Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Daniel Kristoffersson

Visst blev det en publikfest

Publicerad

31074 åskådare var på plats på Tele 2 arena i kväll - en av dem var artisten Lars Winnerbäck.

Hade han varit på det humöret hade han kunnat ta fram gitarren och rivit av "En svår och jobbig grej" efter 0-0 i mellan Bajen och Ljungskile.

Det hade varit en passande låt för att beskriva Hammarbys anfallsspel.

Är han riktigt elak nynnar han på "Varning för ras" på vägen hem.

Vi var ju ett par stycken som hade tagit oss till Tele 2 arena i dag för att spana in toppmötet i superettan mellan Hammarby och Ljungskile.

När Bajen drar fullt hus får liksom allsvenska toppmöten och Premier League prioriteras bort.

Inte mer än rätt.

Själv slog jag mig ner på pressläktaren bredvid en norsk kollega. Han var utsänd från norska TV2 enbart för att bevaka publikfesten i en svenska andradivisionen.

- Det är ju helt makalöst att ni i Sverige kan ha över 31 000 åskådare i en match i superettan, sa han och skakade på huvudet.

Visst blev det en publikfest.

En publikfest utöver det vanliga höll jag på att skriva, men riktigt så är det ju inte.

Stockholmslagen och då framför allt Hammarby har skämt bort oss med publiksiffror i toppklass under en längre tid nu.

Ska vi snacka Bajen kan vi ju bara ta matchen mot Sundsvall som lockade dryga 25000 åskådare, vilket bara var någon vecka sedan.

 

Alla vet också att publikmässigt håller Bajen allsvensk toppklass.

Ser vi till spelet kan ni inte snacka om toppklass.

Långt ifrån.

Visserligen är laget aningen bättre än när jag såg Hammarby före VM, men den grönvita söderbröderna har fortfarande oerhört svårt att förvalta målchanser till mål.

Matchen mot serieledarna Ljungskile var visserligen ett fall framåt spelmässigt. Inte lika ängsligt på mittfältet, mer rörelse i anfallsspelet och ett bra mycket stabilare försvarsspel.

Det var också en jämn match fram tills dess att Ljungskiles mittback Steven Old visades ut.

Då tog Hammarby över helt.

I andra halvlek hade laget ett massivt tryck mot Alex Horwath i LSK-målet, men vid vissa lägen var det som om Bajen-spelarna inte ville göra mål.

Så sanslösa var en del missar.

Framför allt de avsluten som gick en kilometer över målvakten Horwath.

Det handlar knappast om små marginaler eller otur längre. Det har varit ett problem länge för Hammarby.

Här fattas en riktig striker. En måltjuv som knappt behöver en halvchans för att göra ett mål.

Just nu ser jag ingen sådan i Hammarbys trupp.

I sitt bästa slag är Linus Hallenius spelaren som Bajen behöver, men att lägga frälsarpressen på honom känns aningen orättvis med tanke på hans status de senaste månaderna.

 

***

Efter 0-0 mot Ljungskile forsätter den där allsvenska ångesten att lura runt hörnet för Hammarby. Nio omgångar återstår och den allsvenska platsen som såg så given ut för några månader sedan verkar nu rätt oviss.

Avslutningen av superettan blir en rysare. Var så säkra.

Ljungskile är i förarsätet. Pressen är inte lika stor på dem som de är på Giffarna och Hammarby.

Någon antifotboll var det heller inte tal om när man hade fullt lag. Steven Olds onödiga utvisning ställde dock till det.

Trots det är nog Tor-Arne Fredheim nöjd med resultatet.

Det har han all anledningen att vara.

***

Några rader bakom mig på Tele 2 arena satt artisten Lars Winnerbäck. Han såg ut att slitas mellan hopp och förtvivlan när Bajen brände sina chanser i andra halvlek.

Han såg också rätt dyster ut när han lämnade matchen.

Tror jag det. Istället för att stämma upp i "Det är visst nån som är tillbaka" eller "Åt samma håll" blir det nu säkert något dystrare.

En "Svår och jobbig grej eller "Varning för ras" passar säkert bra mycket bättre just nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag