Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Huliganernas plan: Få bort styrelsen

Publicerad
Uppdaterad
Turbulensen, hoten och vandaliseringen kring det så uppmärksammade Bosman-fallet Walid Atta var bara en bricka i spelet.
Likaså de vansinniga upploppen i samband med Europa League-matchen mot bulgariska Levski Sofia i torsdags kväll, som i bästa fall kommer kosta AIK dryga böter.
Det är enligt uppgift till SPORT-Expressen "bara" två huliganattacker som ingår i en betydligt mer omfattande krigsplan:
Att tvinga bort hela AIK Fotboll AB:s styrelse.
Huliganerna kommer inte att ge sig förrän de fått sin vilja igenom. De tänker inte förlora ytterligare en fajt med styrelsen, som när hyllade tränaren Rikard Norling sparkades under kraftiga protester efter säsongen 2008.
Under sin tid som tränare stod Rikard i kontakt med den extrema supportergruppen Firman Boys. På sin hemsida kallade huligangruppen Norling för "fansens man". Man hävdade dessutom att Norlings starka status bland supportrarna bidrog till att han fick sparken.
Nu, nästan två år senare, är huliganerna besatta av att utkräva hämnd.

Deras plan är att styrelsen nu ska plågas av ansvaret för de skandaler som drabbar AIK under 2010, tills ledamöterna helt enkelt ger upp och lämnar sina uppdrag.
Snart ska AIK möta lagets två största ärkefiender i allsvenskan på hemmaarenan Råsunda - först IFK Göteborg och sen Djurgården. Risken för fler upplopp är överhängande, och en rikigt svart höst kan vara att vänta.

Måltavlan är just nu alltså ordförande Mats Gustavsson, Ronnie Smith, Mikael Hagman & Co i AIK Fotboll AB:s styrelse.
Vd Annela Yderberg är lika oönskad. Och inte heller de sportsligt ansvariga är populära.
Det är de som under säsongen fått klä skott för klubbens dåliga ekonomiska resultat, de uteblivna intäkterna för favoritspelare (Ivan Obolo, Jorge Ortiz, Daniel Örlund, Markus Jonsson) som lämnat AIK, infekterade försäljningar av Bojan Djordjic och Martin Mutumba - och inte minst för de svaga resultaten i allsvenskan där nedflyttning fortfarande hotar.
Men enligt Gustavsson har ingen styrelseledamot tvingats utstå något hot från huliganer.
- Vi har inte tagit emot några hot. Inte än så länge. Vi har fått kritik, men det är ju bara bra, säger han.
Om huligantaktiken - att försöka matta ut den egna styrelsen med upprepade upplopp och hot - säger Gustavsson:
- Vi lämnar inte in av sådana skäl. Då får man lägga fram egna kandidater till nomineringskommittén i så fall.
Men ordföranden tillägger också med en suck:
- Samtidigt så är det inte så kul att jobba gratis i en sådan här miljö...
Hur länge orkar ni det?
- Det vet jag inte.
Hur stor makt har huliganfalangen Firman över AIK Fotboll?
- Jag vet inte om de har någon makt. Det är väl påtryckningar, men vi tar de beslut som vi anser vara rätt.

Trots Mikael Stahres totala succé som chefstränare i AIK i fjol, så har huliganerna aldrig förlåtit styrelsen för att den sparkade Rikard Norling, nu tränare i Assyriska.
Guldåret 2009 höll resultaten även de mest kritiska anhängarna lugna, men det slutade aldrig att pyra underifrån.
Och taktiken med hot och upplopp för att tvinga bort folk i ledande ställningar i AIK har fungerat tidigare.
* Vd Sanny Åslund avgick 2004 efter hot, och samma säsong åkte AIK ur allsvenskan.
* Även tränare, som Peter Larsson 2002, har lämnat efter att ha konfronterats med huliganer.
Men det här är huliganernas mest omfattande plan hittills. Enligt uppgift till SPORT-Expressen så kräver huliganerna att hela bolagsstyrelsen lämnar sina uppdrag.
Vem som skulle ersätta är däremot oklart.
Det lär bli svårt att rekrytera ersättare till ett uppdrag som är ideellt - och samtidigt så utsatt.
Samtidigt försöker AIK nu mobilisera något slags krisplan, ett sätt få bukt med huliganproblemet i klubben.
- Vi måste samla alla nu, inte bara AIK Fotboll utan hela föreningen. Ta tag i allt, vända på varje sten och ta fram en handlingsplan, säger Mats Gustavsson.
Det är säkert ett bra initiativ, men det kommer många år för sent.
Att AIK nu är svårt skakat är sannerligen ingen överdrift. Upploppen på och utanför planen riskerar precis som 2004 att sätta extra press på AIK-spelarna på fotbollsplanen.
Då förlamades laget sakta men säkert, och rasade till slut ur allsvenskan.
Risken finns att historien upprepar sig, men enligt uppgift till SPORT-Expressen så kommer inte ens en degradering att stoppa huliganernas plan.
Styrelsen ska bort.
Om AIK samtidigt skulle åka ur allsvenskan, resonerar huliganerna, så är det helt enkelt en smäll man får ta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag