Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Malmö FF har ett guld att förlora

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fråga mig inte hur, men AIK:s drömmar av guld lever in i det sista.  

Och nu går laget in till avgörandet med den skönaste känslan du kan tänka dig. 

Malmö FF har ett SM-guld att förlora. AIK har ett SM-guld att vinna. 

Man kunde ta på irritationen AIK-tränaren Bartosz Grzelak kände i halvtidsintervjun på Borås arena. Han menade att AIK inte kunde låta målvakten, Kristoffer Nordfeldt, vara den spelare som hade mest boll. En överdrift så klart, men budskapet gick fram. AIK hade i ytterligare en halvlek varit för passivt i det offensiva spelet. Haft problem att spela sig ur Elfsborgs press. Dessutom hade just Nordfeldt stått för en rejäl bjudning när han tappade in Rasmus Alms hårda skott. Nabil Bahoui kvitterade visserligen till 1-1 efter en halvtimme spel och där och då vädrade AIK ett övertag. Men Rasmus Alms 2-1-mål i den 41:a minuten hade fått laget i gungning igen. 


Men så fick hemmalaget en skada på lagkaptenen Johan Larsson, Jeppe Okkels tvingades gå ut och Filip Rogic tog tillvara på ett misstag av Maudo Jarjue. Och vips så var det 2-2 och inte bara ett övertag utan segervittring för AIK. Framburna av ett bortafölje som gjorde så att AIK kände att de hade hemmaplan kunde de svartgula sätta hård press på Elfsborg.  Och när Nicolas Stefanelli satte 2-3 och 2-4, var saken klar. Exakt hur viktig den här segern var för AIK går nog inte att beskriva. Framför allt gjorde den så att guldstriden lever in i det sista. AIK är två poäng bakom MFF och behöver hjälp från Halmstad i sista omgången. Men vad som är än viktigare för AIK är att laget nu har säkrat en Europakvalplats.  


Det handlar om 10-15 miljoner kronor laget väntas spela till sig i kvalomgångarna till Europa League. Pengar som skulle kunna vara avgörande för en satsning till nästa säsong eller inte. Avgörande för att kunna försöka locka hem en John Guidetti eller få Sebastian Larsson att fortsätta om ni så vill. Och laget gör nu en mycket bra säsong skulle jag säga.  Man får inte glömma hur förutsättningarna såg ut för AIK inför den här säsongen, då mycket av pengarna redan bränts i sommarfönstret förra året och supportrarna skrek efter en riktig anfallsvärvning, som aldrig kom. Med det i backspegeln är det ett smärre under att AIK är med i kampen om SM-guldet i sista omgången. Och nu sätter man rejäl press på MFF. AIK har allt att vinna i sista omgången. 


MFF:s SM-guld har i princip varit klart. Nu går laget in mot ett desperat Halmstad i sista omgången. Ett Halmstad som gjort väldigt bra matcher mot topplagen tidigare och som inte fått de poäng de förtjänat i årets allsvenska. En allt annan än lätt uppgift. AIK är tillbaka från det döda och spelar en avgörande match hemma på Friends inför storpublik. Allsvenskan lever in i det sista och det känns rätt logiskt. En sån här rafflande jämn guldstrid skulle vara inte avgöras på ett sätt där ett lag blir mästare i kavaj. Det hade inte gjort den här galna guldstriden rättvisa. Någon mer än jag som redan längtar till lördag?