Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Ingen större än klubben – oavsett vad du heter

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Nikola Djurdjic är erbjuden ett tvåårskontrakt med en nykomling i den kinesiska andraligan – och har chansen att casha in omkring tio miljoner kronor netto över två år. 

Det är lätt att förstå att han är besviken över att Hammarby nobbat ett marknadsmässigt bud.  

Samtidigt är ingen spelare större än klubben 

För Bajen och deras supportrar är snart 34-årige Djurdjic värd bra mycket mer än hans riktiga marknadsvärde. 

Det var för knappt två år sedan som Hammarby presenterade Nikola Djurdjic och Erkan Zengin på en presskonferens på Tele 2 arena. 

31-årige Djurdjic hade då brutit sitt kontrakt med danska Randers och kommit som bosman till Hammarby. 

Sportchefen Jesper Jansson visste vad han gjorde när han tog in anfallaren, som tidigare spelat i både Helsingborg och Malmö FF. 

Djurdjic blev med sin spelstil, sina många mål och sin karaktär snabbt en publikfavorit hos Hammarbyfansen. 

Han har blivit symbolen för det ”Nya Hammarby” som är på väg att bli en toppklubb och en maktfaktor inom svensk fotboll, efter de två senaste årens framgångar.  

Trots att serben fyller 34 i april så skrev han på ett nytt kontrakt med Hammarby förra säsongen. Hans nuvarande kontrakt sträcker sig till 31 december 2021.

När intresset från Kina blev känt var det därför många Hammarby-supportrar som höll andan. 

Och när Fotbolldirekt i dag avslöjade att Djurdjic vägrat att träna i ren besvikelse över att Hammarby nobbat budet från Kina, var det nog många supportrar som blev än mer oroade. 

Rätt väntat. Det är knappast en optimal situation för Hammarby. Det är en situation som skapar turbulens. 

Inget nytt fenomen

Fenomenet att spelare blir besvikna över en utebliven transfer, eller att spelare försöker pressa fram en övergång till en ny klubb, är inget nytt fenomen. 

Inte ens i Sverige. 

Däremot är det vanligare utomlands, där det finns en rad exempel senaste åren.  

Kolla bara på Mino Raiolas alla klienter, där många försökt bråka sig bort. Oftast rätt effektivt. 

Det är så klart ett förkastligt beteende. 

Det är exakt lika illa som när klubbar stänger av spelare eller hotar att sätta dom på bänken när de inte vill skriva nya kontrakt.

Kontrakt ska gälla. Punkt slut. 

Fel väg att gå

Däremot är det i den här situationen lätt att förstå Djurdjic. Han fyller 34 år i april och får här chansen att tjäna omkring fem miljoner netto om året på ålders höst. 

Klart han då gör allt för att försöka få igenom en transfer. 

Däremot är att vägra träna fel väg att gå. 

Spelaren har ett kontrakt och det ska så klart gälla. Ingen spelare är heller större än klubben. Oavsett om du heter Kennedy Bakircioglu, Daniel Tjernström eller Markus Rosenberg. 

Närmare tre miljoner kronor, som Bajen blivit erbjudna, är ett marknadsmässigt pris på en snart 34-årig anfallare från allsvenskan. Däremot är han värd bra mycket mer i Hammarby-supportrarnas ögon och är värd bra mycket mer sett till sitt värde för tränaren Stefan Billborn. 

Därför är det logiskt att Bajen tackar nej. 

För tänk om Jesper Jansson och styrelsen skulle släppa i väg Djurdjic för ett par miljoner i januari och sedan inleda allsvenskan med ett par förluster. Då hade den sportsliga ledningen fått det hett om öronen. 

Just nu är det för tidigt att säga vart det här slutar. Men ett stalltips är att ”Niko” blir kvar och kommer att börja träna med Hammarby rätt snart igen. När besvikelsen lagt sig.