Landslagschefen Lars Richt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNLandslagschefen Lars Richt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Landslagschefen Lars Richt.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Damlandslaget kommer inte att gå på fotbollsgalan. Foto: ADAM IHSE/ TT / TT NYHETSBYRÅNDamlandslaget kommer inte att gå på fotbollsgalan. Foto: ADAM IHSE/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Damlandslaget kommer inte att gå på fotbollsgalan.  Foto: ADAM IHSE/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Kristoffersson

Slopa bonusar för herrar OCH damer

Publicerad

Slopa alla landslagsbonusar. 

Varför ska en spelare få pengar för att representera sitt land? 

Det ska vara ett privilegium och en ära att dra på sig den blågula tröjan - oavsett om du är man eller kvinna. Lägg i stället miljonerna på att utveckla ungdomsverksamheten. 

Visst kan en del tycka att det är märkigt att vi diskuterar frågan om landslagsspelarnas bonusar och individuella avtal inför en av svensk fotbolls viktigaste matcher på år och dag.

Men ämnet, både för herrar och damer, har varit uppe för diskussion under ett par månader.  

Och eftersom att damlandslaget ledsnat på att förhandlingarna om det nya avtalet dragit ut på tiden aktualiserades frågan i dag - när Fotbollskanalen avslöjade att de blågula damerna bojkottar Fotbollsgalan och även funderar på att bojkotta matchen mot Frankrike eftersom de inte fått igenom sina krav. 

Det känns klantigt av svenska fotbollförbundet att man inte har lyckats komma överens och att man inte har löst frågan - trots att parterna haft över en månad på sig. 

Frågan verkar verkligen infekterad. Om inte annat förstod vi det efter att landslagschefen Lasse Richt fått säga sitt. Richt var heligt förbannad över att det här läckte ut nu inför Sveriges avgörande match mot Italien. 

Han skickade också en frän passning till Caroline Seger. Men det är väl knappast hennes fel? Seger gick väl inte ut med ett pressmeddelande för att basunera ut det här just i dag. 

Nej, där är han snett på det. 

Och jag tror knappast att det stör de svenska spelarna inför ödesmatchen på måndag. Spelarna har väl varit med om betydligt värre stormar än så här. Det är väl nästan löjligt att tro att en fråga som inte ens rör dem ska påverka dem inför matchen. 

Herrlandslaget är också på väg att förhandla fram ett nytt avtal om kval- och mästerskapsbonusar. Där vet jag att Blågult tidigare haft omkring 40 000 kronor för en vinst på bortplan och omkring 15 000 kronor för oavgjort och även en viss ekonomisk vinning om det kommer mycket folk till Friends arena. Dessutom miljoner att dela på om de kommer till ett mästerskap. 

Damlandslaget har också haft höga bonusar och skulle vid exempelvis ett OS-guld i Brasilien fått en mångmiljonbonus. 

Frågan om bonusar och jämställdhet kan lösas på ett ganska enkelt - och enligt mig logiskt - sätt. 

Slopa alla landslagsbonusar för våra seniorlandslag. Både på dam- och herrsidan. Satsa i stället de miljonerna på ungdomsverksamheten, ungdomslandslagen eller för att utveckla svensk fotboll i stort.

Ge damerna och herrarna traktamente för gångerna de är borta på läger, när de spelar match i landslagets tjänst samt ersättningar för resor och så vidare. Det räcker väl? 

För varför ska man tjäna pengar på att spela i A-landslaget? Lön får spelarna från sina klubbar. Det ska vara en ära att dra på sig landslagströjan och ett privilegium att representera sitt land.  Landslaget ska vara ett STEG mot att kunna tjäna bra med pengar och drömmen om att kunna livnära sig på sin hobby. 

Oavsett om du är kvinna eller man. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag