Foto: JAN DÜSINGFoto: JAN DÜSING
 Foto: JAN DÜSING
Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN
Gunnar Nordström

Minns inte någon annan svensk som har gjort det

Publicerad

LOS ANGELES. Jesper Bratts succé i New Jersey Devils är en svensk hockeysaga i NHL den här hösten.

Det första kapitlet är skrivet i stora bokstäver av den 19-årige stockholmaren.

Nu undrar alla varifrån han kommer och hur den här framgången är möjlig.

Killen var ju en doldis.

Ja, hur är det möjligt att en spelare, som aldrig gjort en match i SHL kan kliva in i NHL och plötsligt bli ett hett namn i Nordamerika?

Jesper Bratt blev draftad av Devils i den 6:e rundan 2016.

Och då är frågan - visste New Jersey något som de andra klubbarna inte visste. Är Devils svenske scout ett geni?

Nja, Bratt blev draftad där han förtjänade att gå även om han just nu ser ut som en förstarunda.

- Alla vet vem Jesper Bratt är och det är skitkul att han fått det här snabba genombrottet, men det är ingen som hittat honom bakom en sten, säger en annan scout.

 

Bratt gjorde 22 poäng, 6 mål och 16 assist, på 46 matcher med AIK i Hockeyallsvenskan förra säsongen.

Året innan han blev draftad av New Jersey fick han ihop 17 poäng på 48 matcher.

Så att drafta honom i den 6:e rundan var en rimlig värdering. En talang med potential, men inget säkert kort med en given plats i ett NHL-lag.

Nu blev det en fullträff.

Bratt har gjort 5 poäng, 3 mål och 2 assist, på sina första två matcher i New Jersey.

Han toppar lagets interna poängliga före mer kända namn, som Taylor Hall, Adam Henrique, Marcus Johansson och Kyle Palmieri.

Schweizaren Nico Hischier, som valdes som nummer ett i årets draft och är Devils nya affischnamn, har bara fått ihop en assist på de två inledande matcherna.

Mycket handlar om tajming.

 

När man är en okänd talang gäller det att hamna i rätt lag vid rätt tidpunkt. En klubb som har luckor i truppen, som är villig att ta chanser och fatta oförväntade beslut.

Jesper Bratt har stormat in i NHL. Han kom väl förberedd till klubbens träningsläger, han gav allt under försäsongsmatcherna och har fortsatt att sprida glädje och energi runt omkring sig med sin personlighet och attityd.

En som följer Bratts öden och äventyr i NHL är Jonathan Dahlén, som valde att gå tillbaka till Timrå på tisdagen.

- Jag vet hur hårt han jobbat för det här. Jesper älskar hockey och hans framgång nu banar väg för andra. Det här underlättade mitt val att spela för Timrå nu igen. Det är en häftig saga.

Bratt lever sin pojkdröm just nu och svenske lagkamraten Marcus Johansson sa så här till SportExpressen om Jesper efter måndagens 6-2-seger borta över Buffalo:

– Han har varit grym. Inte bara för att han gjort mål och poäng utan han spelar väldigt bra. Så jag är inte förvånad. Det är jäkligt kul att se honom spela.

 

Runt om i NHL kliar sig coacher och general managers i huvudet just nu och funderar:

- Hur kunde vi missa den här killen?

Nu gäller det för Bratt att klara det maratonlopp en NHL-säsong är.

Ingen förväntar sig att han ska fortsätta att producera poäng i den här takten, det är orealistiskt.

Men kan han behålla sin fasta plats i laguppställningen har han gjort en bragd.

För vi ska komma ihåg att Jesper draftades som nummer 162 i den 6:e rundan och att han aldrig spelat en enda match i SHL.

Jag kan inte minnas någon annan svensk, som tagit ett sådant jättekliv in i NHL under de senaste åren.

Jesper Bratt är höstens skrällspelare.

Utan konkurrens.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag