Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Samba-Djurgården är på väg mot Europa

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

För tre omgångar sedan såg Malmö FF ut att ha joggat hem allsvenskan. 

Magnus Pehrssons himmelsblå maskin hade trummat på, om än lite hackande, men hade ett bekvämt avstånd ner till de andra lagen. 

Champagnen var uppkorkad. 

Vissa spelbolag hade till och med börjat betala ut pengar till de som spelat på MFF som seriesegraren inför säsongen. 

Men efter en seger på de senaste tre samtidigt som Djurgården och BK Häcken radat upp vinster skilde det "bara" sju poäng inför helgens omgång. 

Djurgården själva hade lanserat kampanjen "Jakten" för att locka publik till Tele2 inför de återstående omgångarna - och mot Örebro rådde det inget tvivel om att det var ett hungrigt lag som kom ut på planen.  

Helt riktigt val att peta Walker

Özcan Melkemichel hade petat Kevin Walker till förmån för Jesper Karlström. Ett helt riktigt val sett till Karlströms (utlånad till BP för någon vecka sedan) insats mot IFK Göteborg senast.

Karlström var bra mot ÖSK. 

Men det var en annan central mittfältare som överglänste alla den här sommarvarma eftermiddagen. 

Kim Källström. 

Veteranen med det stora Djurgårdshjärtat fick helt rättmätigt en del kritik för sina inledande insatser.  Då var han inte speciellt bra. 

Men nu.

Kim var överallt. Som i gamla dagar. Den senare halvan av säsongen har han varit precis den symbol för klubben och den ledare som han värvades för att vara. 

Han har också rätt mycket krut kvar i bössan. 

Hans 1-0 i den 12:e minuten måste vara en stark kandidat till "Årets mål." 

Pang! 

Matchen blev sedan lite av en defilering. "Samba-Djurgården" ekade högt. 

Eriksson liknade Agüero

Det bjuds numera på fart, fläkt, dribblingar och en fotboll som är underhållande att titta på. Mange Eriksson liknade för övrigt Sergio Agüero när han iskallt satte helt avgörande 3-1. 

Och när det nu återstår sju omgångar har Blåränderna fyra poäng upp till Malmö FF (som spelar sin match mot Hammarby under söndagen.) 

Jag skulle inte vilja säga att guldstriden lever. 

Vinner Malmö FF i morgon skiljer fortfarande sju poäng med sju omgångar kvar. 

Det tappar aldrig MFF. 

Då kan champagnen korkas upp. Igen. För MFF har fyra av de sju återstående matcherna på hemmaplan och ett helt okej spelschema sett till att Östersund inte presterat i närheten i allsvenskan som i Europa League - och att IFK Norrköping inte alls är vad det varit. 

Nej, för att vi ska få en Guldstrid i årets allsvenska måste Hammarby ta poäng mot MFF.  

Men med både Sander Svendsen och "Junior" borta känns det som att det inte ska gå.

Eller? 

Medan Djurgården, som är bäst i stan för tillfället,  får hoppas på hjälp från Hammarby kan supportrarna, spelarna och ledarna njuta av att laget är på väg mot Europa. Och att det finns i en framtidstro i klubben som inte funnits där sedan glansdagarna i början av 2000-talet. 

I skuggan av Djurgårdens imponerade form smyger BK Häcken med som trea. 

Mikael Stahres gäng har om inte gjort än ännu mer imponerande säsongen hittills med tanke på skadeläget som varit på nyckelspelarna. 

Ahmed Yasin måste för övrigt vara en kandidat till "Årets spelare" som han fortsätter sin sanslösa målform. Sju mål  och en framspelning på nio matcher är ett suveränt facit och man undrar ju vad Stahre har gjort med mittfältaren som AIK ratade så hårt?