Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Kvitteringen köpte mer tid till Asbaghi i Blåvitt

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Farnerud kvitterade i matchens slutskede.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Alexander Farnerud skickade in kvitteringen i den 87:e minuten - och kanske var det målet som köpte tränaren Poya Asbaghi mer tid i IFK Göteborg?  

Men när det nu gått ytterligare en match utan seger för Blåvitt känns det som att det måste till en seger i nästa mot Mjällby för att Poya ska träna Blåvitt även efter landslagsuppehållet. 

Det var två stukade lag som sprang ut på Tele2 arena. Djurgården kom till matchen efter en miserabel insats i Champions League-kvalet mot Ferencvaros. En chans som de regerande mästarna väntat på i många år, men när väl chansen kom så gav laget det inte ens en chans. 

För IFK Göteborgs del behövdes knappast någon påminnelse om varför läget är stukat. Inför matchen mot Djurgården hade laget inte vunnit i allsvenskan sedan den 2 juli och gått segerlösa i de senaste elva matcherna. 

Tränaren Poya Asbaghi är ifrågasatt av många supportrar, men så sent som 12 augusti bedyrade klubbdirektören Max Markusson att klubben hade fullt förtroende för Poya. 

***

Efter det har en del hänt. 

Blåvitt kryssade mot Kalmar dagen efter och förlorade sedan hemma mot IFK Norrköping. 

Sportchefen Kenneth Andersson bedyrade då att inget hade ändrats angående Asbaghis framtid. Fullt förtroende. Frågan är hur klubben resonerar nu? 

I matchen mot Djurgården började visserligen laget bra. Kanske hade värvningen av Pontus Wernbloom gett en injektion och den boost som behövdes för att få in lite energi laget och börja vinna? Laget pressade Djurgården i första halvlek, och hemmalaget hade förtvivlat svårt att skapa målchanser. 

Inte för att Blåvitt radade upp chanser heller direkt, men de såg hetare ut, med Tobias Sana och Hosam Aiesh som hotade framåt, Alhassan Yusuf som samlade upp på mittfältet och Christian Kouakou som sprang i djupled. 

Straffen de fick blev omdiskuterad och kanske inte var korrekt. Men det var knappast orättvist att IFK Göteborg ledde med 1-0 i halvtid, efter att Sana satt straffen. 

Djurgården var extremt bleka. Slog bort alldeles för många bollar och det var en talande syn när tränaren Kim Bergstrand spottade ut snusen och skrek i ren frustration efter ännu ett felpass av Aslak Witry efter en halvtimmes spel. 

***

Knapp fördel Blåvitt inför andra halvlek. 

Men där vände matchen helt. IFK Göteborg blev aningen passiva, rädda för att tappa ledningen laget hade skaffat sig. Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf bytte in Edward Chilufya och Curtis Edwards och 1-1 kom omgående. 

Haris Radetinac till Erik Berg, som nickade in kvitteringen. 

2-1 kom kort därefter, efter att Curtis Edwards gjort mål från nära håll. 

Där och då såg IFK Göteborg ut som ett slaget lag. Såg ut att gå på knäna. 

Men från ingenstans skickade Patrik Karlsson-Lagermyr in ett inlägg. Alexander Farnerud fick stå helt ensam och nickade in 2-2. 

Det blev inga fler mål. 

***

Och sett över 90 minuter var det ett rättvist resultat. Men det var knappast något lag som jublade åt resultatet. Blåvitt har fortfarande inte vunnit sedan 2 juli och Djurgården har fortsatt svårt att övertyga och hitta en jämn och stabil nivå för att på allvar hota om guldet.

Det har nu gått ytterligare en match utan seger för IFK Göteborg - och inte många tränare klara sig kvar med ett facit på tolv seriematcher utan vinst. 

Och hade det inte varit för cuptiteln är jag övertygad om att Asbaghi redan hade fått sparken. Kanske räddade Alexander Farnerud honom från att få sparken redan nu? Jag har svårt att se Max Markusson ta bort Poya efter matchen mot Djurgården. 

Däremot lär det krävas seger mot Mjällby om åtta dagar för att Poya Asbaghi ska träna Blåvitt även efter landslagsuppehållet, som väntar i början av september.