Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunnar Nordström

William Karlsson blir en vinnare oavsett

LOS ANGELES.  William Karlssons förhandlingar om ett nytt mångmiljonkontrakt med Vegas Golden Knights strandade tidigare i sommar.

Om ingen överenskommelse äger rum i sista stund blir det förhandlingar i skiljedomstolen i Toronto under lördagen, som avgör svenskens lön nästa säsong.

I vilket fall som helst blir William en vinnare.

Det finns inte en chans att Golden Knights "skambud" på 3,5 miljoner dollar (ca 31,1 miljoner kronor) vinner.

William Karlsson begär 6,5 miljoner dollar i årslön, vilket motsvarar ca 57,8 miljoner kronor.

Så min gissning är att skiljedomaren ser 5 miljoner dollar (ca 44,5 miljoner kronor), som en vettig kompromiss.

Det är samma summa som Williams två kedjekamrater Reilly Smith och Jonathan Marchessault får de närmaste åren.

Att Karlssons agent och Vegas Golden Knights inte lyckats komma överens sedan förhandlingarna tog fart den 1 juli är förvånande.

Svensken gjorde en kanonsäsong hos nykomlingen och var en av lagets ledande spelare när man gick hela vägen från tippat bottengäng till finallag i Stanley Cup.

Så Karlsson har starka argument för en ordentlig löneförhöjning, han tjänade 1 miljon dollar i vintras på sista året av ett "brokontrakt" från tiden i Columbus.

x William gjorde 43 mål på 82 matcher i grundserien. Bara Alexander Ovetjkin (49) och Patrik Laine (44) var bättre.

x Karlsson vann Golden Knights interna poängliga under grundserien på 78 poäng.

x Han var NHL:s bäste plus- och minusspelare med sina +49.

Förhandlingar inför skiljedomaren är kända för att vara känslofyllda historier, där klubbledningarna inte drar sig för att påpeka negativa saker om den aktuelle spelaren för att hålla lönen nere. I värsta fall kasta skit på honom också.

I Vegas fall finns det inte mycket kritik man kan peka på när det gäller William Karlsson, men räkna med att ledningen lyfter fram saker som dessa:

x Karlsson har bara en säsong med imponerande siffror på meritlistan i NHL. Låt oss se vad han kan producerar nästa säsong.

x William var trea i lagets interna poängliga efter Reilly Smith och Jonathan Marchessault i slutspelet. Ska han då verkligen ha mer betalt än dessa två?

x Ett annat argument Golden Knights säkert plockar fram är att Karlsson inte hade gjort så många poäng om han inte haft hjälp av kedjekamraterna Smith och Marchessault. Och de två har skrivit på flerårskontrakt värda 5 miljoner dollar. Smith har fyra säsonger kvar på sitt avtal fram till och med 2021-11. Marchessault har sex år kvar (t.o.m. 2023-24).

Vegas skrev nyligen kontrakt med 32-årige veteranen Paul Stastny, som tillbringade slutet av förra säsongen i Winnipeg Jets, som är värt 6,5 miljoner dollar.

Just det, precis den lön som Karlsson nu begär. Svensken gjorde som sagt 78 poäng i vintras medan Stastny nådde 53 poäng.

Men det argumentet kommer Golden Knights general manager George McPhee att bemöta med att Stastny förtjänat sin lön under många år av toppinsatser i NHL.

Så hur slutar det här?

Förmodligen med att William Karlsson går med på ett kortare kontrakt, typ två till tre år, med en årslön av 5 miljoner dollar.

Han är bara 25 år och lägger han till ytterligare något bra år i sin resumé kommer de riktigt stora pengarna så småningom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!