Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Gör ont att se Zlatan bete sig så ovärdigt

Se Noa Bachners exklusiva intervju med Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Janne Andersson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Han har gett oss så många stora stunder.

Zlatan Ibrahimovic. 

Därför gör det mig ont att se honom bete sig ovärdigt, åldras stillöst. 

Byt spår Zlatan, släpp ilskan och bli den förebild och ledare du kan bli, den du föddes till, den vi behöver.

”Pazzo Zlatan, amalo”.

Galne Zlatan, älska honom. Orden var Massimo Morattis, vi stod i den dåvarande Inter-presidentens trädgård i samband med klubbens 100-årsjubileum. 

En kall men soligt löftesrik marsdag 2008.

Det var då Moratti log och travesterade refrängen i klubbens klassiska låt ”Pazza Inter amala”. 

Galne Zlatan, älska honom. Med några få ord fångade Inter-bossen så mycket av det som Zlatan är och varit. Ett galet geni med ett galet stort behov av att bli älskad. Och, när inte det går, fruktad.

Zlatan upprepar gärna klichén att han är som ett årgångsvin som bara blir bättre med åren. Det stämmer inte längre. På sistone har vinet fått en bitter bismak. 

Scudetto-sommaren 2011 intervjuade jag Filippo Inzaghi på Milanello. Zlatans kommentar till mig: ”Pippo är grym! Men jag ska aldrig spela så länge utan sluta i tid, med stil”.

Inzaghi var då 38 år. Som Zlatan nu. Jag kan förstå att Zlatan velat spela vidare. Däremot har jag inte velat se honom i LA Galaxy. Jag har följt honom i Juventus, Inter, Milan, PSG och i landslaget och så vill jag minnas honom; på topp, som bäst, med världen för sina fötter.

Alltid när november kommer med regn, mörker och Fotbollsgalan saknar jag de Guldbollen-intervjuer jag gjorde med honom sex år i rad. Att sitta ner och prata om fotboll men också livet, döden, barnen, hans drömmar, tankar, känslor. 

Den personen vet inget om Zlatan

Den som säger att Zlatan är överskattad vet inget om fotboll. Den som säger att han är obegåvad vet inget om Zlatan.  

Obildad, ja, men lika snabb i tanken som vass i repliken.  Efter alla år i hans närhet skulle jag vilja säga att hans potential utanför planen är enorm – men just nu tas den inte till vara. Det är många som vill dansa runt guldkalven. Ingen verkar däremot vilja tänka framtid ur ett större perspektiv än att kränga produkter. Ingen tycks våga säga att han slagit in på en väg som inte är honom värdig.

Zlatan som tar sig i skrevet i en grov gest mot en supporter. Som medvetet blandar ihop sin kommersiella roll med den som spelare, med olika finter och utspel. Kortsiktigt. Lätt fånget, lätt förgånget.

Samtidigt hålls nu Fotbollsgalan, den Zlatan ägde under så många år. Jag förstår saknaden han måste känna. 

Jag anar också tomheten under VM ifjol. Men en mogen man borde ha kunnat glädjas med svenska folket och laget.

Det är också en sak att sparka uppåt och en helt annan att sparka neråt. När Zlatan i intervjun här i Expressen nyligen närmast uttryckte förakt för vissa spelare, däribland Andreas Granqvist, var det inte vackert. 

Alla är inte gjorda av glänsande ebenholts. Lag byggs också med starkt granvirke. Och en tränare måste jobba med det han har till hands för tillfället.

Anklagelserna om rasism mot Janne Andersson, från en legendar och tidigare lagkapten, var ännu värre. Att de föll så pass platt till marken efter de första stora snabba rubrikerna beror på att de flesta som är insatta vet att de var ogrundade.

Det finns mycket riktigt rasism inom fotbollen. I jobbet mot den kan en person som Zlatan, med sin bakgrund och egna smärtsamma erfarenheter, spela en viktig roll. Just därför är hans uttalande i intervjun där han också säger ”En vanlig svennebanan. En normal blond person med svenskt namn” så allvarligt. 

Ska vi hålla rent mot rasism måste vi göra det åt alla håll och inte prata om varken svennar eller blattar och definitivt inte folks hårfärg.

Jag vill inte se Zlatan gå fel väg. Jag saknar honom i toppfotbollen. Saknar fajterna med honom, hans humör och humor. Senaste vi sågs var när jag delade ut hans sista guldboll på Fotbollsgalan 2016. 

Han kramade om mig, sa att det var kul att ses, frågade hur mina barn mår. Zlatan på sitt bästa: varm, engagerad, äkta.

Just för att jag känner hans goda sidor blir jag så ledsen när jag läser dryga ilskna utspel som fungerar för 18-åringar men inte för 38-åringar. Att vara ego som ung är en sak, men med åren härsknar vreden till bitterhet.

Zlatan har fortfarande så mycket att ge

Till sist tycker annars bara kidsen och de mest trogna fansen att du är kung.

Hellre än att nöja sig med de hjärtan han redan vunnit borde Zlatan försöka erövra nya, bli folkkär i alla lager. Han har blivit staty, han har fått ett pris instiftat i sitt namn. Men tänk så mycket han skulle kunna betyda i olika projekt, både i och utanför fotbollen. Inte minst i dessa oroliga, polariserade tider. Om han vände blicken utåt och inte inåt, om han såg hur älskad han faktiskt är och inte lät solen gå ner över sin vrede. För vår skull och för sin egen skull. En dag är allt över, också för honom, en dag sitter han med böjd och grånad.

För några veckor sen var jag på Piazza San Giovanni i Rom. Silvio Berlusconi höll tal. 

I decennier Italiens mäktigaste och rikaste man. Premiärminister, mediemogul och Milan-ägare, delaktig i värvningen av Zlatan 2010. 

Nu stod Berlusconi 83 år gammal på scenen och tappade tråden. Efter ett tag tröttnade publiken, någon ropade ”Farfar, vi ska med bussen, skynda dig!”. Berlusconi lämnade snart därpå scenen. 

Den vägen ska vi alla gå. 

Zlatan har dock fortfarande så mycket att ge, om han bara vill och accepterar en ny roll. Jag önskar att han kunde släppa taget om sin ilska och coola killen-tugget.

Att han skulle söka försoning i stället för konfrontation och axla en ny, tyngre, mer ansvarfull mantel. Att han blir den han i mina ögon är född att vara även utanför planen: en ledare, på riktigt. Med fokus på andra i stället för sig själv. 

Inte längre fruktad men ännu mer älskad.

Pazzo Zlatan, amalo. Galne Zlatan, älska honom.

”Tycker det är fel – därför jag sa ifrån”

Exklusiv intervju med landslagets och Manchester Uniteds backstjärna Victor Nilsson Lindelöf.