Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

MFF måste klara av det mentala spelet

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF har skaffat sig ett drömläge att nå Champions Leagues gruppspel. 

Nu gäller det att hantera det mentala spelet för MFF. 

För efter den övertygande och imponerande 2-0-segern hemma i onsdags kändes det som att det mentala spelet började redan på presskonferensen efteråt. Tränaren Jon Dahl Tomasson, som har varit med om ett antal superviktiga och stora matcher under sin spelarkarriär, viftade bort allt snack om att MFF hade allt att förlora i returen. 

– Vi har allt att vinna, drömmen lever, menade dansken, och lade över allt press på motståndarna. 

Sett till Europaresultat, ekonomi och satsningar som gjorts var det ju Ludogorets som var favoriter inför det här Play off-mötet. Så är det inte längre. Nu är det Malmö FF som har allt att förlora och det gäller för Tomasson få sina spelare att inte tänka just precis så. Utan att i stället tänka på hur förutsättningarna var inför det att Malmö FF gick in i det här kvalet till Champions League. En 2-0-ledning inför en avgörande Play off-match hade då setts som näst intill en utopi, med tanke på lagen som var kvar och lagen MFF kunde få möta. 

Då borde MFF inte ha några problem

Men två mycket imponerande insatser, först borta mot Rangers och sedan hemma mot Ludogorets i onsdags, har fått pendeln att svänga. Satt MFF i en drömsist där ytterligare 70 miljoner kronor och stormatcher i höst och vinter, ligger och lurar runt hörnet. Malmö FF får också tillbaka Anel Ahmedhodzic och Bonke Innocent. Två nyckelspelare som går direkt in i startelvan.

Dessutom har Malmö FF:s fina form fortsatt där Anders Christiansen och Veljko Birmancevic fortsatte att visa klassen i helgen där Degerfors avfärdades med 3-0. Precis en sådan insats ett lag vill ha inför ett avgörande Play off-möte. Ludogorets har heller inte haft några problem med uppladdningarna efter förlusten mot MFF. Lördagens ligamöte mot PFC Lokomotiv Sofia slutade med en 5-0-seger, där i stort sett hela startelvan jämfört med MFF-matchen var utbytt. 

En påminnelse för Malmö FF att det kommer bli allt annat än lätt i kväll. Men kommer laget upp i den standard man visat under senare delen av allsvenskan och även i de senaste matcherna i Europaspelet, så ska inte MFF ha några problem att säkra en plats i Champions Leagues-gruppspel. Det gäller bara att de inte tänker för mycket på det. 

Streama kvällens match mellan Ludogorets och Malmö FF på Telia och C More med start klockan 20.00 (extern länk)