Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

VAR borde införas så fort som möjligt

Kristoffer Karlsson dömde gårdagens match mellan IFK Göteborg och Djurgården.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

En mänskligare fotboll eller en rättvisare fotboll?

Måste jag välja tar jag det sista.

Därför bör VAR införas i allsvenskan så fort som möjligt - och i väntan på det bör domarna kunna få ta hjälp av reprisbilder.

Så var vi där igen. 

Ännu en allsvensk omgång är spelad och återigen är det fokus på domaren och ett par felaktiga domslut. Djurgården vann med 1-0 mot IFK Göteborg i går och har ena handen på Lennart Johanssons Pokal efter att Buya Turay gjort matchens enda mål på Gamla Ullevi.  

Återigen höll Tommi Vaiho nollan och återigen stod allsvenskans bästa försvar upp emot ett bra motstånd. 

Så de som försöker säga att Djurgården kan vinna SM-guldet på grund av domsluten den här säsongen är ute och cyklar. 

Djurgården har fått en enda straff den här säsongen och leder allsvenskan för att de varit bäst. 

Punkt slut. 

Däremot kan vi alla enas om att domarnivån varit alltför låg den här säsongen. 

Efter i princip varje omgång har det diskuterats angående felaktiga domslut och då tar jag inte ens med i beräkningen de felaktiga domslut som inte ens diskuteras eller får lika mycket uppmärksamhet som de domslut som går emot storlagen. 

Ta bara ÖFK:s Blair Turgotts filmning utanför straffområdet på NP3 Arena mot Gif Sundsvall, där domaren blåste straff och Sundsvall tappade två givna och viktiga poäng i bottenstriden. 

Jag har ändrat mig i frågan

Det finns många, många fler exempel. 

Men slutsatsen efter en säsong där domarfokuset varit alldeles för stort och nivån varit alldeles för låg, står det alldeles klart att domarna behöver hjälp. 

Det ska också sägas att domarna inte fått speciellt mycket hjälp av spelarna den här säsongen. Jag upplever att det filmas och förstärks mer än någonsin. Visst finns det undantag, men spelarna försöker skaffa sig fördelar och vill ibland ”hjälpa domaren” lite för tydligt. Det bör också has i åtanke innan man spyr galla på domarna. 

Jag var tidigare emot ett införande av VAR, men med tanke på hur det varit i år, har jag ändrat mig. 

För mycket står på spel sportsligt. För mycket står för spel ekonomiskt för att vi inte ska införa VAR på sikt i allsvenskan. 

Helst så fort som möjligt. 

Enligt Svensk elitfotbolls ordförande Mats Enquist verkar det vara näst intill omöjligt att införa VAR redan till 2020. Om det nu inte skulle gå, så måste domarna få andra hjälpmedel. 

Testa VAR iallafall en säsong

Hur svårt ska det vara att assisterande domaren ska ha en skärm som sedan han och huvuddomaren kan se reprisbilderna på, om det skulle vara ett tveksamt domslut. 

Det är en fullt rimlig lösning i väntan på VAR. 

Det som är emot VAR tar till argumentet att det inte fungerar i Premier League och inte fungerade tillfredsställande i de senaste mästerskapen.  Men vad är det som säger att något som inte fungerar i Premier League eller under mästerskap, inte ska funka i allsvenskan? 

Testa i alla fall VAR en säsong så fort som möjligt och utvärdera sedan hur det gick. 

Nej, jag vet också att det inte kommer bli 100 procent rättvist. Det kommer att bli domarbedömningar som avgör ändå. Men när domarna får reprisbilder att kolla på i efterhand kommer det i alla fall bli bra mycket rättvisare och bra mycket mindre tjafs om domsluten efteråt. 

För som det varit den här säsongen vill ingen ha det.