Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunnar Nordström

Nordström: Stanley Cups bästa svenskar

LOS ANGELES. Henrik Lundqvist i OS-form, Gabriel Landeskog het målskytt och Johnny Oduya tillbaka på samma toppnivå som under förra årets slutspel.

Där har ni de svenska utropstecknen så här långt i årets Stanley Cup.

10 bästa svenskarna i NHL

1) Gabriel Landeskog, Colorado

Tre mål på de två inledande matcherna mot Minnesota. Spelar i slutspelets speedigaste kedja med rookiesensationen Nathan MacKinnon och ärrade centern Paul Stastny.

2) Henrik Lundqvist, NY Rangers

Det är den här tiden på året när Henke höjer underhållningsvärdet på Rangers matcher. Ser ut att gå mot en fin vår i New York, men han behöver hjälp om man ska lägga Philadelphia på rygg.

3) Johnny Oduya, Chicago

Vem minns inte våren 2013 när Oduya spelade totalhockey i Blackhawks. Efter en rätt seg säsong verkar han ha tänt till igen, precis som resten av de regerande mästarna.

4) Victor Hedman, Tampa Bay

Har gjort sin bästa NHL- säsong och fortsatte under åttondelsfinalen mot Montreal att vara Tampas bäste back. Tyvärr såg det ut som blixten slog ner hos Lightning, som åkte ut i fyra raka.

5) Alexander Steen, St. Louis

Avgjorde det första mötet med Minnesota och har fått agera hjälpgumma (från ytter till center) hos skadedrabbade St. Louis. Gör det mesta rätt på banan. Kommer målen nu också?

6) Niklas Hjalmarsson, Chicago

Hans plus- och minusstatistik (-3) så här långt är kanske inget att skryta med, men Hjalmarsson sliter hårt i försvaret och täcker skott så att det gör ont att bara titta på.

7) Carl Hagelin, NY Rangers

1 mål och 1 assist och plus- statistik (+1) på de inledande tre matcherna. Har bra fart, går på mål och tar gärna en smäll för att ge sitt lag en fördel. Kul att se i aktion.

8) Marcus Krüger, Chicago

Nyttig som vanligt i defensiven hos Blackhawks och petade också in en puck i tom kasse i den första hemmamatchen mot St. Louis. Bjuder inte på några trollkonster, men en bra rollspelare.

9) Anton Strålman, NY Rangers

En av våra mest underskattade spelare i NHL. Gör sällan några misstag längre, hans defensiva spel är många klasser bättre numera än vad det var för tre år sedan.

10) Nicklas Grossman, Philadelphia

Svårt att inte gilla den här backkämpen, som tar och ger smällar hela tiden. Utnyttjar sin storlek, gillar att kriga framför egna kassen och längs sargerna.

 

FOTNOT. Rankingen och omdömen sammanställdes före torsdagskvällens tre matcher .

NHL-slutspelet är en dryg vecka gammalt och några skrällsvenskar har vi ännu inte sett till.

Det är bara att kolla poängligan när de 16 playoff-lagen nu spelat tre eller fyra matcher.

Vi hittar ingen svensk bland de 30 i topp.

Nej, faktiskt inte.

Vilket förstås är en besvikelse.

Först glädjeämnena:

Henrik Lundqvist brukar varva upp när det kommer vår i NHL och kampen om segrarna hårdnar. Henke sviker sällan och så här långt har han varit väldigt bra i kassen hos New York Rangers mot ärkerivalerna Philadelphia Flyers.

Henke ligger trea i målvaktsligan när det gäller insläppta mål i snitt per match (1,68) och femma i tabellen över räddningsprocent (93,0)

Och ska Rangers ta sig vidare till kvartsfinal måste Kung Henrik fortsätta att regera inte bara i Madison Square Garden utan också i fiendeland, vilket i det här fallet är Wells Fargo Center i Philadelphia.

Gabriel Landeskog gjorde tre mål för Colorado på de två första matcherna mot Minnesota innan Foppas gamla gäng gick på en nit senast på bortaplan.

Men Landeskog har alla möjligheter att bli vår succéman i årets Stanley Cup. De senaste två matcherna har han bildat kedja tillsammans med rookiestjärnan Nathan MacKinnon och veterancentern Paul Stastny. En trio det slår gnistor om. Bra fart, fräcka crosspassningar och rappa avslut.

Johnny Oduya var enorm under Chicagos långa väg till mästartiteln i fjol. Under årets grundserie har han varit godkänd (16 poäng på 77 matcher), knappast mer.

Men nu är den gamle Johnny O tillbaka (1 mål och 2 assist på de inledande fyra matcherna) och det ger Blackhawks mer bett över det offensiva backspelet.

 

I övrigt, då?

Klart godkänt till kämpen Alexander Steen i St. Louis, som sköt segermålet i den tredje förlängningsperioden under slutspelspremiären mot Chicago. Steen drar ett stort lass hos skadedrabbade Blues och är en hyllad tvåvägsspelare i NHL sedan lång tid tillbaka. Nu väntar vi bara på fler mål.

Carl Hagelin (NY Rangers) och Marcus Krüger (Chicago) har också gjort mål under premiärveckan.

Men sedan finns ett gäng svenska forwardar som inte producerat och då tänker jag på namn som Johan Franzén, Gustav Nyqvist, Daniel Alfredsson (samtliga Detroit), Bostonduon Loui Eriksson och Carl Söderberg, Jakob Silfverberg (Anaheim), Patrik Berglund (St. Louis) och bland backarna Niklas Kronwall (Detroit), som spelar powerplay och där brukar plocka upp poäng.

En back som gjorde 3 poäng, 1 mål och 2 assist, på fyra slutspelsmatcher var Victor Hedman, men det hjälpte ju inte för Tampa Bay försvann i fyra raka mot Montreal i åttondelsfinalen.

En klapp på axeln får Patrik Nemeth (Dallas), som debuterade i NHL i början av april och nu gör sitt första play off. Han har inte alls sett bort-kommen ut.

 

FOTNOT. Rankingen och omdömen sammanställdes den 24 april.