Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Gunnar Nordström

Zäta redan klar som OS-kapten

Publicerad

LOS ANGELES. Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts låter 63 spelare slåss om de drygt 20 OS-platserna inför turneringen i Sotji i februari.

Vem som blir lagkapten är redan klart.

Det blir Detroitstjärnan Henrik Zetterberg.

- Hm, jag har ingen kommentar till det, men du brukar ju ha rätt när du spekulerar, säger Zäta.

Tack för det.

Och det är ju ingen särskilt kvalificerad gissning att tro att Mårts vill ha Zäta som grundbult i OS-laget.

Jag ser inga fel alls

Jag ser heller inga problem med att landslagsledningen redan vidtalat Zetterberg, som sedan ett drygt år tillbaka bär ett C på tröjan i storklubben Detroit Red Wings, där han gått i ledarskapskola hos två legendarer som Steve Yzerman och Nicklas Lidström.

Zäta har varit med och vunnit Stanley Cup (2008), OS-guld (2006) och VM-guld (2006).

Han utnämndes till slutspelets bäste spelare 2008 och belönades med Conn Smythe Trophy när Detroit blev mästare.

Så meritlistan är det inget fel på.

Inte personligheten heller.

Zäta är en naturlig ledare både på och utanför isen. Öppen, social och representationsmässig.

Mitt tips: Sedin och Kronwall

När Sverige tog hem det efterlängtade OS-guldet i Turin 2006 var det Mats Sundin som var lagkapten. I Vancouver fyra år senare hade Lidström hedersuppdraget.

Nu är det alltså Zetterbergs tur.

Vilka assisterande lagkaptener får han, då?

Min gissning är Vancouvers mångårige kapten, Henrik Sedin, och Detroitkompisen Niklas Kronwall, som blir backarnas representant i OS-gänget.

* * *

Situationen i Detroit kommer att bli intressant efter nyår när nedräkningen till OS är i gång. Räkna med munhuggning mellan Zäta och radarkompisen Pavel Datsjuk, som kommer att vara en av Rysslands nyckelspelare i hemma-OS.

- Absolut, bekräftar Henrik och kommer sedan med en intressant synpunkt:

- Sedan ska det bli intressant att se hur mycket eller hur lite vi svenskar i laget får spela de sista fyra matcherna före OS-uppehållet. Vår tränare, Mike Babcock, ska ju coacha Team Kanada i Sotji.

Skandalscener med Roy - direkt

Från veckans inledande seriestart i NHL: Största överraskningen är Anaheims kollaps i Denver, där Colorado enkelt kunde vinna med 6-1.

Skönt för Jakob Silfverberg dock att han fick göra tröstmålet med sju sekunder kvar.

* * *

Spelare eller coach - Patrick Roy verkar ha samma humör kvar. Skandalscener redan i tränardebuten för Colorado och bötfälld direkt av NHL-ledningen sedan han fått ett utbrott i båset vid slutsignalen.

- Bonnfasoner, sa Ducktränaren Bruce Boudreau efteråt om Roys uppträdande.

* * *

Washingtons stjärnkedja med svenskduon Nicklas Bäckström och Marcus Johansson tillsammans med Alexander Ovetjkin har fått den drömstart (12 poäng på två matcher), som man inte lyckades med förra säsongen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag