Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordström

Uppehåll på nio månader – galet

Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Ett uppehåll på minst nio månader.

För de lag som inte får spela vidare när NHL startar om den här säsongen nästa månad blir 2020 ett galet hockeyår.

Nästa säsong väntas inte starta förrän tidigast i mitten av december, kanske till och med först efter årsskiftet.

Frågorna är många och heta.

Inte bara kring spelschemat säsongen 2020-21.

Vem ska betala spelarna som plötsligt går utan jobb i minst ett halvår?

Tanken är att Stanley Cup ska vara avgjord till den sista september.

Sedan har spelarna blivit lovade sex veckors ledighet innan träningslägren inför nästa säsong kör i gång.

Då är vi inne i mitten av november och räkna med en försäsong på tre till fyra veckor.

Den sista juni går det gamla hockeyåret ut i NHL.

Den 10 juli ska de 16 lagen, som deltar i ”Play-in” och de åtta klubbarna som ska spela om rankingen inför Stanley Cup , köra i gång sina träningsläger.

– Jag har inte fler svar än spelarna och vad ni andra läser om i media, säger agenten Peter Wallén, som sedan några år tillbaka är bosatt på den amerikanska östkusten och driver agenturen Alterno Management.

 

Han representerar bland andra Victor Hedman, Gabriel Landeskog, Elias Lindholm och John Klingberg av våra stjärnor i Nordamerika och har varit på ett informationsmöte med spelarfacket NHLPA, men har precis som vi andra en rad frågor.

Här några av dem:

■ Var går gränsen för när klubbarna måste stänga sina träningsarenor om några spelare blir smittade av covid-19? Tampa Bay stängde sitt träningscenter i förra veckan sedan tre spelare insjuknat. Var går gränsen mellan att vara smittad och att ha symptom?

■ Hur ska spelarna få betalt och hur mycket får de? Blir det samma bonuspengar som ligan betalar ut i vanliga fall under play off. NHL-spelarna får sin sista ordinarie lön från klubbarna i början av april i vanliga fall.

■ Ska det gällande hockeyåret förlängas från sista juni till sista oktober eller vad gäller?

■ När ska årets Stanley Cup vara slutspelad? Rykten säger den sista september.

■ Vad händer med AHL och spelarna där? Elva av lagen i AHL är inte ägda av NHL-klubbar och de är beroende av publikintäkterna för att kunna överleva. Vad händer om också AHL måste spela inför tomma läktare när nästa säsong startar.

■ Hur ska testerna gå till och när och hur ska spelarna få träffa sina familjer? Ett lag som går hela vägen till final kan tvingas ha spelarna på en och samma spelplats i upp till åtta veckor. Kan fruar och barn få komma till finalspelet?

■ Hur mycket intäkter har NHL förlorat på coronakaoset och hur påverkar det lönetaket inför nästa säsong?

– Det är ingen lätt situation man hamnat i. Men det känns viktigt att hockeyn kommer i gång igen och att det förstås sker under kontrollerande former när det gäller tester och annat kring coronaviruset, säger Peter Wallén.

 

NHL vill ha en full säsong 2020-21, vilket betyder att man tvingas avstå från den årliga All Starmatchen i slutet av januari.

Dessutom blir det ingen ”bye-week” för lagen, som infördes härom året där varje klubb får en spelledig vecka i januari för att spelarna ska få chansen att vila några dagar och hämta nya krafter inför andra halvan av grundserien och det efterföljande slutspelet.

Matchtempot nästa säsong blir intensivt.

Men det är en senare huvudvärk.

Just nu vill alla bara komma i gång för att rädda den här avbrutna säsongen.

De stora förlorarna är förutom fansen också de spelare som tillhör de sju lagen, som inte får spela vidare.

De spelarna kan tvingas vara borta från NHL-rinkarna så länge som nio månader.

Till den gruppen hör svenska stjärnor, som Erik Karlsson, Hampus Lindholm, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg, Rasmus Dahlin, Marcus Johansson och Adrian Kempe.