Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Svårt att hitta glädjeämnen – men tre spelare stack ut

Viktor Gyökeres i aktion. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Simon Thern. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Alexander Jeremejeff. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Ett blekt Sverige förlorade mot Finland - och det var svårt att hitta blågula glädjeämnen i 1-0-förlusten. 

Viktor Gyökeres, Simon Thern och Alexander Fransson var i alla fall tre spelare som stack ut. 

Det är ju som det är med Januariturnéns matcher. Svårt att förvänta sig någon bländande fotboll med spelare som knappt börjat försäsongen och som i princip kommer direkt från semestern. 

Även om de allra flesta av dagens unga spelare tränar extremt mycket extra inför en sån här resa, är det inte sällan som det blir aningen slarvigt passningsspel och en del enkla misstag från landslagsspelarna. I alla fall under Vinterturnéns första match. 

Förra året kom Janne Andersson till Abu Dhabi med en av de mest spännande trupperna på länge.  Spelare som Jiloan Hamad och Ken Sema glänste samtidigt som Jordan Larsson, Kristoffer Olsson, Pontus Dahlberg och Sotirios Papagiannopoulos var namnen att hålla ett extra öga på. 

Flera tunga återbud

I år hade tyvärr Blågult drabbats av ett gäng tunga återbud. Kristoffer Olsson såldes till Krasnodar, Johan Larsson till Guingamp och Alexander Isak, den spelare som vi alla såg mest fram emot att få se, stoppades av Borussia Dortmund. 

Därmed en skadeskjuten svensk trupp som såg fram emot första matchen på lägret. Mot Finland på Al Sadd Stadion. 

Och Sverige inledde darrigt. Ett gäng felpass och ringrostigt i positionsspelet gjorde att Finland kunde ta kommandot direkt. De skapade ett par farliga lägen. 

Och när Hosam Aiesh inte hjälpte Joel Andersson på kanten kunde Tim Sparv slå in bollen - och Eero Markkanen komma mellan backlinjen och stöta in 1-0. 

Det var ett sömnigt Sverige i första halvlek. 

Jonathan Augustinsson kom fram på kanten ett par gånger, Alexander Fransson växlade upp tempot och passningsspelet lite då och då. Och när Alexander Milosevic drev fram bollen i backlinjen, det var lite för få gånger i första halvlek, kunde Sverige skapa en offensiv som i alla fall var värd namnet. 

Så mycket mer var det inte.

Sverige var en besvikelse efter 45 minuters spel. 

Thern fick fart på Sveriges spel

Det blev bättre i andra, där Sverige kunde kombinera mer i offensiven. Framför allt på grund av att laget stod högre och Alexander Fransson och Simon Thern hittade ytorna på mittfältet. 

Även Daleho Irandust visade framfötterna ibland. 

Brightons anfallare Viktor Gyökeres, som anslöt till lägret för någon dag sedan, var också ett av glädjeämnen. Han skapade nästan mer på 30 minuter än vad hans lagkamrater gjort på 60. 

Hans driv i steget finns där, samtidigt som han har storleken och det kändes som han blivit aningen rappare under tiden i England. Trots att han  mest spelat U23-matcher. 

Få svenska spelare höjde sig över mängden på Al Sadd Stadion, men Alexander Franssons driv och passningsspel samt Viktor Gyökeres inhopp var i alla fall två. Och duon var bäst i Sverige den här kvällen. 

Simon Thern fick också fart på Sveriges spel i andra halvlek och hans inhopp när Simon Tibbling tvingades utgå efter en knappt halvtimme, gav energi till Sverige i en match som knappt någon kommer komma ihåg om någon månad. 

Och tur är väl kanske det. 

SPELARRBETYG

Jacob Rinne 2

---

Joel Andersson 2

Robin Jansson 2

Alexander Milosevic 2

Jonathan Augustinsson 3 ut 62

---

Hosam Aiesh 2

Alexander Fransson 3  

Simon Tibbling 2  ut (30)

Daleho Irandust 2

---

Kalle Holmberg 2 ut 62

Alexander Jeremejeff 2

 

AVBYTARE 

Simon Thern 3 in 30  

Adam Andersson 2 in 62

Viktor Gyökeres 3 in 62