Foto: Jon Super
 Foto: Jon Super
Henrik Rydström

Capello gör fel nu - trots hycklandet

Publicerad
Uppdaterad
Fabio Capello tar lagkaptensbindeln ifrån John Terry.
Jag trodde aldrig att han skulle göra det.
John Terry gjorde visserligen fel och han gjorde fel på så många nivåer.
Men Capello gör också fel.
Reptilinstinkten säger oss att John Terry gjort sig skyldig till ett oacceptabelt beteende. Att han har undergrävt sin egen position i gruppen och därför gjort sig omöjlig som ledare för laget.
Och visst, jag kan hålla med om att det är starka skäl. Och för en utomstående blir John Terry en hycklande figur, som inte bara sårat sin familj på ett smärtsamt sätt och som inte bara agerat tvivelaktigt gentemot Wayne Bridge och istörsta allmänhet visat tveksamma moraliska bevekelsegrunder, han har också försökt framställa sig som mer helhylle än vad han uppenbarligen hade täckning för.
I en intervju i Football Punk Magazine sa han att alla medlemmar i den engelska truppen måste vara ärliga mot varandra, "that's the way I want it to be". Och att han helst av allt på ledig tid ville vara med sin familj, "my wife and two kids, and taking them to the park". Nja, uppenbarligen ville han göra helt andra saker än att gå till parken med sin familj när han var ledig.
Klart att fallet blir tyngre med det klingande i huvudet.
Men ska det betyda att han inte längre kan vara lagkapten?
Nej.

Fotboll på hög nivå är idag en krass verksamhet. Du är lagkamrat med spelare som du inte har ett skit gemensamt med, med spelare som du knappt pratar med och med spelare som du inte ens gillar. Du är det eftersom det inte handlar om vänskap eller att vara snälla mot varandra - det förenande draget är istället viljan att vinna.
Då måste man inte ens respektera varandra.
Och var ska gränsen för felaktigt beteende gå?

Vem ska bestämma
att det och det inte är förenligt med att vara lagkapten? Man kan svika på så många sätt, inte enbart genom att ligga med fel kvinna. Ska det då också få liknande konsekvenser?
Ska Steven Gerrard kunna vara lagkapten efter att ifjol ha stått åtalad för en misshandel? Eller David Beckham som också varit otrogen? Fast Beckhams otrohet var kanske av det godkända slaget?
Vi vill så förtvivlat gärna att de där beundrade idrottsstjärnorna också ska vara moraliska föredömen. Men de är inte alltid det. Kanske för att elitidrott på många sätt är en amoralisk miljö, som främjar ett beteende som sedan inte är lika uppskattat vid sidan av planen och det finns också en förlåtande attityd som gör att så länge du presterar på planen kommer du undan med nästan vad som helst.
Jag är själv en del av den attityden.
Och tycker faktiskt att du ska komma undan med väldigt mycket så länge du presterar på fotbollsplanen. Det är den enda pålitliga måttstock vi kan ha.
John Terry har gjort fel som människa.
Men inte som fotbollsspelare.
Det är en viktig skillnad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag