Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Landslaget är både stukat och uträknat

Zlatan bänkas i ödesmatchen: ”Helt rätt”
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

SEVILLA. Blågult är sågat, stukat och uträknat inför avgörandet mot Spanien. 

Med andra ord är det ett perfekt läge för en ny svensk klassiker i kväll. 

Ge oss ett nytt mirakel, Janne. 

Det råder inget tvivel om att det var ett aningen stukat svenskt landslag som landade i Sevilla i går. Förlusten mot Georgien var blytung för Blågult. Och det var faktiskt också Janne Anderssons främsta nederlag sedan han tog över som förbundskapten. Ett fiasko.

Något annat går inte att säga om 0-2-matchen i Batumi. Men trots allt. Sverige har säkrat en plats i Play off till VM i Qatar och ser vi till förutsättningarna inför det här VM-kvalet fanns det ingen som hade räknat med något annat än att Sverige skulle komma tvåa efter Spanien. Lätt att glömma när många arga supportar direkt efter slutsignalen, främst via sociala medier, spyr ut både det ena och de andra. Janne ska avgå, Sverige är bättre utan Zlatan och allt vad det hette i torsdags. 

Helt orimliga påståenden och resonemang i affekt. Sansar vi oss lite går det att se det från ett annat håll i stället. Visst, Sverige sjabblade bort möjligheten att komma undan med ett kryss mot Spanien, vilket hade varit nog så svårt. Nu kommer det att krävas en seger mot ett Spanien som kommer med hemmapubliken i ryggen och med bra självförtroende efter segern mot Grekland senast. 

Men vadå, Sverige har ju gjort det förut. Inför ”Miraklet i Milano” var Sverige också totalt uträknat. Vem hade trott att Sverige skulle slå ut Italien över två matcher när laget säkrade en plats till VM 2018.  Tongångarna var ungefär detsamma som nu. Sverige skulle inte ha en chans. Men när Janne Anderssons gäng nu står inför avgörandets stund i Sevilla handlar det om en enda match. Vi får heller inte glömma att det är i såna här lägen som Sverige älskar att vara. Utdömda, nedtryckta och med allt att vinna. För det är ju faktiskt så det är. 

Sverige har redan säkrat andraplatsen som innebär kvalspel i mars. Och med spelade som Alexander Isak, Zlatan Ibrahimovic och Emil Forsberg i laget, kan allt hända. Det räcker med att någon av dem har en bra kväll för att Sverige ska kunna vinna. Svårare än så behöver det inte vara. Det kommer så klart krävas en bragd. Ett nytt mirakel och att Sveriges spelare når sitt max på varenda punkt för att de ska lyckas. Men någon omöjlighet är det definitivt inte. Glömt heller inte att Janne Andersson får tillbaka Albin Ekdal, som tidigare försökt tona ner sin betydelse för det här landslaget, men som med sin rutin från sådana här avgöranden kan skapa ett lugn och en trygghet som ingen annan spelare på mittfältet kan göra. Det ska inte underskattas. 

Zlatan Ibrahimovic har också bjudit på många klassiska blågula ögonblick under hela sin långa karriär. Det är sådana här matcher han är född till att spela. Född till att avgöra. Med det i bakhuvudet och det faktum att Janne Anderssons gäng besegrat oddsen tidigare, finns det alltså ändå hyfsat gott hopp om ett nytt svenskt mirakel i kväll.