Jonathan Dahlén. Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅNJonathan Dahlén. Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Jonathan Dahlén. Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Henrik Zetterberg. Foto: USA TODAY SPORTS/IBL SIPA USAHenrik Zetterberg. Foto: USA TODAY SPORTS/IBL SIPA USA
Henrik Zetterberg. Foto: USA TODAY SPORTS/IBL SIPA USA
Henrik Sjöberg

Har gjort en liknande resa som Zetterberg

Publicerad

TIMRÅ. Timrås drömläge är ett faktum och Jonathan Dahlén har försiktigt börjat ta steg i Henrik Zetterbergs fotspår.

Min känsla är att Karlskronas SHL-sejour är på väg mot sitt slut – Timrå IK är tillbaka i SHL nästa säsong.

Timrå har inte bara besegrat Leksand i tre raka matcher utan gjort det på ett väldigt imponerande sätt.

Jag tänker gå rakt på den självklara ledaren i det här laget – Jonathan Dahlén. 

Hans betydelse på isen är självklar och utan att egentligen veta något om just detta så tror jag han betyder minst lika mycket utanför isen.

Timrå vann Hockeyallsvenskan och har stundtals spelat ut Leksand fullständigt. Säsongen är redan en succé – och det är den typen av avslappnad mentalitet som jag tror kan ta det här laget hela vägen till SHL.

Jag tror att Jonathan Dahlén sprider ett otroligt lugn i den här gruppen och jag tror att det har bidragit till den karaktären som Timrå utåt sett visat upp senaste veckorna.

Dahlén har gjort sju (!) poäng på tre matcher när Timrå kört rakt över Leksand och det vore dumt att tveka på Dahléns egenskaper som en ledare i det här läget.

Allt tyder på att han har alla verktyg för att vara den där ledaren även i det kommande kvalet mot Karlskrona.

Om han lyckas är en annan sak men drömläget för både Dahlén och Timrå är ett faktum.

Det fanns ingen skam då

Karlskronas läge nu är helt annorlunda jämfört med senaste åren.

Första året i ligan var KHK avhängda tidigt och det fanns ingen skam alls i att hamna sist egentligen – i lugn och ro kunde spelartruppen förbereda sig på kvalet där AIK till slut stod för motståndet och Karlskrona lyckades försvara sin plats utan större problem.

Förra året säkrades SHL-platsen utan att tvingas kvala – och någonstans här så ökade också kraven inför den stundande säsongen.

Krav som man inte lyckats leva upp till och den här gången är det inte helt utan skam man hamnat i det negativa kvalet.

I mina ögon är det här första gången som Karlskrona tvingas till kvalet med en rejäl skopa press på sina axlar och jag är långt ifrån övertygad om att man kommer klara av det.

Inte när Timrå uppträder så här och inte när Jonathan Dahlén kväll efter kväll levererar på en nivå som gör att det utan tvekan går att dra paralleller med Henrik Zetterberg – som en gång i tiden förde upp Timrå i SHL.

Båda har gjort en liknande resa

Dahlén kommer från Östersund – Zetterberg kommer från Njurunda. 

Men båda två har en liknande resa in i Timrå IK:s organisation och även om det förstås inte går att jämföra rakt av – Zetterberg är en av svensks hockeys största spelare – så har Dahlén nu en möjlighet att försiktigt börja ta steg i Zätas fotspår.

Tar Timrå steget upp i SHL nu så finns det mycket som talar för att Dahlén gör en säsong till i klubben, om han nu inte går rakt in i Vancouver nästa säsong och det är inte en helt enkel uppgift.

Dahlén hamnar nog i SHL och Timrå om han inte är redo för NHL. Precis som Zetterberg när han tog upp klubben och stannade ett år innan han var redo för den stora showen.

Det är bara att lyfta på hatten för tränarduon i Timrå som ska bli kul att följa i fortsättningen. Fredrik Andersson backas upp av Johan Thelin som assisterande och han är ett nytt och spännande tränarnamn på väg fram.

5544 åskådare i NHK arena är en bra siffra. Hockeypubliken i 060-området är i regel svårflörtade efter ett gäng svåra år men nu vore det en skam om det inte blir utsålt i samtliga hemmamatcher mot Karlskrona.

Publiken och inramningen kan spela en så stor roll när dramatiken slår till i kvalmatcher och Timrå kommer att behöva alla medel för att lyckas rubba Karlskrona i bäst av sju matcher.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag