Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Norrköping kan välja mellan två alternativ

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

IFK Norrköping kan komma trea och rädda säsongen - men Jens Gustafssons framtid är fortsatt osäker. 

Efter intresset från Ålborg måste det tas snabba beslut om framtiden och som jag ser det finns det två alternativ. 

Antingen förlänger IFK Norrköping med Gustafsson - eller så går parterna skilda vägar. 

SportExpressen avslöjade för några dagar sedan att danska Ålborg har Jens Gustafsson högst upp på önskelistan över nya tränare och klubben har redan börjat att ta referenser angående 42-åringen med ett antal personer som jobbar med fotboll i Skandinavien. 

Danska medier, däribland Ekstrabladet, har sedan skrivit att Gustafsson haft minst ett möte med Ålborg. När jag ställde en rak fråga till honom på presskonferensen efter 1-0-segern mot Hammarby i går ville han varken svara ja eller nej om han haft en dialog med Ålborg. Inte heller svarade han på frågan om det förs en dialog om en kontraktsförlängning med Norrköping. 

Att Gustafsson måste se om sitt hus är inget konstigt. Som allsvensk tränare är det extremt ovanligt att du jobbar mer än fyra-fem år i samma klubb och Jens går nästa säsong in på sitt sista kontraktsår med Norrköping. 

Just därför måste Gustafssons framtid bli klar inom ett par veckor. 

Som jag ser det finns det två alternativ. Aningen förlänger ”Peking” kontraktet med sin manager eller så går man skilda vägar. Och en bra lösning för båda parter, om man bestämmer sig att gå skilda vägar, vore att Ålborg betalar en liten slant till Norrköping och köper loss Gustafsson. 

Gustafsson och Norrköping ska sitta ner och diskutera framtiden inom kort och jag gissar att frågan om hans vara eller icke vara i IFK Norrköping kommer att klaras av relativt snabbt. Kanske redan innan nästa vecka. 

Visserligen var det en sen förlängning senast han skrev nytt kontrakt med Norrköping också, men det är en liten annan situation nu. 

Som manager, där du också har ansvar över spelarrekryteringar, är det i princip omöjligt att bygga långsiktigt och gå in i 2021 med vetskapen om att kontraktet går ut. 

Det är upplagt för att man ska få sparken ett par månader in på säsongen. 

För IFK Norrköping är det också av yttersta vikt att få klarhet i tränarfrågan omgående då laget ska värva spelare och bygga en trupp inför 2021. Då måste de tilltänkta nyförvärven veta vem som leder laget. 

Många spelaraffärer blir klara i december och januari, med kanske viss fördröjning ett Corona-år. Det som talar för att Gustafsson trots allt stannar och förlänger sitt kontrakt är att han har stora delar av spelartruppen med sig, har visat att han är en av de främsta i allsvenskan på spelarförsäljningar och att han har en stark ställning i klubben. 

Att Peter Hunt, som vill bli omvald som ordförande på årsmötet i februari, skulle sparka sin manager ser jag som uteslutet. Det skulle riskera att göra ett par nyckelpersoner i klubben och framför allt styrelsen, förbannade. Samtidigt har Gustafsson en familjesituation där han pendlar till Stockholm, som gör det lätt att ha ett jobb i Norrköping. 

Men ändå. Det finns ett par starka skäl som talar för en flytt till Ålborg. Dels att den danska klubben är mån om att ta in honom. Han skulle få rätt fria händer även i Ålborg. Sen är det så klart chansen att komma utomlands. Det är bara att kolla historiskt hur många tränare som går från allsvenskan utomlands till en klubb som är så välskött som Ålborg. Inte direkt många. 

Sedan har det länge talats om att det inte är helt friktionsfritt mellan Gustafsson och Hunt, men hade det varit så illa som visas rykten gör gällande, hade han knappast varit kvar. Resultaten den här säsongen kan nu bli okej med en topp tre-placering, men att Norrköping med den truppen är borta från guldet flera veckor innan allsvenskan är slut, är inte vad klubben hoppats på. Trots att 42-åringen förfogat över en extremt stark trupp kan laget missa en topp tre-placering. Det skulle vara snudd på underkänt .  Känner Gustafsson verkligen att han kommer ha ett bättre lag och kunna utmana MFF 2021? Eller är det kanske läge att lämna klubben han kom till 2016? 

Inom två veckor har vi nog ett svar, eller i alla fall en hint om vartåt det lutar.