Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Emelie Ölander

Emelie Ölander: "I dag skrevs det historia"

Idag skrevs historia.

Den franska Ligue 2-klubben Clermont Foot signade en ny tränare, 36-åriga Helena Costa.

Står du upp och applåderar? Känner du den där euforiska känslan av att uppleva något unikt och banbrytande i världens största sport?

Eller sitter du ner med ångest i bröstet och fördömer att en kvinna stövlat rätt in i männens värld?

Jag kan bokstavligen höra den sistnämnda gruppen stå och gorma: Inkvotering! PR-trick! Skandal! från djupet av deras hjärtan.

Och det är väl inte mer än mänskligt, att vara livrädd för det nya. Det fanns en tid för länge, länge sedan när den där bottenlösa ångesten i mötet med det okända triggade en överlevnadsinstinkt av att fly fältet eller låta adrenalinet fylla varenda blodådra och gå till attack.

Men det var då och nu är nu.

Den förstnämnda gruppen applåderar däremot ivrigt utvecklingen.

De är en produkt av evolutionen, beviset på att Darwins teori om att de mest anpassningsbara överlever (jo, det är den korrekta översättningen) och nog är det så att de står i majoritet.

Det är ett förhållningssätt som även några utav Clermonts egna spelare för övrigt själva uppvisat när de uttalat sig efter att bomben, som denna världsnyhet är, släppts och detonerat:

- Hon har arbetat med män tidigare, så hon vet hur det funkar. Om det har funkat på andra ställen, varför skulle det inte funka här? sa lagets anfallare Rémy Dugimont till L'Équipe.

Nyheten väcker oundvikligen frågan om herrfotbolls-Sverige skulle kunna hantera att en tränare av Pia Sundhages dignitet på en tränarposition i ett elitlag.

Jag tror det, på sikt, men i dagsläget är Frankrike tyvärr långt före oss. Hur jämställt Sverige än hävdar sig vara skulle motståndet från klubbledningar, supportrar och spelare vara för stort. Förhoppningsvis bevisar någon mig fel, snart.

Är det rätt att anställa en kvinna bara för att det är en kvinna? Nej.

Men om det är en erfaren kvinnlig tränare som är kvalificerad för jobbet?

Dum fråga.

Helena Costa kommer här närmst från iranska damlandslaget men tillbringade mer än tio år i Benficas ungdomsorganisation, där hon vann prestigefyllda titlar med Benficas U17-lag.

Hon tränade ett herrlag i en av Portugals lägre divisioner och vann.

I Celtic jobbade Costa med scoutingverksamhet av portugisiskt motstånd och hon gjorde det bra. Så bra att en talesman för de regerande skotska mästarna lovordat värvningen:

- Hon gjorde ett utmärkt jobb för oss och vi vet att hon kommer anta sin nya roll med samma engagemang och hängivelse som hon gjorde i Celtic.

Samtliga historiska paradigmskiften har föranletts av envist ett idiotförklarade av nydanande idéer. Låt oss inte göra om samma misstag som när det hävdades att jorden var rund och inte platt.

Vi borde veta bättre nu. Jag hoppas verkligen att vi vet bättre nu.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!