Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Nordström

Ett lag utan svagheter – bäst när det väl gäller

Foto: PHELAN EBENHACK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Ett lag utan svagheter.

Och som är bäst när det gäller.

Victor Hedman och hans Tampa Bay Lightning gjorde det igen.

För andra gången på tio månader lyfte man i morse, svensk tid, Stanley Cupbucklan som NHL-mästare

Hade vi inte levt i lönetakets tid hade jag skrivit att Tampa Bay är NHL:s nya dynasti.

Att man blir svåra att knuffa bort från tronen de närmaste åren.

Men ingen vet hur många av nattens hjältar som kommer att finnas kvar nästa säsong. Och året efter.

Att Lightning är värdiga mästare råder inget tvivel om.

Man har gått den långa vägen och byggt det här laget. Vi ska inte glömma att man var i final redan 2015 men då föll mot Chicago Blackhawks, som hade ett rutinerat manskap och redan hade tagit hem mästartiteln två gånger tidigare (2010 och 2013).

Nu är det Tampa Bay som är det rutinerade gänget. Man har upplevt tunga motgångar, men torkat tårarna och laddat om.

Vem minns inte förlusten i fyra raka matcher mot Columbus i första omgången av Stanley Cup 2019.

Eller dikeskörningen och den missade playoffplatsen 2017.

Ledningen har aldrig tryckt på panikknappen och sparkat coachen Jon Cooper utan låtit honom jobba vidare. Man har kompletterat truppen på några positioner här och där.

Man har blivit tuffare. Lärt sig spela blåställshockey när behövs. Men ändå lyckats behålla farten och kreativiteten.

Tampa Bay kan anpassa sig efter vilken motståndare som helst. Man är inte längre bara det där spelskickliga gänget från solen i Florida, som trixar och letar efter fina passningar.

Sedan några år tillbaka kan Hedman och kompani slänga käft med vilka motståndare som helst. Man är inte rädda för lite gruff och stök efter avblåsningarna. 

Men det är ändå några enskilda stjärnor som driver det här kollektivet.

Andrej Vasilevskij i kassen kallas av lagkamraterna ”Världens bäste målvakt” och det är svårt att säga emot.

Han blir sällan överspelad. Är snabb i sidled, läser spelet bra och har en vass plockhandske. Och han vet numera hur bra han är, vilket ger en auktoritet över agerandet. 

Victor Hedman är grundbulten i försvaret. Backen som kan göra allt. Storväxt, snabb och med ett fruktat skott. Spelar utan ego, vilket betyder att han ofta söker en passning istället för att skjuta själv. Hedman är Tampas quarterback i powerplay och har förmågan att förmedla coachernas strategi från taktiktavlan till isen.

Backuppsättningen innehåller också NHL-veteranen Ryan McDonagh, 32, som täcker skott in till  slutsignalen oavsett vad ställningen i matchen är.

Mikhail Sergachev är bara 23 år, men gör sin fjärde säsong i ligan och spelar med en kaxig utstrålning. Verkar inte rädd för någon.

Storväxte Erik Cernak, 24, är också en ung arbetshäst som sliter för laget i byte efter byte. Liksom David Savard, som kom in från Columbus och ersatte Kevin Shattenkirk.

Anfallet är en mix av diamanter och gråsten. Nikita Kutjerov satt ute hela grundserien efter en höftoperation i höstas, men var sitt gamla jag när han dök upp lämpligt till slutspelet.

Den 28-årige ryssen kan sätta skräck i motståndarförsvaren med både framspelningar och sitt skott. Är iskall i avgörande ögonblick och en utpräglad matchvinnare. 

Brayden Point, 25, har vuxit ut till en komplett centerforward, som är hal och svårfångad. Har förmågan att skjuta oannonserat i skäret och har vuxit ut till en nyckelspelare de senaste åren.

Lagkaptenen Steven Stamkos är inte den poängmaskin han var för några år sedan, men fortfarande en forward som motståndarna måste hålla ögonen på.

Sedan har Lightning ett antal nyttiga rollspelare. Ta bara fjärdekedjan med Barclay Goodman, Blake Coleman och Yanni Gourdi.

Som sagt, den här upplagan av Tampa Bay Lightning har inga svaga punkter. 

Men den här onsdagskvällen kan ha varit ”Sista natten med gänget” för mästargänget från västra Florida.

En kväll som slutade med champagne och galen glädje.

Dubbelmästarna går på sommarledighet med högsta betyg och som herre på täppan i NHL.