Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Kom hem och upprör – bråka med oss, Zlatan

Foto: BRANDON PARRY / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Foto: USA TODAY NETWORK / KIRBY LEE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

Zlatan kommer hem till Fotbollsgalan.

Om han kommer hem till Europa för spel,

det återstår att se.

Vi är många som önskar det.

Så kom hem och stör oss och förför oss, Zlatan.

Så där som bara du kan.

En mästare i att säga allt och inget.

En kung av maktspel, med en räv bakom varje öra.

Zlatan Ibrahimovic. 

På säsongens sista presskonferens med LA Galaxy påminde han än en gång om hur oerhört slipad han numera är. Som herren av dockteatern drar han i trådarna och får klubbpresidenter, agenter och oss journalister att dansa som lydiga marionetter.

Precis som under EM 2016 lyckades Ibra också lura i en del övertända italienska reportrar att detta var dagen då han skulle avslöja sina framtidsplaner. Istället lyckades han få maximal uppmärksamhet för sin nya bok ”Jag är fotboll”. 

Zlatan sa att han trivs i LA men vill bli en designated player och få upp lönen. Den han har nu är fikapengar jämfört med tidigare summor och även om Ibra inte behöver pengarna handlar det om prestigen i att vara bäst betald i laget. 

Med sina krav sätter Ibra press på LA Galaxy, men också på Milan och eventuella andra intressenter. Han ger även sig själv en ursäkt för att lämna, om saker går fel är det bara att säga: ”De gav mig inte vad jag begärde”. 

Mellan raderna lämnade han budskapet att även om han trivs är inget klart och att han inte är döv för lockrop. Han bekräftade också öppet att han älskar, förstås, att det åter är honom det snackas om, skrivs om, dröms om. 

När det gäller Zlatan är just ordet drömma det rätta. Mellan honom och Milan fanns en unik relation och därför har drömmarna levt vidare. Om han skulle nöja sig med att bara komma tillbaka på ett kort lån är däremot tveksamt, av hans egna ord att döma. 

Milan får anstränga sig mer än så. 

***

Både den gamle lagkamraten Gattuso och PSG-bekanten Leonardo vill få in Ibras vinnarmentalitet. Men frågan är till vilket pris. ”Vilket pris som helst!”, ropar personer runt bordet när jag på Milan-stamstället Nuova Arena pratar Zlatan med ägare, personal och gäster – alla rödsvarta in i hjärteroten. 

”Kommer Ibra tillbaka äter ni båda gratis här på livstid” lovar ägaren Gianni Mele och viftar med en flaska bubbel: ”Och vi öppnar den här och firar direkt”. 

Supportrar mejlar mig, lokala tv- och radiokanaler i Milano ringer dagarna i ända med frågan: ”Något nytt om Ibra?”. 

Så går tongångarna. 

Jag kan bara instämma i kören. 

Zlatan är fortfarande för bra för att slösas bort i MLS. Och han fattas oss här. Tankarna går till åren i Italien och Paris, då jag jobbade nära den som för mig utan tvivel är Sveriges störste genom tiderna.

Besvärlig? Egotrippad? Absolut. 

Men framför allt briljant, dominant och aldrig, aldrig tråkig eller lagom. Ju mer tiden går desto mer saknar jag Zlatans oberäknelighet, hans humor, under den stöddiga ytan, och hans förmåga att alltid skapa nyheter kring sig. Vi får se vad han tar sig för på Fotbollsgalan nu närmast.

***

Guldbollen då? 

Jag delade ut den senast Zlatan fick den och det lär vara den sista. I tio år satt jag i juryn och Ibra hade varit min kandidat nu med, men den lär gå till Andreas Granqvist, VM-kämpen med det bultande blågula kaptenshjärtat. 

Ibra är för långt bort från fotbollsmakten i USA, ur fokus.

Så kom igen nu Zlatan, lämna palmerna och milkshaken för Milano-dimman och Milanellos rostade kastanjer, din favorit. Du är för ung och bra för att varva ner i solen.

Kom tillbaka till Europas fotboll och ge oss en sista show. Kom hem och upprör oss, bråka med oss, stångas med oss.

Livet är så kort och grått.

Så kom hem och lys upp vår vardag och gör oss tokiga, så som bara du kan, Zlatan.