NHL:s ligachef Gary Bettman. Foto: Mary Altaffer
NHL:s ligachef Gary Bettman. Foto: Mary Altaffer
Gunnar Nordström

Enorma värden står på spel

Publicerad

LOS ANGELES. Deadline kom och gick i går utan att något hände i NHL-konflikten.
I natt drog NHL tillbaka sitt 50-50-bud, som man gav spelarna den 16 oktober.
I dag väntas man ställa in alla matcher under november månad.
Förhandlingarna ligger nere, så läget är dystert.

Är NHL-säsongen död nu?
Nej, inte nödvändigtvis.
Det finns fortfarande tid att rädda ligan från en katatstrof i vinter.
Men det brådskar.
NHL-bossen Gary Bettman satte i förra veckan torsdagen den 25 oktober – det var i går – som deadline för ett nytt kollektivavtal med spelarfacket om säsongen 2012-13 skulle gå att rädda i dess helhet.
Alltså hinna spela 82 omgångar trots att serien skulle ha börjat den 11 oktober.
NHLPA-bossen Donald Fehr tror inte på Bettmans skräckhot.
- Det är påhittade datum NHL kör med. Vi kan fortfarande hinna med 82 omgångar.
Själv talade jag med Henrik Sedin, Vancouver Canucks lagkapten och en av de svenska storstjärnorna och veteranerna i NHL, igår förmiddag.


Han var lika besviken som alla andra över att ingen uppgörelse träffats ännu, men kände heller ingen panik över att Bettmans deadline passerade i går.
- Deras uttalanden är så genomskinliga, det finns säkert ett senare datum som är den verkliga tidsgränsen för att vi ska hinna med en full säsong, säger Henke.
Bettman och klubbägarna verkställde hotet om en lockout den 15 september, dagarna innan NHL-lagens träningsläger skulle starta.
En kort tid senare ställlde man in de första två veckorna av grundserien.
I förra veckan ställde man in alla matcher fram till och med den 1 november.
- Börjar vi spela den 2 november kan vi rädda alla 82 omgångarna med lite pussel i schemat, sa Bettman då.


NHL hade just presenterat ett nytt bud till NHLPA, där kärnan var en 50-50-fördelning av de hockeyrealterade intäkterna.
Och man lät motparten förstå att man var öppna för små justeringar av de andra kraven i förhandlingsbuset.
Två dagar senare lämnade Fehr och spelarna över tre motbud, som också snuddade vid 50-50-lösningen.
Men Bettman och hans delegation lämnade förhandlingslokalen i Toronto efter tio minuter och reste hem till New York.
Sura över att facket inte accepterat ligans bud utan kommit med ett eget upplägg.
Sedan dess har inga möten ägt rum.
Och i natt, svensk tid, drog Bettman tillbaka sitt senaste bud från förhandlingsbordet.
Läget är nattsvart igen.
Uppgifter nu på fredagsmorgonen berättar att NHL-ledningen under dagen kommer att meddela att alla matcher under November ställs in.


Enorma värden står på spel, det ligger 3,3 miljarder dollar i potten att fördela per år.
Fansen är förbannade, sponsorerna likaså. För att inte tala om tv-jätten NBC, som förra säsongen skrev ett jättekontrakt om sändningsrättigheterna med NHL och redan är i full gång med planeringen inför säsongens pärla, Winter Classic på nyårsdagen.
Så irritationen växer överallt att man inte lyckats hitta en väg till ett nytt avtal, som förkortat kallas för CBA (Collevtive Bargain Agreement).
Natten till i går kommenterade till och med USA:s president Barack Obama situationen när han frick frågan under ett framträdande hos Jay Leno och hans "The Tonight Show".
- Jag vill påminna ägarna och spelarna att de tjänar sina pengar därför att en massa hårt arbetande fans köper biljetter till matcherna och följer NHL på tv.
NHL-lockouten har pågått i 40 dagar.
Läget är akut.
Milt uttryckt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag