Henrik Sjöberg

Sjöberg: Modo kan inte sparka Huras nu

Foto: Robbin Norgren
Foto: Ola Westerberg
Foto: Robbin Norgren

GÄVLE. Jag tycker precis som många andra - att Larry Huras har ett väldigt stort ansvar i Modos fiasko.

Men klubben kan inte bara ge upp sin satsning och sparka honom efter 15 spelade matcher.

Modo har valt att gå den nordamerikanska vägen och satsat på både spelare och den karismatiske Larry Huras. Efter sju raka förluster och ännu en mental kollaps går det förstås att ha massor av synpunkter på hur tränaren agerar.

Själv väljer han att ännu en gång kritsera sina stjärnor som ska leda laget. Huras talar gärna om att han inte kan täcka skott från bänken eller kliva ut och sätta in en tackling.

Men han kan däremot välja hur han coachar sitt lag - sina stjärnor som han gång på gång väljer att såga när förlusterna radas upp.


I går pratade Huras om att det står massor av unga killar på kö som man valt att låna ut till allsvenskan. Då kanske det är dags att agera och peta någon till förmån för kill-arna som "skulle döda för att få chansen".

Nu har Modo ett väldigt välbehövligt uppehåll i 14 dagar och spelarna hade redan i går fått veta att det blir helt ledigt i tre-fyra dagar.

Det är nog en ganska bra idé för att orka börja om på nytt igen efter landslagsuppehållet.

Jag tycker inte att Modo ska sparka sin tränare efter 15 SHL-matcher. Det vore att ge upp alldeles för tidigt och det skulle kännas ännu mer panikartat än spelet i egen zon mot Brynäs.


När Modo ställs mot Färjestad den 12 november återstår tolv matcher innan juluppe-hållet.

Det är tolv matcher som kommer att avgöra hans framtid i klubben för om det fortsätter på samma väg har Per Svartvadet och Peter Forsberg inget val längre.

Huras pratar om att vända ett kryssningsfartyg och att han varit i den här situationen tidigare, under åren i Schweiz.

Nu är det upp till bevis för honom att se till att få ut max av sin NHL-meriterade trupp.

---

Det mesta handlade förstås om Modo den här kvällen.

Men vi får inte glömma bort att Brynäs faktiskt hämtade upp 1-4 till 7-4 och det är imponerande oavsett hur stor kollaps motståndarna drabbades av.

Framför allt imponerade Nick Johnson med sitt spel framför motståndarmålet i powerplay. Två nya mål för honom där och efter en mindre svacka i den spelformen har Brynäs fått det att stämma igen.

Thomas "Bulan" Berglund pratade om att laget känt en onödig press när man helt plötsligt hyllats och varit med i guldsnacket.

Om Brynäs fortsätter så här är det nog bäst att spelarna klarar av att hantera den pressen.


TRE DETALJER SOM KAN GÖRA MODO TILL ETT VINNARLAG

TOPPKEDJORNA

Modo är i desperat behov av att hitta rätt kemi i toppkedjorna. Olofsson/Wilson/Thomas ser ändå ut att ha en god möjlighet att få fortsätta tillsammans. Nye Patrick Dwyer startade med Lapierre och Skröder men sedan vaskade Larry Huras om. Det blir viktigt att snabbt hitta rätt omgivning till Dwyer.

FÖRSVARSSPELET

Modo klarar inte av minsta motgång just nu innan det blir totalt kaos i egen zon. Det är antagligen här som Huras snabbt måste se till att alla vet exakt vad som förväntas av dem ute på isen. Just nu blir Modo väldigt sårbart så fort motståndarna får längre press i deras försvarszon.

LEDIGHETEN

Nu väntar 14 dagars uppehåll och spelarna kommer först och främst att få tre, fyra dagar helt ledigt från ishockey. Det är nog ett väldigt klokt beslut. Det var många tunga skallar som vandrande ut till spelarbussen efter matchen i Gävle och för att lyckas ta sig ur den här krisen behöver spelarna säkert få några dagar i lugn och ro.

Sammanställning: HENRIK SJÖBERG