Emelie Ölander

"I dag skrevs det historia"

Publicerad

Idag skrevs historia.

Den franska Ligue 2-klubben Clermont Foot signade en ny tränare, 36-åriga Helena Costa.

Står du upp och applåderar? Känner du den där euforiska känslan av att uppleva något unikt och banbrytande i världens största sport?

Eller sitter du ner med ångest i bröstet och fördömer att en kvinna stövlat rätt in i männens värld?

Jag kan bokstavligen höra den sistnämnda gruppen stå och gorma: Inkvotering! PR-trick! Skandal! från djupet av deras hjärtan.

Och det är väl inte mer än mänskligt, att vara livrädd för det nya. Det fanns en tid för länge, länge sedan när den där bottenlösa ångesten i mötet med det okända triggade en överlevnadsinstinkt av att fly fältet eller låta adrenalinet fylla varenda blodådra och gå till attack.

Men det var då och nu är nu.

Den förstnämnda gruppen applåderar däremot ivrigt utvecklingen.

De är en produkt av evolutionen, beviset på att Darwins teori om att de mest anpassningsbara överlever (jo, det är den korrekta översättningen) och nog är det så att de står i majoritet.

Det är ett förhållningssätt som även några utav Clermonts egna spelare för övrigt själva uppvisat när de uttalat sig efter att bomben, som denna världsnyhet är, släppts och detonerat:

- Hon har arbetat med män tidigare, så hon vet hur det funkar. Om det har funkat på andra ställen, varför skulle det inte funka här? sa lagets anfallare Rémy Dugimont till L'Équipe.

Nyheten väcker oundvikligen frågan om herrfotbolls-Sverige skulle kunna hantera att en tränare av Pia Sundhages dignitet på en tränarposition i ett elitlag.

Jag tror det, på sikt, men i dagsläget är Frankrike tyvärr långt före oss. Hur jämställt Sverige än hävdar sig vara skulle motståndet från klubbledningar, supportrar och spelare vara för stort. Förhoppningsvis bevisar någon mig fel, snart.

Är det rätt att anställa en kvinna bara för att det är en kvinna? Nej.

Men om det är en erfaren kvinnlig tränare som är kvalificerad för jobbet?

Dum fråga.

Helena Costa kommer här närmst från iranska damlandslaget men tillbringade mer än tio år i Benficas ungdomsorganisation, där hon vann prestigefyllda titlar med Benficas U17-lag.

Hon tränade ett herrlag i en av Portugals lägre divisioner och vann.

I Celtic jobbade Costa med scoutingverksamhet av portugisiskt motstånd och hon gjorde det bra. Så bra att en talesman för de regerande skotska mästarna lovordat värvningen:

- Hon gjorde ett utmärkt jobb för oss och vi vet att hon kommer anta sin nya roll med samma engagemang och hängivelse som hon gjorde i Celtic.

Samtliga historiska paradigmskiften har föranletts av envist ett idiotförklarade av nydanande idéer. Låt oss inte göra om samma misstag som när det hävdades att jorden var rund och inte platt.

Vi borde veta bättre nu. Jag hoppas verkligen att vi vet bättre nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag