Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henrik Sjöberg

Henrik Sjöberg: Det har skakat under vintern

Henrik Sjöberg.
Foto: Ylwa Yngvesson
Stefan Gråhns.
Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

En match avgör vilka som tvingas kvala sig kvar i hockeyallsvenskan.

Västerås eller Björklöven.

Stefan Gråhns satte sig på bussen i går med samma känsla som han haft många gånger tidigare i sin karriär.

Västerås ligger på rätt sida om sträcket inför den avgörande omgången av hockeyallsvenskan.

Björklöven ligger strax bakom med bara en poäng som skiljer lagen åt.

Fördel VIK.

Men hemmaplansfördelen äger Björklöven och allt annat än fullt hus i kväll vore förstås skrämmande dåligt i en så pass viktig match.

Det här är två lag som siktade på toppen av tabellen men nu tvingas göra upp om ett negativt kval.

Det har skakat under vintern. Tommy Jonsson fick sparken i Umeå och VIK gjorde ett tränarbyte ytterligare ett år tillbaka i tiden.

Det är inte längesedan som Västerås på allvar var uppe och kvalade mot SHL men den här säsongen vill man bara stänga i kväll och sedan blicka framåt.

Jag tror de har en stor chans att lyckas också. Det gäller att inte åka upp och förlora i Umeå och då är det ganska skönt att ha en spelare som Stefan Gråhns med sig.  

Han har testat på alla typer av kvalspel som det kan erbjudas på hög nivå i Sverige.

Tre säsonger i gamla klassiska kvalserien som man saknar allt mer och mer.

Gråhns har gått upp i både hockeyallsvenskan och SHL och bör rimligtvis vara en sån typ av spelare som kan behålla sitt lugn i matchen och även hålla en hög lägstanivå vilket blir viktigt när varje lite misstag kan avgöra matchen.

  Visserligen hade många räknat med båda lagen i toppen av tabellen och det är farligt att vara för naiv.Men Björklöven och VIK ska ha materialet för att hålla sig kvar trots kvalspel, men väl där kommer det in andra variabler som kan ställa till det för vilket lag som helst.  

Det ska bli väldigt intressant att se Mora IK testas på allvar nu efter den här imponerande grundserien som laget har byggt upp. En serie i bäst av sju matcher mot Leksand vore en dröm.

•••

Jonathan Dahlén fick Guldgallret före Elias Pettersson och Timrå har en kedja som definitivt är en av seriens bästa tillsammans med Sebastian Lauritzen.

Timrå kommer inte att bli enkla i ett kval och kan den här trion fortsätta att producera som de gjort nu under slutet av grundserien så blir Timrå en obehaglig överraskning för samtliga lag som hamnar på andra sidan.

Man vill gärna se juniorerna spela avgörande roller i den typen av matcher nu.