Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunnar Nordström

Här är Rakells VM- succé ingen skräll

Foto: GRIGORY DUKOR / REUTERS BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Hans nya stjärnstatus överraskar hockeyfansen i Sverige.

Men här i Kalifornien är Rickard Rakells VM-succé ingen skräll.

"Ricky Rak" är sedan något år tillbaka en av NHL-laget Anaheim Ducks bästa spelare.

Ja, kanske den bäste.

Rakell vann Ducks interna poängliga den senaste säsongen efter att ha gjort 69 poäng, 34 mål och 35 assist, på 77 spelade matcher.

Han är den där matchvinnaren coachen Randy Carlyle skickar in på isen när avgörandets stund är inne.

Marginalerna är små mellan succé och att vara en ordinarie kille i NHL.

Pratade med Rickard Rakell, 25, om just detta under slutet av den gångna säsongen och han utvecklade sina tankar om vad som hänt honom under de senaste två åren i Anaheim så här:

- Den största skillnaden när man får plats i en förstakedja i ligan är att man vet att man alltid kommer att få chanser. Och få istiden man behöver för att lyckas. Det är bara att kolla på en sådan som William Karlsson. Han har alltid varit en bra hockeyspelare, men man ska ha lite tur också och få chansen att spela mycket. Det har han fått i Las Vegas.

Rakell fick det stora lyftet i NHL när han placerades i Ducks toppkedja med centern och lagkaptenen Ryan Getzlaf och rutinerade högerforwarden Corey Perry.

- För min egen del har det gått väldigt bra när jag spelat med dem. Ja, det har gått bara för oss alla tre, som har gjort att vi har fått fortsätta tillsammans. För det är många som fått chansen i den kedjan innan, men det kanske inte har fungerat jättebra. Jag tycker att vi tänker hockey på samma sätt.

 

LÄS MER: Rikard Rakell: ”Sa farsan det? Det stämmer inte” 

 

Men Rakell betonar att man ska "ta sig dit" och det har han gjort. Att man måste förtjäna sin plats och den istid man tilldelas i den tuffa miljö, som ett NHL-lag är.

- Jag är som bäst när jag är lugn och avslappnad på bänken i båset. När jag kan bara fokusera på nästa byte och inte stressa upp mig för jag vet att jag kommer att få spela mycket.

Sedan han kom till NHL och Anaheim har Rakell spelat i alla av lagets kedjor. Från begränsat med istid i fjärdelinan till mycket förtroende i toppkedjan.

- Jag började i fjärdekedjan och spelade bara i sju minuter per match. Sedan kom chansen att spela i lagets andra power play och gör man det bra där, så avancerar man till den första enheten. Jag har alltid visat att jag vill ha mer. Men det är lätt att man förenklar sitt spel lite för mycket om man håller till i tredje- eller fjärdekedjan. Jag har alltid velat vara en kreativ spelare. Jag har alltid försökt vara mig själv, det spelar ingen roll om jag spelar sju eller 27 minuter.

Han säger att när han höll till i fjärdekedjan tänkte han att "jag kan inte hamna längre ner på bänken, det kan inte bli värre".

- Jag har hellre roligt och spelar den hockey jag vill än att bara köra på i NHL och ha tråkigt. Då kan jag lika gärna spela någon annanstans.

På frågan om känslan av att toppa poängligan i ett NHL-lag, svarar Rakell:

- Klart att man blir lite stolt, men det har varit upp och ner för mig den här säsongen. Jag var +7 i början av säsongen för att sedan ett tag ha lagets sämsta plus- och minusstatistik med -14 innan jag var tillbaka på plus igen.

"Ricky Rak", som han kallas av lagkamraterna i Anaheim, har tagit över rollen som klubbens stora anfallsstjärna efter Ryan Getzlaf, Corey Perry och Ryan Kesler.

Nu har han spelat till sig samma status i Tre Kronor.

 

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

LÄS MER: Connor McDavids råd till Rasmus Dahlin. 

Följ hockey-VM direkt här!