Erik Karlsson. Foto: USA TODAY NETWORKErik Karlsson. Foto: USA TODAY NETWORK
Erik Karlsson. Foto: USA TODAY NETWORK
Filip Forsberg. Foto: USA TODAY NETWORKFilip Forsberg. Foto: USA TODAY NETWORK
Filip Forsberg. Foto: USA TODAY NETWORK
Gunnar Nordström

Stanley Cup 2017 kan bli The Swedish Cup

Publicerad

LOS ANGELES. Stanley Cup 2017 kan bli The Swedish Cup.

Vi vet redan att det lag som vinner kommer att innehålla några svenska spelare.

Och en titt på alla statistikligor just nu i NHL visar att vi har blågula spelare som slåss i toppen på de flesta håll.

Frågan är om svensk hockey någonsin haft en sådan framträdande roll i Nordamerika?

Vi får gå tillbaka bra många år för att hitta något liknande.

Skillnaden är att då hade vi några enstaka spelare, som slogs i toppen.

Nu har vi ett helt gäng, som krigar om uppmärksamheten och priserna.

Det är lätt att ryckas med om vad som är hett för dagen.

Men nu vajar den svenska flaggan över NHL-slutspelet och vi har blågula spelare i framträdande roller i alla de fyra semifinallagen.

Det är ovanligt.

√ Hos Anaheim är Jakob Silfverberg inte bara lagets bäste målskytt, han delar förstaplatsen i målligan för hela slutspelet. Lagkamraten Rickard Rakell delar förstaplatsen i plus- och minustabellen.

√ Nashville har tre framstående svenskar just nu. Viktor Arvidsson är en av tre spelare som har den bästa plusstatistiken (+12) i Stanley Cup just nu. Filip Forsberg är inte mycket sämre med sina +11 och Predators tredje svensk, backen Mattias Ekholm skuggar på +10.

√ Ottawa har en svensk motor i backstjärnan Erik Karlsson, som ligger tvåa i assistligan efter att ha svarat för 11 målgivande passningar på 14 matcher i årets play off.

√ Pittsburgh har Patric Hörnqvist och Carl Hagelin i laguppställningen, båda har varit skadade under senare tid men tillhör regerande mästarnas viktiga kuggar. Hörnqvist som power forward, Hagelin som speedig anfallare och en som kan avgöra matcher.

Den största dominansen ser vi i plus- och minusstatistiken, där sex svenskar parkerar bland de elva toppnamnen.

 

Svensk hockey står sig stark i NHL, det visar facit både från grundserien och slutspelet om Stanley Cup.

Nicklas Bäckström i Washington, som just är upptagen av VM-spel med Tre Kronor, slutade på fjärde plats i poängligan under grundserien med 86 poäng på 82 matcher.

Bäckis hade bara Connor McDavid, Edmonton (100 p), Sidney Crosby, Pittsburgh (89 p) och Patrick Kane, Chicago (89 p) före sig.

Det är ett rätt bra sällskap att vara i.

Tittar vi på assistligan slutade Bäckis (63) tvåa efter McDavid (70).

Sverige är utanför Kanada och USA sedan flera år tillbaka den störste leverantören av spelare till NHL.

Vi hade 89 spelare som representerade sina lag i ligan säsongen 2016-17, 79 utespelare och tio målvakter.

Det är en rekordsiffra och det fortsätter blåsa svenska vindar över den nordamerikanska hockeykontinenten den här våren i Stanley Cup.

Erik Karlsson är lagkapten i Ottawa, Jakob Silfverberg är Anaheims bäste målskytt och duon Filip Forsberg och Viktor Arvidsson är tillsammans med centern Ryan Johansen det effektivaste anfallsvapnet Nashville har.

Det är goda tider.

Goda svenska tider i Stanley Cup.

 

Se fler höjdpunkter på Viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på Viaplay.se

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag