Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Marcus Danielson har landslagsklass

Höjdpunkter: Djurgården-Kalmar
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inför matchen handlade allt om Djurgårdens målvakt Per-Kristian Bråtveit. 

Efter matchen skulle allt som vanligt handla om Marcus Danielson. 

Djurgården lagkapten håller landslagsklass för tillfället - och det är knappast en slump att han återigen blir matchvinnare. 

Djurgården har som bekant en fin vårsäsong bakom sig. De har kanske inte hittat rätt spelmässigt, det har inte alltid sett vackert, ut men poäng och segrarna har trillat in ändå, och det är en styrka som gjort att blåränderna kan se fram emot andra halvan av allsvenskan med stora förhoppningar. 

Inför matchen mot Kalmar skulle allt inför snack handla om Per-Kristian Bråtveit. 

Columbus Crew förhandlade om att köpa loss målvakten och lade ett bud på 6,5 miljoner kronor. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson bekräftade både budet och att Djurgården efter noga övervägande tackade nej. Budet var för dåligt. 

Den spruckna Bråtveit-affären reser en del frågetecken.  

Norrmannen värvades inför den här säsongen och skrev på ett fyraårskontrakt. Djurgården hade hittat Andreas Isakssons ersättare sades det. 

Men redan nu överväger alltså klubben att sälja målvakten, sex månader efter att man skrivit ett långt kontrakt med honom. 

Är Djurgården inte nöjda med sin förstemålvakt? 

Eller trivs inte norrmannen i klubben? 

Eller är det något annat? 

För pengar kan det knappast handla om med tanke på att den sportsliga ledningen i Djurgården varit mer än tydliga med att man inte behöver sälja någon spelare i sommar. Den blårandiga kassakistan är mer än välfylld. 

Kan det vara så att Bråtveit satt press på klubben att sälja honom för att han verkligen vill i väg och att det var därför han bänkades mot Kalmar?

Bråtveit har varit bra även om han inte dominerat totalt. Men ändå gjort ett stabilt första halvår som förstemålvakt i Djurgården. Därför känns det märkligt att klubben ens skulle överväga att sälja honom redan efter sex månader, även om det nu inte blir någon affär. 

Tommi Vahio, allsvenskans bäste andremålvakt, kastades alltså in i hetluften när Djurgården startade om säsongen 2019 

Eller hetluften och hetluften. Vahio gjorde en dunderräddning i slutet och så mycket mer hade han inte att göra, då Kalmar FF inte mäktade med mer än ett skott på mål. 

Desto mer hade Lucas Hägg-Johansson att göra. Djurgården ångade på friskt i andra halvlek och länge såg det ut som om att vi skulle snacka om en till målvakt efter matchen. 

Men Marcus Danielson ville annat. 

Han nickade in 1-0-målet med tre minuter kvar och skickade hela Tele2 arena till sjunde himlen. Ett nickmål av Danielson på en hörna. Det är knappast någon slump att det var den sympatiske 30-åringen som avgjorde. 

Han har varit Djurgårdens viktigaste spelare i år. 

Han var Sundsvalls viktigaste spelare länge och när Bosse Andersson tog honom som bosman vintern 2018 gjorde han ett fynd. Just nu håller han landslagsklass - och är den enskilt främsta orsaken till att Djurgården har fått en drömstart på andra halvan av allsvenskan - och nu skuggar Malmö FF i toppen. Och om Per Karlsson kan få chansen i A-landslaget kan även Danielson få det. Spännande att se vilka mittbackar Janne Andersson tar ut till nästa samling. 

Det här hade nog inte Marcus Danielson kunnat drömma om när han för drygt ett och ett halvt år sedan var klubblös och gick till Arbetsförmedlingen för att få ut a-kassa. 

Det svänger sannerligen fort i fotboll.