Daniel Kristoffersson

Gnaget måste öppna plånboken i sommar

Publicerad

Stefan Ishizaki visade att gammal är äldst och fixade tre poäng till AIK mot Örebro. Men ska Gnaget vara med och slåss om SM-guldet måste klubben öppna plånboken och sätta sprätt på en del av Isak-pengarna i sommar. Minst en etablerad anfallare måste värvas in för att Rikard Norlings lagbygge ska bli att räkna med. 

När det gäller kaos och förmågan att skapa rubriker utanför fotbollsplanen har Stockholmsklubbarna och framför allt AIK legat i framkant de senaste åren. Och även fast det inte är helt lugnt hos de svartgula (vd:n Mikael Ahlerups har petats) har rubrikerna den här veckan i stället förflyttat sig till Västkusten. Hos IFK Göteborg och Elfsborg har spelarupproren avlöst varandra. Blåvitts sportchef Mats Gren och Elfsborgs huvudtränare  Magnus Haglund är hårt pressade. Framför allt är pressen på Haglund blytung då 22 av 23 spelare säger sig sakna förtroende för tränaren. Kan nog  inte sluta på annat sätt än att han får lämna. Frågan är bara när? 

Hos AIK är det visserligen alltid någon som vill att någon ska avgå och sportchefen Björn Wesström har fått en del kritik från en del supportrar för värvningarna av Stipe Vrdoljak och Sulejman Krpic. Och det är bara att erkänna det alla kan se. AIK:s offensiv har inte direkt hållit toppklass de första åttta omgångarna. Vrdoljak hade det tufft mot ÖSK och kommer med alla sannolikhet att skickas tillbaka till Kroatien i sommar när hans låneavtal går ut. Kvalitén i AIK:s anfallsbesättning är heller inte på den nivån klubben vill att den ska vara. Bara två mål av sju mål har gjorts av anfallare och i stället är det stöttepelare som Per Karlsson och Stefan Ishizaki som glänst mest hittills under säsongen. Mot Örebro såg det ungefär ut som det gjort hittills. AIK:s grundspel satt bra i första halvleken och laget skapade ett gäng farliga målchanser. Hade Eero Markkanen varit lite kyligare i avsluten hade det kunnat stå 3-0 i halvtid. Det ska också sägas att Örebro inte alls var ofarliga. En jättechans i en första halvleken där Oscar Linnér fick sträcka ut ordenligt när Sebastian Ring sköt och Rogic följde upp i momentet efter. Nu ledde AIK i halvtidsvila efter Stefan Ishizakis frispark. Återigen spelar alltså veteranen huvudrollen och hade det inte varit för att Markkanen bränt så många målchanser hade "Ishi" kunnat lägga ett mål och ett par assist till sitt poängkonto. Nu fick han nöja sig med att frisparksmålet blev matchavgörande. 

Med tanke på det han visade upp förra säsongen och att han överglänst spelare som Kristoffer Olsson och Simon Thern i år bör AIK försöka få till en förlängning av kontraktet rätt snart. Snart 35 år ung tillför han mer än någonsin.

Sportchefen Björn Wesström kommer säkerligen inte ha en lugn stund i sommar. Första prioritet för hans del blir att försöka locka hem en etablerad anfallare. Det finns ett par drömnamn där ute. Nabil Bahoui är ett av dem. Emir Kujovic och Branimir Hrgota är två andra. Sett till offensiven skulle laget också behöva en utpräglad wingback där Pierre Bengtsson hade passat perfekt. Men han har gått bra i Ligue 1 och FC Köpenhamn är ute efter honom. Dessutom var Pierre inte någon Norlingfavorit under hans sejour i AIK.

Wesström har bjudit på ess i rockärmen tidigare. Han bör ha minst ett den här sommaren också. I alla fall om AIK hade tänkt försöka utmana om SM-guldet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag