Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Slaget om Stockholm lär avgöra guldstriden

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Allsvenskans bästa offensiv mot allsvenskans bästa lagbygge.

Det var länge sedan ett derby var så här intressant.

Slaget om Stockholm lär avgöra guldstriden.

Efter att Djurgården med nöd och näppe slagit Östersund på ett snöigt och isande kallt Jämtkraft arena i måndags skickade lagkaptenen, matchvinnaren och symbolen för det blårandiga lagbygget, Marcus Danielson en lättare passning till Hammarby. 

– Derbyt är deras sista chans på guldet. 

Det kändes i alla fall som ett försök att sätta press på Bajen inför eftermiddagens derby på Tele2 arena. 

Medan Hammarby har stått för allsvenskans mest underhållande fotboll, radat upp fantastiska målshower som gjort att de har en teoretisk chans på guldet, har Djurgården tagit blytunga treor på ett lite annorlunda sätt. Det har gjort att de sitter i förarsättet gällande Lennart Johansons pokal med fyra omgångar kvar. 

Segern mot Östersund i måndags var knapp. Kanske inte ens rättvis. Men sättet som laget vann på, att man krigade sig tillbaka från ett 0-1-underläge, och avgjorde i slutet visade exakt hur starkt laget Djurgården är det här året. 

Att vara det jagade laget, som Djurgården varit rätt länge nu, är oftast tufft. Och många av toppkonkurrenterna har hittills varit rätt snabba med att påpeka att det är just jobbigt att vara det jagade laget. 

Men Djurgården har inte vacklat en tum ännu. Även om spelet varit halvknackigt och formen kanske inte är den bästa, har segrarna radats upp. 

Inget talar för att de kommer klappa ihop

Inget talar för att Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs gäng skulle klappa ihop nu. 

Men mot allsvenskans målgladaste lag räcker det med ett misstag för att guldstriden ska vara helt öppen igen. 

Och även om det är fördel Djurgården i guldstriden har det aldrig känts så öppet inför ett derby som det gör nu. Skulle Djurgården slå till med en derbyvinst har jag svårt att se att de tappar guldgreppet. Men skulle Hammarby vinna är det vidöppet. Och då är frågan hur Djurgårdens spelare hanterar den mentala smällen? 

Ser vi till form är det fördel Bajen.

Men laget tvingas till ett målvaktsbyte sett till förra derbyt. Davor Blazevic, som har ett nytt kontraktsförslag från Hammarby liggandes på bordet, ta plats mellan stolparna när Wiland inte kan stå. Han lär förlänga sitt kontrakt inom kort. 

Inte många hade förväntat sig att Bajen skulle vara med och slåss om guldet i år. Ännu färre har krävt att Bajen ska vara det. Det vore heller ingen katastrof om Hammarby missade en Europaplats i år. 

Bittert om det inte skulle ge någon utdelning

Under de två och ett halvt åren som Jesper Jansson varit sportchef har han klubben spelare som Kossounou Odilon, Joseph Aidoo, Neto Borges och Pa Dibba. Mångmiljonaffärer som Bajen inte var i närheten av tidigare. 

Jansson var också pådrivande i att Stefan Billborn skulle ta över huvudansvaret som tränare och han tog även in assisterande tränaren Jocke Björklund i klubben. 

Det har gjort att det grönvita bygget står på en oerhört stabil plattform just nu. Med bra mycket pengar på banken, spelare med hyfsat långa kontrakt och en publiktillströmning som andra lag bara drömmer om, är det nog 2020 som Hammarby ska hoppas på. 

Men däremot vore det ju bittert för klubben och för supportrarna om den fotbollen som Hammarby spelar just nu och det man gjort den här säsongen, inte skulle ge någon utdelning alls. 

Klockan 15.00 är det avspark på Tele2 arena. Båda lagens hemmaplan. Det lag som spelat bäst och mest underhållande fotboll i allsvenskan under 2019 mot det lagbygge som imponerat mest. 

Det var längesedan jag såg fram emot ett derby så här mycket. 

TROLIGA DERBYELVOR

Trolig elva Djurgårde

Tommi Vaiho 

---

Aslak Witry 

Jacob Une-Larsson 

Marcus Danielson 

Elliot Käck 

--

Curtis Edwards

Jesper Karlström 

Fredrik Ulvestad

---

Jonathan Ring 

Buya Turay 

Nicklas Bärkroth 

 

Trolig elva Hammarby 

Davor Blazevic

---

Simon Sandberg 

Mads Fenger 

Richard Magyar 

Dennis Widgren 

---

Jeppe Andersen

Darijan Bojanic 

---

Vladimir Rodic

Muamer Tankovic

Alexander Kacaniklic 

---

Nikola Djurdjic