Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jennifer Wegerup

Därför jagar de Zlatan – och det erbjuds han

Zlatan Ibrahimovic spelar för tillfället i Los Angeles Galaxy i den nordamerikanska ligan MLS.
Foto: IBL/IMAGO
Men nu kommer uppgifter om att svenskens före detta klubb AC Milan hör sig för om en eventuell värvning.
Foto: ANTONIO CALANNI / AP
”Uppgifter som ska tas med en nypa salt men som inte heller kan avfärdas rakt av”, skriver SportExpressens krönikör Jennifer Wegerup.
Foto: LUCA BRUNO / AP

Zlatan Ibrahimovic, 37 år i dag.

Direkt från Milano kom en present inslagen i tidningspapper med stora rubriker; uppgifterna om en återkomst till Milan och toppfotbollen.

Uppgifter som ska tas med en nypa salt men som inte heller kan avfärdas rakt av.


LÄS MER: Vännens erbjudande som ska locka Zlatan

Det känns som i går, de där solvarma dagarna, hösten 2011. Zlatan fyllde 30 år och firade med match i Turin mot Juventus. Jag minns hur han log och lovade att inte hålla på för länge.

”Jag ska sluta spela i tid”, sa han med en blinkning till lagkamraten intill, super-Pippo Inzaghi, då 38 år. 

Så rann tiden, likt sanden i timglaset, obevekligt förbi, Zlatan har blivit 37 år. 

Men fortfarande med samma hunger och vilja att prestera och dominera. Det gör han förvisso i LA Galaxy, men han gör det på en scen som är långt ifrån den europeiska toppfotbollen. Känslan av att röra sig i en perifer galax (förlåt) och saknaden av att vara i centrum har varit svårare att hantera än han räknat med.

Att göra reklam för olika produkter och leva skönt i solen är inte nog för den som för bara några år sen räknades som en av världens främsta fotbollsspelare. Under alla år, genom alla möten jag haft med Ibra, har han alltid pratat om sin ”hunger”. LA Galaxy är i längden inte nog för att mätta honom. 

Zlatan Ibrahimovic under tiden i AC Milan.
Foto: PEOLO LAZZERONI / AP

Är då en återkomst till Milan det? 

Kanske. Då skulle han vara tillbaka på de stora arenorna, i ett serie A där även Cristiano Ronaldo nu spelar och i ett Milan som, även om vägen är lång, målmedvetet arbetar för att åter nå fornstora dagar.

Familjen Ibrahimovic skulle också på nytt få bo i sitt älskade Italien, som man lämnade högst motvilligt för Paris, sommaren 2012. 

”Zlatan skulle hyllas som en gud, om han kommer tillbaka”, säger den legendariske Milan-journalisten Carlo Pellegatti ivrigt till mig, med klappande rödsvart hjärta.

Det var just han som avslöjade Zlatans övergång till Milan i augusti 2010. 

Zlatan har en särställning i Italien och nyheten rullade i italienska sportprogram i går medan min telefon gick varm i samtal från kolleger. Vissa entusiastiska, andra skeptiska. ”Kom ihåg att Milan har Higuain”, är den vanligaste invändningen. Andra, även bland en del fans, menar att Zlatan är för gammal och egotrippad och vore en felsatsning.

Han har stor respekt för Zlatan

En Gazzetta-kollega säger till mig att det är på direkt önskemål från tränare Gennaro Gattuso, en gång Zlatans medspelare, som Milan sonderar Ibra-terrängen för ett halvår med option på en säsong till sen. Kämpen Gattuso har stor respekt för Ibras karaktär och menar att dennes förmåga att vinna överallt är precis vad klubben behöver efter många svåra år. Att Zlatan version 37 är hyfsat billig i drift är också ett argument som retar Milan-ledningens aptit. 

Säkert är att Zlatan är en skicklig säljare av sitt varumärke. Hans nya bok är på väg ut, han vet att alla klubbrykten väcker intresse och han är skicklig på att dra det kortet och njuter av att leka med oss i medierna.

Å andra sidan bör han, och hans rådgivare, också veta att ju längre tid han bor i LA, långt borta från den stora fotbollen, desto mer svalnar intresset och blickarna vänds mot andra, nytända stjärnor.

Intressant är också att Gattuso på presskonferensen inför Europa League-mötet med Olympiakos inte dementerade uppgifterna, utan bara hänvisade till Milans ledning – en bekräftelse i sig på att det finns ett intresse. Om detta sen verkligen leder till något är en helt annan fråga.

Bakom Gattuso finns dock också både Leonardo och Maldini, som även de ser Ibra som en magnetisk spelare som drar till sig intresse åt klubben, skapar rubriker, medför statuts och säljer tröjor och biljetter.

San Siro skulle glöda och lyfta

Zlatans agent Mino Raiola konstaterar att ”det är många som skulle vilja se honom tillbaka i Italien”. 

Det är det. San Siro skulle glöda och lyfta, återfå sina Notti Magiche, magiska nätter, med Ibra på planen i den rödsvarta tröjan.

Mer talar emot än för en flytt. Men med åren har jag lärt mig att aldrig säga aldrig, särskilt inte med Zlatan.

Jag var med den kväll Milan vann scudetton, i maj 2011, jag minns hans glädje och hur han sa till mig: ”Jag vill avsluta min karriär här i Milan”. 

Efter att han gjort sitt hattrick i Palermo följande vår, i mars 2012, stod vi själva vid Milan-bussen och pratade och han sa samma sak: ”Jag hör hemma i Milan”.

Ödet ville annorlunda – ett tag. 

Slutet på sagan, det har vi inte sett ännu.


LÄS MER: Champions League 2018/2019 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Uefa Nations League – allt du behöver veta