rad och nu med en av världens största spelare genom tiderna på planen.

Men Chievo såg utmaningen i ögonen, reste sig efter Juventus inledande övertag, gjorde 1-1 och 2-1 och försvarade sig sen vilt och vackert.

Så kom 2-2 på ett självmål och sen Bernardeschis frälsande 3-2 på övertid, det som räddade Juventus från en mörk start och svarta rubriker. 

Det blev också en match där domare Pasqua hade en av huvudrollerna i sällskap med domare VAR, med en straff och ett bortdömt mål.

”Vi kommer inte att vinna bara för att vi köpt Cristiano Ronaldo”, sa Juves tränare Max Allegri inför ligastarten. 


FÅ BÄST KOLL! Missa inga nyheter om ditt favoritlag – få största nyheterna i Messenger 

En tragedi som kastar sin skugga över premiären

Så sant som det är sagt och jag har gillat Allegri ända sen jag lärde känna honom under Milan-åren med Zlatan 2010-2012. Lågmäld på sin breda toskanska dialekt, så lätt att underskatta, så farlig att underskatta.

En svala gör ingen sommar och en ligadebut gör ingen höst. Juventus kan mer än så här. Som en kollega sa efter matchen: ”Juve ligger ändå ett trappsteg över de andra. Nej, vänta, ett och ett halvt. Ju längre serien går, desto mer kommer det att märkas”.

Och visst är det så. Denna varma kväll, mitt i italienarnas semester och högsommar, var bara början. Det har varit en svår vecka för hela Italien med brokatastrofen i Genua, en tragedi som kastar sin skugga över ligapremiären.

Allt är i sin början ännu, alla ska känna motståndarna på pulsen och framför allt hitta sig själva. Varken Juventus eller Cristiano Ronaldo har gjort det än. Man gjorde ändå vad man skulle och det är det som är Juventus styrka.

Laget åkte tillbaka till Turin i den sena kvällen med tre poäng med hem, det enda som räknas.

Allt det andra finns det gott om tid att jobba på.

Själv släcker jag lampan mot natten, myggen och hettan, tacksam för en ligainledning som bjöd på fem godkända mål, böljande spel och spänning även för mig som inte led likt supportrarna.

Vad mer kan man begära, nu när sommaren långsamt domnar hän i höst och en ljuvlig lång säsong av italiensk fotboll ligger framför oss som en öppen famn.