Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunnar Nordström

Nordström: Rena rama knockoutsegern

LOS ANGELES. Mats Sundins status i NHL är orubbad.

Han röstades in i Hockey Hall of Fame på första försöket sent i går kväll, svensk tid.

Rena rama knockoutsegern för "Sudden", gott folk.

Tillsammans med Joe Sakic kom Mats Sundin in direkt i den statusfyllda salongen, där bara de riktigt stora hockeystjärnorna får plats.

Två andra väldigt kända namn fanns också på röstsedlarna i år - Brendan Shanahan och Jeremy Roenick.

Men de får vänta på sitt inträde till åtminstone nästa år.

Sakic och Sundin fick sällskap av två spelare som väntat rätt länge på det här erkännandet, nämligen Pavel Bure och Adam Oates.

Bure, den ryske snabbskrinnaren och målsprutan, har funnits på röstsedlarna sedan 2006, men fick först nu tillräckligt med röster för att bli invald.

Oates, den smarte passnings­maskinen, har väntat sedan 2007 på att få den status som det innebär att få sitt diplom och sin plats i hockey­templet i Toronto, som inhyser HHOF. I går blev Oates även ny tränare för Washington Capitals.

Jag fick kontakt med Mats Sundin strax före midnatt och han var mycket lycklig över beskedet att han tillhör “Class of 2012".

Sudden var hemma i Stockholm när han fick samtalet från Toronto och sedan gick telefonen het hos Maple Leafs förre lagkapten.

Han firade med champagne och alla i hans omgivning, hustrun Josephine, mamma Gunilla, pappa Tommy och bröderna Per och Patrik var förstås strålande glada.

Att bli invald i Hockey Hall of Fame är stort.

Väldigt stort.

Att galan äger rum i just Toronto, där Sudden spelade i 13 säsonger, är förstås en extra bonus. Årets f­estligheter äger rum andra helgen i november, där själva tv-showen med ceremonin är den avslutande programpunkten måndagen den 12 november.

Den 18 man starka kommittén som röstar består av sex general managers i NHL, sex andra klubbledare i ligan och sex ­medie­represen­tanter.

För att bli invald måste varje ­spelare ha fått sjuttiofem procent av ledamöternas röster.

Kommittén får i mars en lista på nominerade kandidater och har alltså gott om tid på sig att granska och ranka spelarna.

Bara Börje Salming av våra svenska NHL-stjärnor har belönats med en plats i HHOF tidigare.

Efter Sundin har vi ytterligare två givna kandidater som kommer att göra dem ­sällskap under de närmaste åren.

Peter Forsberg och Nicklas Lidström.

De kommer också båda att ta plats när de kvalificerar sig, enligt reglerna, vilket innebär att tre år gått sedan de spelade sin sista match.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!