Eddie Läck. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNEddie Läck. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Eddie Läck. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Marcus Johansson. Foto: D STIVASON/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURESMarcus Johansson. Foto: D STIVASON/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Marcus Johansson. Foto: D STIVASON/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Gunnar Nordström

Dags att ställa frågan – fixar killarna det här?

Publicerad

LOS ANGELES. Det är dags att ställa frågan.

Fixar killarna det här?

Tänker på NHL-svenskarna som bytt klubbar i sommar och nu är på plats i sina nya städer.

Spelare som Marcus Johansson från Washington med New Jersey som ny adress. Och Eddie Läck som både bytt land och stad efter flytten från Carolina till Calgary.

Och så de två guldhjältarna från VM i maj, William Karlsson och Oscar Lindberg, som nu ska försöka hjälpa till och göra nykomlingen Vegas Golden Knights till ett respekterat gäng i NHL.

Det har varit en turbulent sommar i NHL, där flera av toppklubbarna tvingats säga adjö till ett antal stjärnor på grund av lönetaket.

Eller vi kanske ska säga - på grund av att man betalar sina största artister så enormt mycket pengar att det inte blir så mycket kvar för resten att dela på.

Av den anledningen sålde Chicago sin trefaldige mästarback Niklas Hjalmarsson till Arizona, där han kommer att bli ett ankare i försvaret i första backparet med Oliver Ekman-Larsson.

Samma visa med Marcus Johansson, som offrades av Washington när två andra anfallsstjärnor – T.J. Oshie och Jevgeni Kuznetsov – skulle ha nya kontrakt.

Johansson får chansen att ta en större roll i New jersey Devils, där förhandstipset säger att han kommer att få bilda kedja med schweizaren Nico Hischier, som gick som nummer ett i draften i juni.

Johanssons flytt ger också André Burakovsky mer istid i Capitals, är det tänkt.

Eddie Läck är taggad

Vad mer har hänt på svenskfronten i NHL denna sommar?

Jo, Eddie Läck har Calgary Flames som ny klubbadress och han är hur taggad som helst över flytten.

- Jag och min hustru Joanna har just flyttat in i en lägenhet i centrum, så vi börjar komma i ordning här i Calgary. och jag kan säga så mycket att jag aldrig har blivit så väl omhändertagen i någon klubb i NHL tidigare. Alla har varit fantastiska, från klubbledningen till tränarna och spelarna. Jag har känt mig jättevälkommen, säger Eddie.

Han har redan skaffat sig en kompis i förstemålvakten Mike Smith.

- Vi har haft sms-kontakt i sommar och jag är övertygad om att vi blir ett bra målvaktsteam i vinter. Allt känns kanon inför campen, som börjar på torsdag.

Oscar Lindberg hälsar från Las Vegas att det varit pressande värme första veckan, men att allt är under kontroll i den nya klubben.

- Vi är alla taggade här och klubben verkar ha en jätteproffsig organisation rakt igenom. Den nya träningsarenan härute i Summerlin är verkligen fräsch, säger Oscar.

Tar Nylander en ordinarie plats?

Andra heta frågor med blågula tecken inför den kommande veckans träningsläger:

x Tar Alexander Nylander, 19, en ordinarie plats i Buffalo Sabres nu?

x Blir det här Daniel och Henrik Sedins sista säsong i NHL? Tvillingarna, som fyller 37 år den 26 september, har utgående kontrakt med Vancouver Canucks.

x Håller Mattias Janmarks opererade knä och ger honom en full säsong i Dallas?

x Kan Johnny Oduya fylla luckan efter Marc Methot i Ottawa och bli den defensiva partner Erik Karlsson behöver?

x Kan flytten från Pittsburgh till St. Louis ge Oskar Sundqvist en kick i karriären?

x Är Mika Zibanejad mannen att leda New York Rangers förstakedja nu när Derek Stepan är borta?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag