Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Gnaget måste öppna plånboken i sommar

Stefan Ishizaki visade att gammal är äldst och fixade tre poäng till AIK mot Örebro. Men ska Gnaget vara med och slåss om SM-guldet måste klubben öppna plånboken och sätta sprätt på en del av Isak-pengarna i sommar. Minst en etablerad anfallare måste värvas in för att Rikard Norlings lagbygge ska bli att räkna med. 

När det gäller kaos och förmågan att skapa rubriker utanför fotbollsplanen har Stockholmsklubbarna och framför allt AIK legat i framkant de senaste åren. Och även fast det inte är helt lugnt hos de svartgula (vd:n Mikael Ahlerups har petats) har rubrikerna den här veckan i stället förflyttat sig till Västkusten. Hos IFK Göteborg och Elfsborg har spelarupproren avlöst varandra. Blåvitts sportchef Mats Gren och Elfsborgs huvudtränare  Magnus Haglund är hårt pressade. Framför allt är pressen på Haglund blytung då 22 av 23 spelare säger sig sakna förtroende för tränaren. Kan nog  inte sluta på annat sätt än att han får lämna. Frågan är bara när? 

Hos AIK är det visserligen alltid någon som vill att någon ska avgå och sportchefen Björn Wesström har fått en del kritik från en del supportrar för värvningarna av Stipe Vrdoljak och Sulejman Krpic. Och det är bara att erkänna det alla kan se. AIK:s offensiv har inte direkt hållit toppklass de första åttta omgångarna. Vrdoljak hade det tufft mot ÖSK och kommer med alla sannolikhet att skickas tillbaka till Kroatien i sommar när hans låneavtal går ut. Kvalitén i AIK:s anfallsbesättning är heller inte på den nivån klubben vill att den ska vara. Bara två mål av sju mål har gjorts av anfallare och i stället är det stöttepelare som Per Karlsson och Stefan Ishizaki som glänst mest hittills under säsongen. Mot Örebro såg det ungefär ut som det gjort hittills. AIK:s grundspel satt bra i första halvleken och laget skapade ett gäng farliga målchanser. Hade Eero Markkanen varit lite kyligare i avsluten hade det kunnat stå 3-0 i halvtid. Det ska också sägas att Örebro inte alls var ofarliga. En jättechans i en första halvleken där Oscar Linnér fick sträcka ut ordenligt när Sebastian Ring sköt och Rogic följde upp i momentet efter. Nu ledde AIK i halvtidsvila efter Stefan Ishizakis frispark. Återigen spelar alltså veteranen huvudrollen och hade det inte varit för att Markkanen bränt så många målchanser hade "Ishi" kunnat lägga ett mål och ett par assist till sitt poängkonto. Nu fick han nöja sig med att frisparksmålet blev matchavgörande. 

Med tanke på det han visade upp förra säsongen och att han överglänst spelare som Kristoffer Olsson och Simon Thern i år bör AIK försöka få till en förlängning av kontraktet rätt snart. Snart 35 år ung tillför han mer än någonsin.

Sportchefen Björn Wesström kommer säkerligen inte ha en lugn stund i sommar. Första prioritet för hans del blir att försöka locka hem en etablerad anfallare. Det finns ett par drömnamn där ute. Nabil Bahoui är ett av dem. Emir Kujovic och Branimir Hrgota är två andra. Sett till offensiven skulle laget också behöva en utpräglad wingback där Pierre Bengtsson hade passat perfekt. Men han har gått bra i Ligue 1 och FC Köpenhamn är ute efter honom. Dessutom var Pierre inte någon Norlingfavorit under hans sejour i AIK.

Wesström har bjudit på ess i rockärmen tidigare. Han bör ha minst ett den här sommaren också. I alla fall om AIK hade tänkt försöka utmana om SM-guldet.