Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Lustig-effekten får AIK att lyfta

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
AIK jublarFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

AIK gör en repris på 2010 och värvar sig kvar i allsvenskan. 

Det vågar jag slå fast efter derbysegern mot Hammarby - och det börjar redan pratas om en Mikael Lustig-effekt hos de svartgula. 

Alla Stockholmsderbyn är laddade med ångest för supportrarna, men söndagens match på Friends mellan AIK och Hammarby var nog laddat med aningen extra ångest. 

Det utsatta läget för AIK, avstängningarna på Ebenezer Ofori och Sotirios Papagiannopoulos och måltorkan de senaste matcherna. 

Än värre för Hammarby. 

Ingen Muamer Tankovic, Paulinho eller David Fällman. Darijan Bojanic på bänken. En säsong där försvaret läckt som ett såll, Europa-äventyret blev extremt kortvarigt och där Hammarby fallit ihop allför många gånger. Ändå hade Hammarby chansen att med en derbyvinst haka på topplagen och hålla drömmen om en topp tre-placering vid liv. 

Trots att det kändes fördel AIK efter 0-0 mot MFF senast och de många skadorna på Hammarbys nyckelspelare, var det bortalaget som började bäst på Friends naturgräs. 

Bajen tryckte ner AIK i inledningen och Gnaget gick ägna de första 20 minuterna åt att försvara sig. 

Vilket de gjorde bra. 

Framför allt var de ledda av Mikael Lustig, som nickade bort det mesta, spelade klokt och satte knappt en fot fel i första halvlek. 

Han har inte gjort många misstag sedan han kom till AIK, (förutom en aningen överdriven skådespelarinsats på väg ut till halvtidsvila på Friends) och hans kvalitet känns som ett eller två snäpp högre än de flesta i allsvenskan. 

Lustig var också med i anfallet som ledde till 1-0, där Paulous Abraham lyfte in bollen, Filip Rogic dök fram och bollen gick till Nabil Bahoui som enkelt rakade in 1-0. 

Sett till Hammarbys matcher i allsvenskan och Europa-spelet var det mycket som där och då talade för att laget inte skulle orka resa sig. Trots en knapp halvtimme spelad. 

Bajen har som sagt haft svårt att komma tillbaka från underlägen. 

De har saknat en ledare att luta sig emot när de går emot. 

Mycket riktigt. 2-0 kom nio minuter senare. Den här gången var det Bahoui som spelade fram Abraham , som snyggt satte spiken i kistan. 

För det kändes verkligen så. 

Det blev också så. 

Andra halvlek blev en transportsträcka och matchens lirare, Mikael Lustig hann också med att sätta 3-0. Landslagets högerback visade återigen sin betydelse för AIK och hans betydelse för AIK 2020, går knappast att överskatta. 

Då har han bara varit i klubben i några veckor. 

Där snackar vi om en klockren värvning av sportchef Henrik Jurelius, som med Rogic, Lustig, ”Sotte” och Radulovic, sett till så att AIK spelar i allsvenskan även 2021. 

Det vågar jag slå fast redan nu. 

Inte en chans att AIK åker ur med det här laget. 

De kan börja att blicka uppåt. 

För Hammarbys del känns det som att det ska mycket till för att säsongen ska kunna räddas. En topp tre-placering är visserligen inom räckhåll, men att bara två lag ska vara före Bajen när i summerar 2020, känns osannolikt i detta läge. 

Nu saknade laget visserligen många nyckelspelare, men något står inte rätt till. Laget faller ihop allför lätt. Det finns ingen ledare ute på planen och försvaret är alldeles för ihåligt. Förutom just de taktiska bitarna bör Hammarby starkt överväga att ta in en mental tränare. Det verkar sitta i huvudet på många spelare för tillfället och det ska knappast behövas ett enda mål för motståndarna för att de grönvita ska klappa igenom. Kvalitén finns i Hammarbys trupp, inget snack. Men Stefan Billborn och tränarteamet behöver se till att man får ut det på planen också. Räkna med långa samtal och möten på Årsta för att försöka reda ut den här situationen. 

För just nu är Hammarbys säsong 2020 på väg att haverera fullständigt.