Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

ÖFK bortom all räddning – oavsett utgång i rätten

Highlights: Östersund-Kalmar
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersunds luftslott är på väg att sprängas.

Oavsett utgång i rättegången mot Daniel Kindberg och oavsett om klubben döms att betala 40 miljoner kronor i böter för Saman Ghoddos-härvan har jag svårt att se ÖFK överleva.

Vilken spelare eller ledare vill gå till eller vara kvar i Östersunds FK efter det här?

– Sanningen är att vi ska få in 10 miljoner på tio dagar, säger adjungerade styrelseledamoten Leif Widegren till Östersunds-Posten. 

Meningen ekar nästan tom, trots att det är en allsvensk förening som alltså är på väg mot konkurs. 

Men det har i princip blivit vardagsmat. 

De mörka rubrikerna runt Östersunds FK har varit för många de senaste månaderna. Nästan för många för att man ska kunna ta till sig allt. Det blir liksom vanligare med en dag med mörka rubriker än en dag utan. 

Och just nu ser det mörkare ut än någonsin. 

 

Rättegången mot Daniel Kindberg är inne på sin andra vecka och på fredag är det dags för huvudpersoner själv att förhöras. 

Samtidigt riskerar klubben böter på 40 miljoner kronor för Saman Ghoddos-härvan, där den spanska klubben Huesca hävdar att han skrev på för dem innan han ändrade sig och skrev på för nuvarande klubben Amiens SC. 

Utöver det har såväl vd som ordförande lämnat det sjunkande skeppet samtidigt som Östersunds FK går kräftgång i allsvenskan. Laget har tagit en seger på de 17 senaste matcherna - och hade det inte varit för att Gif Sundsvall, Falkenberg och AFC Eskilstuna varit historiskt usla, hade laget riskerat nedflyttning redan den här säsongen. 

Nu kanske det blir så ändå. Och det nästan omöjligt att tänka sig att Östersund för bara några år sedan hade en sån enorm succé. 

Fotbollssagan som hela Sverige hyllade.  Som hade Graham Potter vid rodret och som slog Galatasaray, Arsenal, PAOK och gjorde dundersuccé i Europa League. 

Vem hade kunnat ana att ÖFK skulle gå från att vara nästan hela Sveriges kelgris till i stort sett hela Sveriges spottkopp på några år? 

Knappast någon. 

Allra minst spelarna i Östersund. 

 

Om vi bortser från allt det stökiga runtomkring klubben och koncentrerar oss på det som händer på planen, så har jag ju svårt att ser hur klubben ska överleva överhuvudtaget. 

Spelartruppen just nu är en spillra av den tidigare så sammansvetsade gruppen man en gång var. 

Lagkaptenen Tom Pettersson nobbade danska Odense för att se till så att klubben spelar allsvenskt 2020. 

Vackert så, men det är klart att Pettersson inte kommer att förlänga sitt kontrakt som går ut efter säsongen. 

Och med han försvinner det som känns som den sista ryggraden av det ÖFK som skördade framgångar. Det är bäddat för ett ras genom de svenska seriesystemen. Spelarflykten och tränarflykten har redan varit ett faktum. Och även om allt går Daniel Kindbergs väg i rättegången och klubben slipper betala böter för Ghoddos-härvan och man mot all förmodan lyckas få ordning på ekonomin kommer det, tror jag, att bli omöjligt att värva kvalitetsspelare för klubben. Vem vill gå till en klubb som ÖFK nu?

 

Vem vill spela kvar i en klubb som ÖFK? 

Spelare som Thomas Isherwood lockades till klubben med en superlön där ÖFK bjöd över Hammarby ekonomiskt. Mittbacken lär ångra sitt val i dag. Det finns fler exempel på där man betalat ut överlöner till spelare som inte presterat i närheten av vad de förväntades. 

Så oavsett som allt går Östersunds och Daniel Kindbergs väg de kommande månaderna (tingsrättens dom lär överklagas till hovrätten vilken dom det än blir) är klubben bortom all räddning.