Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Hyckleriet från vissa stjärnor är skrattretande

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Att VM i fotboll ska spelas i Qatar är dårskap. Och alla protester eller manifestationer som kan göra arbetsvillkoren för gästarbetarna i landet bättre är naturligtvis bra. 

Men det går inte att komma ifrån att hyckleriet från vissa fotbollsstjärnor är skrattretande. 

Att Qatar skulle få arrangera VM-slutspelet i fotboll beslutades av Fifa för över tio år sedan. Några av de som var med och tog beslutet lever inte ens i dag. 

Man behöver heller inte vara raketforskare för att förstå hur det gick till när ett land där det kan bli över 50 grader varmt i juni-juli fick arrangera ett världsmästerskap. Naturligtvis är det dårskap att ett land som Qatar får vara värd för ett mästerskap i fotboll. 

Ett land som inte respekterar de mänskliga rättigheterna och där omkring 6500 gästarbetare fått sätta livet till vid byggandet av de gigantiska och hypermoderna arenorna.  

När det nu bara är knappt ett år kvar till att VM ska inledas har frågan aktualiserats.

Vissa förespråkar en bojkott. 

Svenska landslaget har till skillnad från flera andra länder inte öppet manifesterat mot VM i Qatar i till exempel det senaste VM-kvalet. I stället har Svenska fotbollförbundet valt en annan väg, där man bland annat varit på plats i Qatar för att ha en dialog med regeringen för att utöva påtryckningar den vägen. 

Förbundet har också varit på plats för att prata med gästarbetare. Men Sverige har fått kritik för att vara för passiva.  Kritiken kommer bland annat från Norge. Ett Norge som tagit sig till ett VM-slutspel de senaste 23 åren. 

Haaland reser till Qatar för rehab

Kritiken har främst bestått i att Sverige är för passiva och att landet talar ett vagt politikerspråk som är provocerande, som förbundskapten Ståle Solbakken utryckte det. Norge har valt en annan strategi än den svenska och i VM-kvalet mot Gibraltar senast bar Martin Ödegaard, Erling Braut Haaland och de andra spelarna i Norge tröjor med texten ”Mänskliga rättigheter på och utanför planen.” 

Ett fint initiativ av norrmännen. Ett sätt att belysa gästarbetarnas situation och ett sätt att belysa hur regimen i Qatar inte respekterar mänskliga rättigheter. 

Men sedan blir hyckleriet aningen tydligt från många av stjärnorna. För bara någon vecka efter den där manifestationen, för att ta ett exempel, åkte Haalands agent Mino Raiola runt till klubbar som Manchesters City och Barcelona för att diskutera en övergång gällande den norske anfallaren. 

Barcelona som sponsrades av VM:s huvudsponsor Qatar Airways, Manchester City som ägs av Abu Dhabi Group och som har företaget Etihad, från Förenade Arabemiraten, som huvudsponsor. Haaland har heller inga problem med att resa till Qatar för att rehabilitera en skada. 

Hur var det Stordalen formulerade sig?

Och ingen ska inbilla mig att Haaland, eller någon annan fotbollsstjärna heller för den delen, skulle avstå ett kontrakt värt flera 100 miljoner kronor från Barcelona eller Manchester City, för att manifestera mot Qatar eller för att lagets sponsorer inte respekterar mänskliga rättigheter. 

Eller funderar Martin Ödegaard på att kritisera sin egen arbetsgivare Real Madrid, som har Dubai-baserade och hårt kritiserade flygbolaget Fly Emirates tryckt stort över bröstet? Det var nog heller inget som svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani tänkte på när hon skrev på för Real Madrid. 

Eller ta de tyska stjärnorna som protesterade mot Qatar-VM i kvalmatchen mot Makedonen, men där många spelar i Bayern München som även de sponsras av Qatar Airways. 

Man är sig själv närmast och då är det så klart enklare att rikta udden mot ett redan hårt kritiserat mästerskap. Hur var det nu Petter Stordalen formulerade sig för ett tag sedan? Bättre att ha dubbelmoral än ingen moral alls.