Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Gunnar Nordström

Det gör att smärtan blir än mer påtaglig

”Zäta” pratar med reportrar efter att nyheten blev officiell under fredagseftermiddagen, svensk tid. Foto: DAVID GURALNICK / AP TT NYHETSBYRÅN
Henrik Zetterbergs karriär är över. Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Detroit Red Wings utan Henrik Zetterberg.

Hur kommer det att bli?

I det korta perspektivet - inte så bra.

Efter två missade slutspel med Zäta i laguppställningen - och han har varit klubbens bäste spelare trots ryggproblemen - kan vi alla räkna ut vilken effekt hans frånvaro får i vinter.

Men med tanke på att Zäta är 37 år, så har Red Wings redan förstått att man måste planera för en framtid utan sin kapten och anfallsstjärna.

Nu sätts den processen i gång bums.

Och det blir inte lätt.

Zäta har tillsammans med Niklas Kronwall varit länken bakåt till Detroits storhetstid. Den som gav fyra Stanley Cup från 1997 till 2008. Och en plats i slutspelet under 25 raka säsonger.

Henrik kom till klubben sommaren 2002 och blev efter några år en av Red Wings nyckelspelare.

Han var ett monster på isen när Red Wings besegrade Pittsburgh Penguins i NHL-finalen 2008. Zäta neutraliserade inte bara Sidney Crosby, han hann med att producera poäng framåt också och belönades med Conn Smythe Trophy i egenskap av slutspelets mest värdefulle spelare det året.

När Nicklas Lidström tackade för sig efter säsongen 2011-12 och avslutade karriären var Henrik Zetterberg det naturliga valet att ta över kaptensuppdraget.

Så det blir ett stort tomrum att fylla när han nu tvingas avsluta hockeykarriären med tre år kvar på kontraktet.

Fick dem att sluta med ”poke and hope”

Han säger själv att det finns hopp för Red Wings redan i vinter efter att man draftat bra under de senaste två åren.

Men det gäller att få in arbetsmoral bland de unga. Zäta satte ner foten förra säsongen och gick ut och uppmanade några att spelarna att sluta med varianten ”poke and hope”.

Ett uttryck för att beskriva lagkamrater som slarvar med det defensiva jobbet. Lycksökare som hoppas på chanser offensivt i stället för att kunna göra så många mål som möjligt.

Ett agerande som gjorde tvåvägsforwarden Zetterberg galen, då några av lagkamraternas nonchalans och egofyllda agerande kostade laget massor av baklängesmål och poäng i tabellen.

Zäta fick stöd av tränaren Jeff Blashill och general managern Ken Holland för sitt utspel. Ungdomarna tvingades skärpa till sig.

Det säger lite om den respekt Zäta har inom klubben. Han har aldrig pratat högt om sina individuella målsättningar och framgångar, allt har handlat om laget.

Att han orkat leda Red Wings så bra trots den onda ryggen under de senaste åren är beundransvärt.

Lidströms fina ord

Var under fredagskvällen i kontakt med två av Detroits största stjärnor de senaste 20 åren, Nicklas Lidström och Tomas Holmström. Båda ingick i de fyra mästarlagen och båda vet från Red Wings och Tre Kronor vilken viktig kugge Zäta är i ett lag.

Från middagsbordet på en restaurang i Rom textade Lidas:

- Zäta kommer att bli saknad i Detroit med sin rutin och stabilitet i sitt spel. Någon av de yngre killarna kommer att få en större roll, typ Dylan Larkin, som kommer att behöva bli en mer etablerad spelare.

22-årige Larkin är en forward, som nu får sitt namn i större bokstäver på affischen.

18-årige Filip Zadina, som gick som nummer 6 i NHL-draften i juni i år, är en annan ung stjärna, som ska hjälpa till att lyfta offensiven framöver.

Med Henrik Zetterbergs exit går en epok i graven i Hockeytown.

Och den svenska vågen, som varit så framträdande under många år i Detroit, tappar i styrka.

Hank, som Zäta kallas internt inom laget, blir otroligt svår att ersätta.

Att han slutar samma år som kompisarna Daniel och Henrik Sedin ställt undan skridskorna i Vancouver Canucks - alla tre är födda 1980 - gör smärtan för alla hockeyfans än mer påtaglig.