Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Zlatan gjorde PSG till en europeisk stormakt

Leo Messi och Zlatan Ibrahimovic.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST VIA WWW.IMAGO-I / IMAGO IMAGES/PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Zlatan Ibrahimovic gjorde fyra säsonger i Paris Saint-Germain och var klubbens första riktigt stora värvning.
Foto: ICON SPORT / ICON SPORT BILDBYRÅN
Zlatan firar sin sista ligatitel i Frankrike, sommaren 2016.
Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic blev Paris Saint-Germains och presidenten Nasser Al-Khelaifis första riktiga symbolvärvning. 

Zlatan kom, såg, segrade och gjorde Ligue 1 till en attraktiv liga och PSG till en europeisk stormakt. 

Nu ska Lionel Messi se till så att drömmen om Paris fulländas. 

Vi känner alla till historien vid det här laget. Hur AC Milan och dåvarande ägaren Silvio Berlusconi tvingades att sälja sina största stjärnor Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva efter säsongen 2011-2012. Mot deras vilja. Då hade Milan haft en del ekonomiska problem, Berlusconi skulle ge politiken en sista chans och den enda klubben som hade råd att värva Silva och Zlatan var just Paris Saint-Germain. 

Nye presidenten Nasser Al-Khelaifi hade tagit över klubben ett drygt halvår tidigare och fått se PSG sluta tvåa i ligan bakom Montpellier. Detta trots en satsning där det tidigare tennisproffset från Qatar fått in spelare som Javier Pastore för 400 miljoner kronor i oktober samma år. 

Men med Zlatan och Thiago Silva skulle en ny era inledas. Framför allt med Zlatan. Brassen Nené var klubbens stora stjärna när Zlatan kom. Med 27 mål hade han vunnit supportrarnas kärlek och var nummer ett i klubben. Det skulle ändras direkt när Zlatan värvades in. PSG hade bara en ligatitel i klubbens korta historia när Qatar-pengarna började användas. Zlatan tog på kort tid över som hela Ligue 1:s bäste spelare och PSG:s nummer ett. 

Han öste in mål, förnedrade såväl motståndare, medspelare, som domare och ja, nästan ett helt land. 

***

Han blev älskad av rätt många, illa omtyckt att väldigt många och vad än han gjorde skapade han rubriker. Det är möjligt att Edinson Cavani hade gjort lika många mål som Zlatan om han fått härja ensam i PSG. 

Men lågmälde Cavani hade aldrig skapat sådana rubriker och dragit till sig sådan uppmärksamhet som Zlatan. Det går inte att komma ifrån att Zlatan satte Ligue 1 på kartan. Han höjde ligans marknadsvärde, fick PSG att bli en europeisk stormakt och om man så vill är han en stor orsak till att Lionel Messi, Kylian Mbappé och Neymar springer omkring tillsammans i klubben för tillfället. 

Om inte Zlatan gjort succé hade det aldrig blivit någon supertrio i PSG 2021. Det vill jag lova.

Det är klart att miljardrullningen är grotesk och den symboliseras främst av PSG:s värvning av Lionel Messi och det faktum att Nasser Al-Khelaifi stod emot att bud från Real Madrid på nästan två miljarder för Kylian Mbappé. Mbappé som alltså har elva månader kvar på sitt kontrakt och kan skriva på gratis för en ny klubb om cirka fyra månader. 

Dessutom har det nu kommit uppgifter om att cirka 10 miljoner kronor av Messis årslön på drygt 400 miljoner ska betalas ut i kryptovaluta. Sjukt är bara förnamnet. Men det är så här den moderna fotbollen ser ut nu. Där många av dagens kids hejar på spelare snarare än fotbollsklubbar. Där personliga varumärken kan vara mycket, mycket större än klubbarna och det allsvenska resonemanget att ingen är större än klubben. Så ser det ut i allsvenskan och Sverige men inte i Paris Saint-Germain. Där är både Lionel Messi, Kylian Mbappé och Neymar större än PSG, med dess korta historia. 

***

Säsongen 2021-2022 är PSG:s mål solklart. Det finns bara ett enda stort mål för klubben. Ta hem Champions League. Göra det som Zlatan och inte någon annan av miljardvärvningarna som klubben gjort lyckats med. Nu ska världens genom tiderna bästa fotbollsspelare, världens mest kände fotbollsspelare se till så att Nasser Al-Khelaifis dröm om en Champions League-titel blir verklighet. 

Kosta vad det kosta vill.