Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Colak får Malmö FF att drömma om ny bragd

Antonio Colak sköt MFF vidare till nästa runda i Champions League-kvalet.
Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
MFF kan nu möta HJK Helsingfors i nästa omgång.
Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Antonio Colak sköt MFF vidare i Champions League-kvalet och anfallaren är redan en succé. Jag tar för givet att sportchefen Daniel Andersson försöker köpa loss honom. 

Kroaten får MFF att drömma om en ny bragd. 

Vi kan väl lugnt konstatera att Malmö FF inte alls fick den omstart på allsvenskan som de velat ha. Förlusten mot IFK Norrköping sved för de då klara serieledarna och gjorde racet om SM-guldet lite öppnare. Men segern mot Sirius med 4-0 var en maktdemonstration från MFF:s sida. En rejäl överkörning som var precis vad guldfavoriterna behövde inför Champions League-mötet med Riga. 

1-0 från första mötet var ett bra resultat, men skapade ändå en del nerv inför returen. 1-0 är knappast ett tryggt resultat att ha med sig inför en retur. Det såg dock ut att bli en rätt behaglig dag på jobbet för MFF. Riga började som väntat defensivt, backade hem och lät MFF ha mycket boll.

Utan att skapa så där värst många stekheta målchanser. Men MFF har Antonio Colak, vilket räckte. Den här gången också. Hans 1-0 i den första halvleken, på passning från Anders Christiansen, avgjorde den här tillställningen rätt snabbt. 

***

Visserligen kom kvitteringen till 1-1 snöpligt för MFF och skapade en del nerv. Men sett över två matcher blev det ändå en hyfsat behaglig resa fram till den andra omgången, även om många MFF-supportrar nog höll andan i den 77:e minuten när det vara nära 2-1.  Och att Antonio Colak fortsätter att leverera måste vara glädjande för tränaren Jon Dahl Tomasson och sportchefen Daniel Andersson. 

Lånet från PAOK har nu alltså gjort tolv matcher och åtta mål totalt. Ett succéfacit så klart och ändå känns det som att allsvenskans skytteligaledare har en växel till att lägga i. Så bra och vass ser han ut. Och plötsligt känns den där köpoptionen som sägs ligga på 30 miljoner svenska kronor, inte alls speciell dyr längre. 

Jag utgår från att Daniel Andersson försöker att köpa loss spelaren när låneavtalet går ut i december. Om nu inget oförutsett inträffar fram tills dess. Även om Colak uttryckt att han gärna ser sig i Malmö FF en längre tid, är risken att när han går så bra som han gör, att andra större klubbar, får upp ögonen för 27-åringen. 

***

Men har MFF ett gruppspel i Champions League eller Europa League att locka med lär det gå betydligt lättare att övertyga Colak till spel i MFF. 

Det är en lång väg kvar för MFF och ett gruppspel i Champions League är betydligt svårare att nå nu, än när Malmö FF kvalade in senast. 

Men som MFF spelar nu, med en formtoppad Colak och med Anders Christiansen och Oscar Lewicki som generaler på mitten, finns det all anledning att drömma för Malmö FF. 

Däremot blev det inte en speciellt snygg avslutning på matchen från Riga. Det är helt obegripligt att den fula stämplingen på Oscar Lewicki inte ger rött kort. 

Anders Christiansen åkte också på två fula smällar och tvingades att byta med sex minuter kvar att spela. För MFF:s del är det bara att hoppas att dansken är tillbaka rätt snart. Han visade återigen exakt hur betydelsefull han är för Malmös spel.