Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

MFF får kämpa för att behålla honom

Anders Christiansen.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Matchen mellan Hammarby och Malmö FF slutade 2-2.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö FF åkte till Stockholm och släckte nästan allt hopp om Europaspel nästa år för Hammarby. 

Och i en rätt underhållande match visade allsvenskans bäste spelare återigen klass. 

Sportchefen Daniel Andersson kommer att behöva hålla hårt i Anders Christiansen i kommande transferfönster - och frågan är hur länge MFF kan stå emot buden på mittfältaren?

Långt över hälften av alla spelare i Malmö FF:s trupp har testat positivt för Covid-19 och inför matchen mot Hammarby var det osäkert vilket lag MFF skulle kunna ställa upp med. 

Men efter att flera av de sjuka spelarna varit tillbaka i träning under torsdagen och med tanke på omständigheterna var det ett ruskigt bra lag som Jon Dahl Tomasson kunde ställa upp med. 

Bänken bestod av bland annat Ola Toivonen, Oscar Lewicki och Lasse Nielsen, som satt där tillsammans med målvakten Dusan Melicharek och unga trion Linus Borgström, Mubaarak Nuh och Samuel Adrian. 

***

Och med en Corona-elva innehållande bland annat Christiansen, Brorsson, Ahmedhodzic, Larsson, Traustason och Rieks, var det få som trodde att Hammarby skulle få en speciellt enkel match. 

Hammarby som vid seger skulle hålla drömmen om en räddad säsong rejält vid liv, då tredjeplatsen skulle vara klart inom räckhåll. Det här var en match som med tanke på förhandstipsen hade kunnat vara en match som avgjort vart SM-guldet skulle ha hamnat.

Hammarby nämndes som en stark utmanare till SM-guldet inför säsongen, men medan Jon Dahl Tomasson och Malmö FF undvikit de värsta svackorna, och trummat på med seger efter serger, har det grönvita lagbygget gått åt motsatt håll. 

Det blev också en rätt underhållande match på Tele2 Arena där MFF gjorde 1-0 efter ett snöpligt självmål av Mads Fenger, men där Aron Johansson kvitterade till 1-1 med tio minuter kvar av första halvlek. 

Då, i slutet av första var Hammarby på väg att ta över matchen. 

***

Men då slog allsvenskans bäste spelare till. 

Anders Christiansen satte ett drömmål med ett skott utifrån och såg till så att MFF kunde gå till halvtidsvila med en 2-1-ledning. 

Det blev till slut 2-2 efter att många MFF:s spelare gått på tomgång i slutet. Och förutom Marko Johansson smått osannlika räddningar, var det här Anders Christiansens match. 

Han visare återigen sin betydelse för MFF och det lär inte bli lättare för sportchefen Daniel Andersson att stå emot buden från utländska klubbar efter en sån här säsong. MFF har nobbat New York City FC och Al Nassr FC, som in i det sista var beredda att lägga upp närmare 40 miljoner kronor för ”AC. ” 

Men SM-guldet var inte helt säkrat då och MFF vågade inte sälja dansken. 

Frågan är hur de resonerar nu i kommande vinterfönster? Visserligen har MFF en rejäl kassakista att ta av, men en försäljning av Christiansen skulle ge fina miljoner till klubben i ett osäkert läge för svensk fotboll. 

Frågan är om Malmö FF kan stå emot så många fler storbud på den danske stjärnan? För de kommer fortsätta komma, var så säkra. 

När slutsignalen ljöd jublade MFF:s nye tränare Jon Dahl Tomasson. Onekligen nöjd med 2-2. Värre då i Hammarby, som nu i princip är borta från att nå en tredjeplats. Eller chansen finns fortfarande men det ska till extremt mycket för att IFK Norrköping, Djurgården och BK Häcken ska klappa ihop på slutet. 

Och grejar inte Bajen en topp tre-placering, går det inte att kalla den grönvita säsongen 2020 för ett rejält misslyckande.