Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Nu kan vi se fram emot en drömhöst

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Äntligen! 

Nästan två års fotbollsmörker är över - och publiken kan återigen strömma till de allsvenska läktarna. 

Nu kan vi se fram emot en magisk fotbollshöst.  

Det var klockan 15.00 under tisdagen som socialminister Lena Hallengren meddelade att deltagartaket på allmänna sammankomster tas bort från och med den 29 september. Det fick så klart hela fotbolls-Sverige att jubla ikapp. Efter nästan två års mörker kan nu fotbollspubliken äntligen strömma till arenorna igen. Klubbarna kan se fram emot normala intäkter igen och supportrar som sjunger högre än de gjort tidigare. Att det är ett efterlängtat beslut är att ta i, i underkant. 


Det är ett beslut som borde tagits för längesedan, men det kan vi ta en annan gång. Jag förstår att Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är överlycklig. Att AIK:s sportchef Henric Jurelius kallar beslutet fantastiskt och att SEF:s ordförande Mats Enquist får tårar i ögonen. Det säger mycket om hur efterlängtat beslutet är. Jag tänker tillbaka på hur det var när det var som värst. Tyst och öde på läktarna. Träningsmatchkänsla och helt tomt utanför arenorna. Man kunde höra i princip vartenda ord som sades på planen. 


Jag kommer också ihåg hur det var när de första restriktionerna hävdes. Hur det kunde sitta fyra personer på Friends, Tele 2:s eller Eleda Stadions läktare, medan restauranglogerna drog i gång växelramsorna och skapade en fin inramning under rådande omständigheter. Där och då fick vi nog en liten vink av vad som kunde vänta runt hörnet. När restriktionerna skulle släppas helt. Men det har varit ovisst om det ens skulle göras till den här säsongen. 


När de första restriktionerna hävts var det bara ett par hundra personer på plats, men det lät som flera tusen. Och när det nu varit flera tusen på läktarna på vissa arenor har det låtit som det varit fullsatt. Supportrarna har visat sig från sin bästa sida under hela pandemin och om det låtit så där när det varit halvfullt, går det bara att tänka hur det kommer låta nu, när restriktionerna nu kommer att tas bort helt efter den 29 september. 

En dröm för alla som älskar såväl Damallsvenskan som Herrallsvenskan. Och även fotbollen i stort. För tänk vilken höst det blir. Fullsatta derbyn, MFF:s Champions League-matcher och landslagens kvalmatcher. Någon mer än jag som redan längtar till oktober?